Ινδία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από πλημμύρες στο Κασμίρ

Ινδία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από πλημμύρες στο Κασμίρ

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 36 αγνοούνται μετά την καταρρακτώδη νεροποντή που προκάλεσε πλημμύρες κοντά σε ένα ινδουιστικό ιερό, στο ινδικό Κασμίρ. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, στο ετήσιο προσκύνημα στο ιερό Αμαρνάθ συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες ινδουιστές.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και διαβεβαίωσε ότι θα παρασχεθεί «κάθε δυνατή βοήθεια» στους πληγέντες.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια το προσκύνημα είχε απαγορευτεί λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι αρχές αναμένουν αριθμό-ρεκόρ προσκυνητών φέτος, εκτιμώντας ότι θα φτάσουν ακόμη και τις 800.000. Μόνο το πρώτο 10ημερο, έφτασαν στην περιοχή 60.000 άνθρωποι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες προσκυνητές έχουν πεθάνει στο παρελθόν λόγω εξάντλησης και έκθεσης στις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στα παγωμένα βουνά προς το ιερό Αμαρνάθ. Το 1996, χιλιάδες άνθρωποι πιάστηκαν σε μια τρομερή χιονοθύελλα κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους, που προκάλεσε περισσότερους από 250 θανάτους.

Ωστόσο, συχνά οι προσκυνητές κινδυνεύουν από τις επιθέσεις μουσουλμάνων ανταρτών, που επί δεκαετίες πολεμούν ενάντια στην κυριαρχία της περιοχής στο Κασμίρ, που διεκδικείται από το Πακιστάν. Φέτος, για να αποφευχθούν αυτού του είδους οι επιθέσεις οι προσκυνητές επισημαίνονται με ένα ασύρματο σύστημα παρακολούθησης και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν τις διαδρομές τους.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 προσκυνητές έχουν σκοτωθεί σε δεκάδες επιθέσεις για τις οποίες ευθύνονται μουσουλμάνοι αντάρτες από τότε που ξεκίνησε η ένοπλη εξέγερση στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ το 1989 για την ανεξαρτησία της περιοχής ή τη συγχώνευση με το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει ένα μέρος της επικράτειας.

Πηγή: Reuters, NBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter