Ιδού η μαφία σας, κ. Μητσοτάκη

Ιδού η μαφία σας, κ. Μητσοτάκη

Πώς το Documento παγίδευσε αυτούς που χάλκευσαν στοιχεία εναντίον του και έβαλαν την υπογραφή τους σε ψευδή έκθεση ελέγχου. Υπόλογος ο πρωθυπουργός για την κατασκευή στοιχείων στον φορολογικό έλεγχο εναντίον της εφημερίδας

Από τις πρώτες µέρες που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 ενέταξε στο «κυβερνητικό του έργο» την εξόντωση του Documento, το οποίο επί χρόνια αποκαλύπτει τα έργα και τις ηµέρες του. Μέρος αυτής της επιχείρησης εξόντωσης ήταν και οι φορολογικοί έλεγχοι που γίνονται επί τρία χρόνια στην εφηµερίδα. Παρότι η εφηµερίδα δεν έχει να κρύψει κάτι, από την πρώτη στιγµή είχαµε καταγγείλει ότι χρησιµοποιήθηκαν θεσµικά όργανα για να επιτευχθεί η φίµωση. ∆εν ήταν µόνο οι πληροφορίες που είχαµε για το πώς µεθοδεύτηκε ο έλεγχος αλλά και τα ίδια τα γεγονότα. Αρχικώς εστάλησαν ανώνυµες αβάσιµες επιστολές για ανα υπάρξει έλεγχος της εφηµερίδας. Οι επιστολές αυτές ακριβώς επειδή ήταν αβάσιµες, στηστηνν πράξη δεν αξιοποιήθηκαν από τις Ααρχές.

Δείτε επίσης – Παππάς: «Ανήθικη και παράνομη η στοχοποίηση του Documento – Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Στις 10 Σεπτεµβρίου 2021, όµως, ο προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Ελέγχων Νίκος Μπατσίλας έδωσε εντολή να ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, παρότι δεν πληρούνταν τα κριτήρια προτεραιοποίησης που ορίζει η ΑΑ∆Ε για να γίνει. Ο φορολογικός έλεγχος ολοκληρώθηκε δύο φορές χωρίς ευρήµατα. Ποτέ όµως δεν γνωστοποιήθηκε πόρισµα ελέγχου στην εφηµερίδα, παρότι από την αλληλογραφία που έχουµε µε τις φορολογικές αρχές προκύπτει ότι ο έλεγχος είχε τελειώσει χωρίς ευρήµατα. Τον Νοέµβριο του 2024 υπήρξαν πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίµου να υπάρξουν ευρήµατα εναντίον του Documento οπωσδήποτε, επειδή για το έτος 2017 θα επερχόταν παραγραφή (ο έλεγχος αφορούσε τα έτη 2017-19). Οι ελεγκτές που είχαν έως τότε διενεργήσει τον έλεγχο αντέδρασαν στις εντολές λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Τότε στέλεχος της ΑΑ∆Ε έδωσε προφορική εντολή στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΛΚΕ)- «να γίνει νέος έλεγχος και να βρεθούν οπωσδήποτε στοιχεία γιατί έτσι θέλει η “”«θεία” από το Μαξίµου”». Στις 9 Νοεµβρίου ξεκίνησε νέος, τρίτος έλεγχος.

Το Documento, έχοντας πληροφόρηση για το τι συµβαίνει, παρέδωσε τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και περίµενε πού θα οδηγηθεί η κατάσταση. Αφού λοιπόν δεν βρήκαν στοιχεία, τα κατασκεύασαν. Οχι µόνο δηµιούργησαν µια ανύπαρκτη φορολογική παράβαση αλλά, το βασικότερο, απέκρυψαν στοιχεία που είχαν πρωτοκολληµένα επίσηµα στο αρχείο τους και βεβαίωσαν ψευδώς ότι αυτά δεν υπάρχουν για να στηρίξουν το δόλιο σχέδιόο τους, βάζοντας έτσι την υπογραφή τους σε επίσηµο πόρισµα, στο οποίο εν γνώσει τους βεβαίωσαν ψευδώς γεγονότα διαφορετικά από τα αληθή που προέκυπταν από το επίσηµο αρχείο τους.

Δείτε επίσης – Οικονομικός «στραγγαλισμός» Documento: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χαλκευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Κοντολογίς παραµόρφωσαν το περιεχόµενο εγγράφου πρωτοκολληµένου επίσηµα στην ΑΑ∆Ε, το οποίο φροντίσαµε να έχουµε σε επικυρωµένο αντίγραφο. Κατανοώντας ότι έχουµε απέναντί µας συµµορία, αφήσαµε να εξελιχθούν όλα χωρίς δηµόσια αντίδραση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι όχι µόνο αυθαιρετούν, αλλά κατασκευάζουν στοιχεία. Περιµέναµε υποµονετικά και όταν πλέον καταλόγισαν στο Documento 235.000 ευρώ πρόστιµο µε τα κατασκευασµένα στοιχεία αποκαλύψαµε την παραποίησή τους. Τέσσερις τουλάχιστον υπάλληλοι του 1ου ΕΛΚΕ έχουν διαπράξει ποινικά αδικήµατα µε δόλο, ανάµεσα στα οποία και το κακούργηµα της ψευδούς βεβαίωσης στην υπηρεσία. Το Documento προχωρά σε µήνυση εναντίον τους, αλλά πρωτίστως επιλέγει να δηµοσιοποιήσει τον τρόπο που τους παγίδευσε όλο αυτό το διάστηµα. Ας δούµε τα πράγµατα από την αρχή:

Ο φορολογικός έλεγχος που ξεκίνησε τον Σεπτέµβριο του 2021 αφορούσε τόσο την εταιρεία έκδοσης του Documento όσο και το πρόσωπό µου. Ο έλεγχος που µε αφορούσε προσωπικά έγινε από τη ∆ΟΥ Κηφισιάς και τελείωσε σε µερικούς µήνες χωρίς να υπάρξουν ευρήµατα. Ο προϊστάµενος της ∆ΟΥ Αθανάσιος Στάµος έπειτα από λίγο καιρό µετατέθηκε δυσµενώς «γιατί βιάστηκε να τελειώσει τον έλεγχο Βαξεβάνη». Ο έλεγχος για το Documento ως εταιρεία έγινε από την Α΄ ∆ΟΥ Αθήνας και τελείωσε τον Ιούλιο του 2022-, και πάλι χωρίς ευρήµατα. Τη διαβεβαίωση για το τέλος του ελέγχου έδωσαν ο προϊστάµενος της Α΄΄ ∆ΟΥ Γιώργος Μαστροδήµος αλλά και οι ίδιοι οι ελεγκτές σε επίσηµη επίσκεψη που κάναµε στη ∆ΟΥ µε τον νοµικό σύµβουλο του Documento Γιάννη Μαντζουράνη. Η παραδοχή για το τέλος του ελέγχου χωρίς ευρήµατα- γίνεται εγγράφως σε επίσηµη αλληλογραφία µε τη ∆ΟΥ.

Παρά την αποπεράτωση του ελέγχου, δεν παραδίδεται πόρισµα στην εφηµερίδα. Το επιχείρηµα είναι ότι η αρµοδιότητα ελέγχου έχει περάσει στα ΕΛΚΕ. Ενώ η υπόθεση είναι στο 1ο ΕΛΚΕ, υπεύθυνος ελέγχου είναι ο υπάλληλος Βασίλης Τόζιος, ο ελεγκτής που είχε ήδη κάνει τον έλεγχο στην Α΄ ∆ΟΥ.

Εως τον Οκτώβριο του 2023- ο λογιστής της εφηµερίδας απευθύνει ερωτήµατα στο ΕΛΚΕ γιατί δεν γνωστοποιείται το πόρισµα του ελέγχου, αφού έχει τελειώσει ο έλεγχος. Στα τέλη Οκτωβρίου- ο λογιστής καλείται να παραλάβει το πόρισµα ελέγχου, αλλά όταν φτάνει στο 1ο ΕΛΚΕ ο προϊστάµενος Ηλίας Επίσκοπος- του λέει ότι δεν µπορεί να του το δώσει «γιατί δεν το δέχεται το σύστηµα αφού ο έλεγχος δεν είναι προτεραιοποιηµένος».

Στο Documento φτάνουν πληροφορίες ότι έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις στο 1ο ΕΛΚΕ να µην κοινοποιήσει το πόρισµα. Ως εκείνη την στιγµή- το 1ο ΕΛΚΕ- όχι µόνο έχει περατώσει τον φορολογικό έλεγχο, αλλά έχει στείλει έγγραφα ερωτήµατα στο Σ∆ΟΕ και στην Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες για το αν υπάρχουν τυχόν στοιχεία για το Documento και έχει πάρει αρνητικές απαντήσεις.

Δείτε επίσης – Σκάνδαλο εφοριακών: Εισαγγελέας για το κύκλωμα που δεν έβλεπε ο Πιτσιλής

Οι παρεµβάσεις και ο τρίτος έλεγχος

Την 1η Νοεµβρίου 2023 το 10ο ΕΛΚΕ ζητάει από τις άλλες φορολογικές αρχές ενηµέρωση για το αν υπάρχουν στοιχεία για το Documento. Το έγγραφο αυτό κοινοποιείται στο Μέγαρο Μαξίµου (υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ) µε αριθµό πρωτοκόλλου ΑΤ 1132929. ∆ηλαδή, ενηµερώνεται το Μαξίµου για φορολογικά θέµατα της εφηµερίδας. Λίγες µέρες µετά, τις 9 Νοεµβρίου 2023 και ενώ ο έλεγχος έχει τελειώσει για µία ακόµη φορά, το 1ο ΕΛΚΕ γνωστοποιεί στο Documento ότι γίνεται εκ νέου έλεγχος µε ελεγκτές τις Αικατερίνη Λυµπεροπούλου, Ευαγγελία Παπαστεργίου και υπεύθυνο ελέγχου τον υποδιευθυντή Κωνσταντίνο Φακλή. Οι πιο ψύχραιµοι στην ΑΑ∆Ε σχολιάζουν εκείνες τις µέρες ότι ξεκίνησε εναντίον του Documento µια επιχείρηση ελέγχου τραβηγµένη από τα µαλλιά και προβλέπουν ότι θα δηµιουργηθεί γι’ αυτό τον λόγο µεγάλο πρόβληµα στην αρχή. Ο διοικητής της ΑΑ∆Ε Γιώργος Πιτσιλής γνωρίζει τι εξυφαίνεται αλλά αφήνει τα πράγµατα να εξελιχθούν. Την εποχή εκείνη άλλωστε τον απασχολεί η έρευνα που γνωρίζει ότι έχει ξεκινήσει το Documento για τους φωτογραφικούς διαγωνισµούς που κάνει ως διοικητής προκειµένου να νοικιάσει κτίρια για την αρχή από συγκεκριµένες εταιρείες, που είναι και οι µόνες που συµµετέχουν σ’ αυτούςτους φωτογραφικούς διαγωνισµούς.

Γνωρίζοντας τι ακριβώς µεθοδεύουν, σε συνεννόηση µε τους νοµικούς συµβούλους της εφηµερίδας αποφασίζουµε να δώσουµε όλους τους φακέλους που ζητάνε οι ελεγκτές, αν και τους είχαν ήδη. Συνεργαζόµαστε πλήρως και αναµένουµε να δούµε την έκταση του δόλου τους.

Στις 4 ∆εκεµβρίου η ελέγκτρια Αικ. Λυµπεροπούλου ζητά τους τελευταίους φακέλους µε τα στοιχεία, τα οποία και της παραδίνουµε. Στις 6 ∆εκεµβρίου χωρίς να έχει ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο και χωρίς να έχει ενηµερώσει τον Λλογιστή µας για τα ευρήµατα, ώστε να προσκοµίσει όποιο τυχόν στοιχείο έχει στη διάθεσή του, µας παραδίδεται το Σηµείωµα ∆ιαπιστώσεων Ελέγχου. ∆ηλαδή χρειάστηκαν µόνο 24 ώρες για να συντάξουν ένα πόρισµα που δεν µας παρέδιδαν επί τρία χρόνια.

Στο Σηµείωµα για το έτος 2017 δεν αναγνωρίζονται έξοδα αποστολών των δηµοσιογράφων (ούτε αυτά για να καλυφθεί η οµιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ), αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Οι ελεγκτές αποδίδουν στο Documento ότι έχει εισπράξει µαύρο χρήµα. Τι συνέβη; Βρήκαν… «αδιευκρίνιστα» ποσά; Πιστοποιήθηκε µε κάποιον τρόπο ότι κάποιος είχε δώσει αδήλωτο χρήµα; Τίποτε από όλα αυτά. Με µια πρακτική που στερείται κάθε νοµικής βάσης και λογικής φορολογικού ελέγχου βαφτίζουν αυθαίρετα τις εκπτώσεις άνω του 80% που έχει κάνει το Documento σε διαφηµιζόµενους ως συναλλαγή που υποκρύπτει συναλλαγή κάτω από το τραπέζι.

Πρακτικά δηλαδή κατηγορούν εκτός από το Documento και τις µεγάλες διαφηµιζόµενες εταιρείες (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, ∆ΕΠΑ, ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, Unilever και πολλές άλλες) ότι συναλλάσσονται µε µαύρο χρήµα.

Η αστήρικτη αυτή κατηγορία, που οδηγεί στη συνέχεια σε πρόστιµο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έχει στο Σηµείωµα ∆ιαπιστώσεων Ελέγχου µια διατύπωση που µας κάνει εντύπωση. Γράφουν οι ελεγκτές και συνυπογράφουν µαζί µε τον προϊστάµενο του 1ου ΕΛΚΕ Ηλία Επίσκοπο ότι πρόκειται για µαύρο χρήµα (σελίδα 20) γιατί «οι µεγάλες αυτές εκπτώσεις είναι ανακόλουθες µε τα δεδοµένα του τιµοκαταλόγου του 2017, στον οποίο δεν αναγράφεται πουθενά ότι θα διενεργούνται εκπτώσεις».

Πώς έπεσαν στην παγίδα και πώς αποκαλύφθηκαν

Η διατύπωση περί τιµοκαταλόγου του 2017 που δεν προβλέπει εκπτώσεις ήταν το καµπανάκι ότι η µεθόδευση δεν έχει όρια. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι ελεγκτές πήραν από τους φακέλους του Documento µεταξύ άλλων και τον «Τιµοκατάλογο 2017», ο οποίος µάλιστα είχε πρωτοκολληθεί επίσηµα στην ΑΑ∆Ε, ήδη από τις αρχές του 2017. Σε αυτό τον τιµοκατάλογο υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο µε προβλέψεις εκπτώσεων έως και 99%. Ο τιµοκατάλογος είχε κατατεθεί στην εφορία στις 17 Μαρτίου 2017 (όταν ξεκίνησε η έκδοση της εφηµερίδας) και έφερε αριθµό πρωτοκόλλου 16205.

Ταυτόχρονα στη διάθεσή µας έφτασαν πληροφορίες ότι υπήρχε πρόθεση ακόµη και να κατασκευάσουν στοιχεία για να µας καταλογίσουν πρόστιµο και να επαναλάβουν το ίδιο µοτίβο για τον έλεγχο των δύο επόµενων ετών. Θα µας ανάγκαζαν έτσι να πληρώσουµε και µέχρι να δικαιωθούµε στα δικαστήρια ευελπιστούσαν ότι θα είχαµε καταστραφεί οικονοµικά και άρα θα είέχαουµε κλείσει.

Μετά τις πληροφορίες αυτές αρχίσαµε να ψάχνουµε για τα κατασκευασµένα στοιχεία. Καταλάβαµε από τη διατύπωση περί τιµοκαταλόγου που δήθεν δεν προέβλεπε εκπτώσεις ότι είχαν χαλκεύσει τα ίδια τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους. Είχαν δηλαδή αποκρύψει όσα πραγµατικά έγραφε ο τιµοκατάλογος και εµφάνισαν ότι δεν προβλέπονται εκπτώσεις, ώστε να µπορέσουν να στηρίξουν το δόλιο µύθευµά τους περί δήθεν µαύρου χρήµατος.

Μαζί µε τη νοµική οµάδα του Documento επιλέξαµε να µην αποκαλύψουµε ότι γνωρίζαµε τα λαθροχειρία τους. Αλλωστε, από νοµικής άποψης το βάφτισµα των εκπτώσεων σε µαύρο χρήµα ήταν εξόφθαλµα αστήριχτο. Ετσι, στην αντίκρουση των συµπερασµάτων του Σηµειώµατος ∆ιαπιστώσεων επιλέξαµε να απαντήσουµε νοµικά και όχι να αποκαλύψουµε τον δόλο τους.

Κάνοντας µάλιστα εµείς οι ίδιοι τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν εκείνοι,, τους παραδώσαµε δεκάδες τιµολόγια µέσων ενηµέρωσης («Πρώτο Θέµα», «Καθηµερινή», Οµιλος Μαρινάκη, Real Group , Ant1, «ΕφΣυν» κ.λπ.) από τα οποία αποδεικνύεται ότι οι εκπτώσεις ακόµη και της τάξης του 99% είναι θέµα διαπραγµάτευσης µε τον διαφηµιζόµενο και αποτελούν συνήθη και ελεύθερη από τον νόµο εµπορική πρακτική. Παραδώσαµε επίσης στους ελεγκτές τις ίδιες τις απαντήσεις των διαφηµιζόµενων, που απαντούν εγγράφως ότι πρόκειται για πάγια εµπορική πρακτική, αλλά και ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) που εκφράζοντας το σύνολο των επιχειρηµατιών Τύπου ξεκαθαρίζει ότι αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και όχι κάποια ανοµία.

Επειδή όµως ήδη γνωρίζαµε τη χάλκευση των στοιχείων και προκειµένου να τους αποκαλύψουµε, στις 12 ∆εκεµβρίου 2023, µε επιστολή που στείλαµε στον προϊστάµενο του 1ου ΕΛΚΕ Ηλ. Επίσκοπο, ρωτάµε να µας απαντήσει επισήµως σε ποιον τιµοκατάλογο αναφέρεται το Σηµείωµα. Γράφουµε συγκεκριµένα:

«Στο σηµείωµα ∆ιαπιστώσεων Ελέγχου που παραδώσατε στην εταιρεία Documento Media της οποίας είµαι διαχειριστής κάνετε αναφορά σε κάποιον τιµοκατάλογο… Παρακαλώ να διευκρινίσετε σε ποιον κατάλογο αναφέρεστε και να µου χορηγήσετε αντίγραφο».

Το ΕΛΚΕ δεν απαντά στο ερώτηµα ούτε φυσικά χορηγεί κατάλογο και ό,τι άλλο ζητάµε, παρότι έχει υποχρέωση. Στοιχεία είχαµε ζητήσει και µε εξώδικη δήλωση – διαµαρτυρία στις 7 ∆εκεµβρίου χωρίς καµία απάντηση.

Υστερα από όλα αυτά και κυρίως από τις πληροφορίες ότι ο σκοπός δεν είναι ο φορολογικός έλεγχος, αλλά η κατασκευή κατηγορίας εναντίον µας και η δόλια επιβολή παράνοµων φόρων και προστίµων, που γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν οφείλουµε καθώς όλα στηρίζονταν στα εν γνώσει ψεύδη τους, αφού καταθέσαµε τη νοµική αντίκρουση όσων έγραφαν στο Σηµείωµα, τους αφήσαµε να βγάλουν και να υπογράψουν το πόρισµα των χαλκείων. Σε αυτό το πόρισµα καταλογίζουν στο Documento να καταβάλει για το έτος 2017 ποσό 235.000 ευρώ για… µαύρο χρήµα. Βασικό επιχείρηµα το αναµενόµενο, ότι δήθεν δεν προβλέπονταν στον τιµοκατάλογο εκπτώσεις, ενώ ο επίσηµα πρωτοκολληθείς στην ΑΑ∆Ε τιµοκατάλογος είχε πλείστες ρυθµίσεις για τις εκπτώσεις, παρά την περί του αντιθέτου ψευδή βεβαίωση των Εελεγκτών του 1ου ΕΛΚΕ.

Αφού πάτησαν την µπανανόφλουδα που οι ίδιοι έριξαν πάνω στην αλαζονεία τους και στη βιασύνη τους να µας καταστρέψουν, το Documentο προκειµένου να τους αποκαλύψει έκανε ένα ακόµη βήµα. Εχοντας τον πραγµατικό κατάλογο που είχαν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές των χαλκείων, ζήτησε από την Εεφορία Κηφισιάς επικυρωµένο αντίγραφο του τιµοκαταλόγου από τα αρχεία της, προκειµένου να µην υπάρξει οποιαδήποτε αµφισβήτηση ότι πρόκειται για τον γνήσιο κατάλογο τον οποίο διέθετε η ΑΑ∆Ε.

Η εφηµερίδα πρόκειται τις επόµενες µέρες να καταθέσει µήνυση εναντίον τουλάχιστον των τεσσάρων υπαλλήλων του ΕΛΚΕ, οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει µόνο παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, αλλά µε δόλο έχουν υπογράψει ψευδή βεβαίωση στην υπηρεσία τους, γνωρίζοντας τα πραγµατικά στοιχεία.

Σε ένα Κκράτος ∆δικαίου, το παρόν άρθρο- -– καταγγελία θα πρέπει να ενεργοποιήσει άµεσα την ηγεσία της δ∆ικαιοσύνης και την Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας γι’α αυτήν τη δράση αυτήν της ΑΑ∆Ε, καθώς όλα τα οικονοµικά/φορολογικά αδικήµατα εξαρτώνται από τις εκθέσεις ελέγχου των Εελεγκτών της και άρα από τη στάση που µε βάση τα δικά τους «κριτήρια» επιλέγουν να κρατήσουν απέναντι στον ελεγχόµενο. AναµένουµεΑναµένουµε. Θα αντιδράσουν;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter