Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη όλοι οι «παίκτες» αναμένουν την κίνηση του Ισραήλ

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη όλοι οι «παίκτες» αναμένουν την κίνηση του Ισραήλ

Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους.

Παράλληλα αναφέρεται ότι το Ισραήλ θέλει να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι έτοιμες να απαντήσουν ακόμη και το βράδυ της Τρίτης. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ. Παράλληλα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε αντίποινα για ένα φονικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη.

Το πλήγμα της 1ης Απριλίου κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο και προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μία μκο.

«Είμαστε σθεναρά πεπεισμένοι πως χωρίς το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ δεν θα είχε τολμήσει να επιτεθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν», επανέλαβε σήμερα ο Καναανί, ενώ η Ουάσινγκτον έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα πριν από την ανταποδοτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσαν πως η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες μέρες πριν από την επίθεσή του.

Το Ισραήλ αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ανήγγειλε την ανάπτυξη τις επόμενες ημέρες δυο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Διαβάστε επίσης: Wall Street Journal: Το Ισραήλ απέκρουσε την επίθεση του Ιράν, αλλά μόνο με τη βοήθεια των συμμάχων του

Ισραηλινά ΜΜΕ: «Πώς θα “γονατίσουμε” το Ιράν»

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: Ισραηλινά σχέδια για αντίποινα στο Ιράν – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθεια των συμμάχων, ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter