Επιτελική υποκρισία: Ιδιωτικοποιούν ενώ… πενθούν

Επιτελική υποκρισία: Ιδιωτικοποιούν ενώ… πενθούν

Σαρωτικές αλλαγές προωθούνται με δύο ογκώδη πολυνομοσχέδια για ύδρευση, απορρίμματα και αντιμετώπιση παιδικού καρκίνου

Την επομένη –ναι, την επομένη– της τραγωδίας στα Τέμπη κατατέθηκε στη Βουλή το ρουσφετολογικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σαν να μην έφτανε αυτό, τέσσερις μέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα οι Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα κατέθεσαν στη Βουλή «την ιδιωτικοποίηση της αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου», όπως είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Ειδικότερα, πρόκειται για τη μετατροπή του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, απορροφώντας πέντε εξειδικευμένες μονάδες και τμήματα από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», «Αγλαΐας & Παν. Κυριακού» αλλά και της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί της ουσίας για πρώτη φορά αποσχίζονται δομές του δημοσίου για να παραδοθούν σε ένα ΝΠΙΔ, το οποίο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, γεγονός που σημαίνει μελλοντική καταβολή αντιτίμου για τις ιατρικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται στα νοσούντα παιδιά, ενώ σύμφωνα με την επισήμανση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού θα λειτουργεί εκτός κανονισμού ΕΣΥ, κάτι που σημαίνει αδιαφάνεια για προμήθειες και προσλήψεις.

Δείτε επίσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση του νερού εν μέσω εθνικής τραγωδίας

Θα μπορούσε κανείς να σταθεί στο γεγονός ότι η ηγεσία των δύο υπουργείων καταστρατήγησε ακόμη και τον νόμο του τύποις υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Γιώργου Γεραπετρίτη για το «επιτελικό κράτος», καθώς όχι μόνο κατέθεσαν πέντε νομοσχέδια συμπυκνωμένα σε δύο, αλλά περιόρισαν και σε μεγάλο βαθμό το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η κυβέρνηση μοιάζει να αντιλαμβάνεται σαν ευκαιρία το συλλογικό πένθος και την επικέντρωση της κοινής γνώμης στο έγκλημα των Τεμπών, ετοιμάζοντας να βγάλει στο σφυρί το πιο κρίσιμο δημόσιο αγαθό και θεσπίζοντας παράλληλα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως ο παιδικός καρκίνος.

Δείτε επίσης: Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ: Επιφυλάξεις «γαλάζιου» βουλευτή για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Το χειρότερο είναι ότι τόσο ο Κώστας Σκρέκας όσο και οι Θ. Πλεύρης και Μ. Γκάγκα αφενός κοροϊδεύουν φορείς και κοινωνία αντιτείνοντας πως δεν πρόκειται να κάνουν όσα τους καταλογίζουν, αφετέρου αδιαφορούν πλήρως για τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, όπως ακριβώς έκανε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής πριν από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα μέχρι στιγμής αγνοούν ακόμη και τις αντιδράσεις εκπροσώπων με αναφορές στη «γαλάζια» παράταξη, όπως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, οι οποίοι μιλούν στο Documento.

Ομοβροντία στη Βουλή

Αντιπολίτευση και αρμόδιοι φορείς κατακεραύνωσαν στις επιτροπές της Βουλής την προκλητική σπουδή της κυβέρνησης. Για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Κ. Σκρέκα κριτική άσκησαν ο «γαλάζιος» πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου,ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο νομικός σύμβουλος του Δικτύου ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ελισσαίος Μαμμής, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος του ΣτΕ επί τιμή Μαρία Καραμανώφ, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ανεξάρτητης αρχής Ευθυμία Ανεμοδούρα.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, κατά της μετατροπής του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» σε ΝΠΙΔ τάχθηκαν η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» Μαρία Τρυφωνίδη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκος, ο γγ της ΕΣΑμεΑ Βασίλειος Κούτσιανος και η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» Σοφία Ζώρη, η οποία γνωστοποίησε ότι εκτός από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία παίδων, την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν σύλλογοι γονέων, όπως επίσης φορείς και σωματεία άλλων χώρων.

«Πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ιδιωτικοποίηση»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Λαρισαίων στηλίτευσε τον μετασχηματισμό της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς θέτει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδατος και τη διαμόρφωση όρων αγοράς επί ενός δημόσιου αγαθού. «Εκτιμούμε ως αρνητική εξέλιξη την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου» είπε και πρόσθεσε: «Γιατί, λοιπόν, ΡΑΑΕΥ; Υπάρχει λόγος για ρύθμιση της αγοράς; Επιθυμεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει αγορά; Αν επιθυμεί να διαμορφώσει αγορά, τότε μιλάμε καθαρά για ιδιωτικοποίηση».

Την ώρα που ο Κ. Σκρέκας υποστηρίζει με ζέση ότι δεν δρομολογείται καμιά ιδιωτικοποίηση ο Απ. Καλογιάννης επικαλέστηκε το άρθρο του νομοσχεδίου που ορίζει ότι «παρακολουθεί η ΡΑΑΕΥ και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους», ξεκαθαρίζοντας πως όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης καταλήγουν στην άποψη ότι «πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ιδιωτικοποίηση».

«Τελευταίο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού»

Από την πλευρά της η πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητα και αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. M. Καραμανώφ έκρινε ότι η υπαγωγή του νερού στη ΡΑΑΕΥ αποτελεί «την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του νερού». «Είναι γνωστό ότι οι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες, τα τρένα κ.λπ.) έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί. Τι απέμενε; Απέμενε μόνο το νερό» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Αυτό επιχειρήθηκε να ιδιωτικοποιηθεί μετά τα μνημόνια με την υπαγωγή του στο ΤΑΙΠΕΔ αρχικά και στο Υπερταμείο αργότερα. Η υπαγωγή αυτή ακυρώθηκε με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά τον Ιούλιο του 2022 επανήλθαν και δη αναδρομικά στο Υπερταμείο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ».

Η Μ. Καραμανώφ κατέληξε διαπιστώνοντας ότι με το παρόν σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται η παράδοση της κρατικής εποπτείας του νερού σε ιδιώτες, γεγονός που σημαίνει πως «το κράτος αποποιείται τις ευθύνες του να ελέγχει το νερό και τις αναθέτει κάπου αλλού».

«Θα δώσουν τα έργα σε ΣΔΙΤ»

Ο Ελ. Μαμμής, νομικός σύμβουλος του δικτύου ΦοΔΣΑ, κατέστησε σαφές ότι ο τομέας της ανακύκλωσης –κάτι που εξίσου ιδιωτικοποιεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας– «είναι στα όρια της διάλυσης» και «κανείς δεν εγκαλείται, κανείς δεν απολογείται». Κλείνοντας την τοποθέτησή του συμπέρανε πως «η ρυθμιστική αρχή αυτή

δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης· θα είχε νόημα εάν μπορούσε να ελέγχει όλες τις παραμέτρους. Δηλαδή να επιβάλει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ΦοΔΣΑ, οι οποίοι συνειδητά απαξιώνονται, έτσι ώστε παρά την κατ’ επίφαση αποκλειστικότητα αρμοδιότητας να υποχρεωθούν να δώσουν τα έργα σε ΣΔΙΤ».

«Ιδιωτικοποιείται η ίαση του παιδικού καρκίνου»

Ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο Μ. Γιαννάκος διατύπωσε χωρίς περιστροφές τις πραγματικές στοχεύσεις των Θ. Πλεύρη και Μ. Γκάγκα. «Ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Υπάρχει ανασφάλεια στους γονείς γιατί φοβούνται ότι τελικά θα πρέπει να αγοράζουν τις υπηρεσίες και όχι να παρέχονται δωρεάν. Το προσωπικό ανησυχεί καθότι θα πρέπει να δουλεύει πια σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου» περιέγραψε.

«Και επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία». Η Σ. Ζώρη υποστήριξε: «Δεν ισχύει ότι όλο αυτό γίνεται για τη δημιουργία κέντρων αριστείας και αναφοράς. Τα συγκεκριμένα ογκολογικά τμήματα χάρη στις προσπάθειες όλου του προσωπικού αποτελούν ήδη κέντρα εμπειρογνωμοσύνη ς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι ήδη κέντρα αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τον παιδικό καρκίνο και οποιαδήποτε μετατροπή του νομικού καθεστώτος όχι απλώς δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά ίσως να οδηγήσει σε ακύρωση των επιτευγμάτων».

Ανέδειξε επίσης ότι στο «Αγία Σοφία» υπάρχουν 631 κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα πόστα. «Γιατί λοιπόν για όλα αυτά δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό; Μήπως επειδή όλο αυτό κοστίζει; Οπότε οι συνολικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο ογκολογικός ασθενής δεν θα παραμείνουν δωρεάν, όπως έγινε και με το Ωνάσειο, καθότι με τις ελλείψεις αυτές πάλι οι γονείς θα οδηγηθούν τελικά στον ιδιωτικό τομέα, που θα κερδίζει ακόμη περισσότερο» είπε. Κλείνοντας η Σ. Ζώρη στηλίτευσε το γεγονός ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα χρυσοπληρώνει τον ιδιώτη, ο οποίος θα έχει τεράστια έσοδα και με τα λεφτά των ασφαλισμένων θα κάνει και τον επιχειρηματία αλλά και τον φιλάνθρωπο».

«Αντίθετοι με την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων»

«Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι τόσο επείγον και γιατί πρέπει να περάσει τόσο βιαστικά ένα νομοσχέδιο που αφορά την υγεία των παιδιών που νοσούν από ένα τόσο απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα» αναρωτήθηκε η Μ. Τρυφωνίδου, η οποία διευκρίνισε ότι τα οφέλη που αναφέρονται στο νομοσχέδιο είναι ήδη σε ισχύ. Καυτηρίασε δε ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν συμβουλεύτηκε καν τους γιατρούς ή τους γονείς παιδιών που νοσούν από καρκίνο πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε πρόχειρο και επιφανειακό. Τούτων δοθέντων, αποσαφήνισε: «Είμαστε αντίθετοι με την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία καθώς δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα».

«Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκαθάρισε στο Documento ότι οι δήμοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, γνωστοποιώντας πως το μεσημέρι της Δευτέρας θα λάβει χώρα συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα προκειμένου να εκτεθούν όλες οι αντιρρήσεις και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

«Θεωρώ πως το νομοσχέδιο δεν εισάγει διατάξεις που οδεύουν σε ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι και πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό υπό τον έλεγχο των δημοτικών επιχειρήσεων» έκρινε και έθεσε τα δύο βασικά προβλήματα που εντοπίζει η ΚΕΔΕ επί του σχεδίου νόμου: «Πρώτον, προστίθεται ένα επίπεδο γραφειοκρατίας ανάμεσα σε μας, τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα υπουργεία. Δηλαδή μπαίνει η ρυθμιστική αρχή, η οποία δεν θα μπορεί να συντονίσει και τα τρία υπουργεία που έχουμε άμεση σχέση, τα οποία είναι το ΥΠΕΝ, το ΥΠΕΣ και το υπουργείο Ανάπτυξης». Επιπρόσθετα, εξήγησε πως δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς θα ρυθμίσει μια ρυθμιστική αρχή όταν έχει απέναντι δημοτικές επιχειρήσεις. Κι αυτό με δεδομένο ότι το νερό δεν κοστολογείται σε όλη την Ελλάδα το ίδιο. «Μέσα στην ενεργειακή κρίση οι ΔΕΥΑ ρυθμίστηκαν μόνες τους και καμία ΔΕΥΑ δεν έκανε ούτε ένα σεντ αύξηση στα τιμολόγια. Δεν ίσχυσε το ίδιο για την ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι άνευ λόγου η ένταξη του νερού στη ΡΑΕ» αποσαφήνισε και συμπλήρωσε πως η ΚΕΔΕ διαφωνεί και με το άρθρο 12, το οποίο σημαίνει πιθανές συνενώσεις παρόχων υπηρεσιών ύδατος. «Δεν είναι δυνατόν μια κεντρικοποιημένη ΔΕΥΑ να λύσει προβλήματα στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Αργιθέας. Δεν θα έχει την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα που θα έχει η ΔΕΥΑ» κατέληξε.

«Δεν θέλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις»

Μιλώντας στο Documento η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη δήλωσε: «Δεν πήρα πρόσκληση για την ακρόαση των φορέων στη Βουλή.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Το προσωπικό είναι μόνιμο, είτε πρόκειται για νοσηλευτικό είτε για ιατρικό ή για λοιπό προσωπικό. Δεν θέλουμε λοιπόν τις ιδιωτικοποιήσεις στα νοσοκομεία “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού” και επιμένουμε στη θέση μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter