Iδού το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη: Η Μενδώνη τοποθέτησε υπόδικο προϊστάμενο στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου (Έγγραφο)

Iδού το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη: Η Μενδώνη τοποθέτησε υπόδικο προϊστάμενο στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου (Έγγραφο)

«Η κυβέρνηση έχει χρέος να αλλάξει ένα κράτος που εξακολουθεί να προκαλεί “δάκρυα απόγνωσης” στους πολίτες του» ανέφερε από το βήμα της Βουλής τον Αύγουστο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του περιβόητου νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Με τη μόνη διαφορά ότι την αλλαγή στο κράτος μάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι μπορούν να τη φέρουν ακόμη και υπόδικοι προϊστάμενοι, αρκεί να έχουν τις ευλογίες της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Με απόφαση της η υπουργός Πολιτισμού τοποθέτησε πριν από λίγες ημέρες στη θέση προϊσταμένου διεύθυνσης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόσωπο το οποίο έχει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη αναφορικά με την σκανδαλώδη υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα από τα 17 πρόσωπα τα οποία αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για κακοδιαχείριση στο Ταμείο με τη ζημία να ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ. Τα 17 αυτά πρόσωπα είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014. Την ποινική δίωξη σε βάρος τους είχε ασκήσει η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, μετά από έρευνα που διενήργησε με αφορμή την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων που όμως δεν είχαν υποβάλλει ποτέ τις σχετικές αιτήσεις. Τα χρήματα σύμφωνα με την κατηγορία ενθυλάκωναν τα διωκόμενα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014 καθώς οι δήθεν δικαιούχοι βεβαίωσαν ότι ουδέποτε έλαβαν τα χρήματα που είχαν εκταμιευθεί.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης και ασκήθηκαν αφού πρώτα οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις καθώς είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξή τους.

Υπεράνω Δικαιοσύνης η Μενδώνη

Παρά τις ποινικές διώξεις η υπουργός Πολιτισμού προχώρησε στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου σε αυτή τη νευραλγική θέση στο υπουργείο Πολιτισμού. Ένα πολιτικό πρόσωπο δηλαδή και μάλιστα υπουργός Πολιτισμού αδιαφορεί παντελώς για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και κλείνει το «μάτι» σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παραβεί τα καθήκοντά τους κατά το παρελθόν. Το περιβόητο επιτελικό κράτος της διαφάνειας που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει περίπατο μαζί και το καλό παράδειγμα προς τους πολίτες αυτής της χώρας, καθώς επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα πολιτικά πρόσωπα σε αυτή τη χώρα ψηφίζουν νόμους απλά για να μην τους εφαρμόζουν οι ίδιοι στη συνέχεια.

Αψήφησε τις οδηγίες Γεραπετρίτη

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Λίνα Μενδώνη λειτουργεί προκλητικά με αποφάσεις της με δοκιμασμένες παλαιοκομματικές συνταγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα έγιναν στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη με τις οδηγίες που είχε αποστείλει προς τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι οδηγίες αφορούσαν στην «εφαρμογή του άρθρου 109 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) σχετικά με την αρμοδιότητα των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων για την τελική υπογραφή ατομικών διοικητικών πράξεων», του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Οι οδηγίες Γεραπετρίτη προέβλεπαν μεταξύ άλλων πως ατομικές και διοικητικές πράξεις «ανατίθενται απευθείας, στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων του οικείου Υπουργείου, οι οποίοι επιλέγονται και τοποθετούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού Κώδικα».

Παρά τις οδηγίες η Λίνα Μενδώνη φρόντισε δύο ημέρες πριν αποσταλούν να αλλάξει τους Διευθυντές Υπηρεσιών που δεν της ήταν αρεστοί, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετακίνηση της Αγγελικής Σγούρα από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γ.Δ.Δ.Υ.Η.Δ. στη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της Γ.Δ.Σ.Π, με απόφαση της Λίνας Μενδώνη. Πρόκειται για μία υπάλληλο η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή έπειτα μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Η κυρία Σγούρα απέστειλε μάλιστα ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου ΠΕ Διοικητικών ΥΠΠΟΑ, Αγγελική Παπανδρέου, με την οποία ενημερώνει για τη μετακίνηση της με απόφαση της κυρίας Μενδώνη. Με την επιστολή η κυρία Σγούρα ζητούσε μάλιστα από την πρόεδρο να πάρει θέση. Τη μετακίνηση της κυρίας Σγούρα κατήγγειλε επίσης σε ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Γενικοί Διευθυντές του υπουργείου Πολιτισμού είχαν λάβει προφορικές εντολές να μην εφαρμόζουν οι ίδιοι την τελική υπογραφή ατομικών διοικητικών πράξεων αλλά να τις προωθούν στο υπουργικό γραφείο.

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή στην παλιά… κανονικότητα για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ

Η Μενδώνη αψηφά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Αντιδράσεις για «αυθαίρετες καρατομήσεις – μετακινήσεις» στο υπουργείο Πολιτισμού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter