Ισπανία: Προς παραίτηση ο Σάντσεθ μετά την έρευνα για διαφθορά εις βάρος της συζύγου του – «Το σκέφτεται»

Ισπανία: Προς παραίτηση ο Σάντσεθ μετά την έρευνα για διαφθορά εις βάρος της συζύγου του – «Το σκέφτεται»

Το ότι «σκέφτεται» την πιθανότητα να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Δείτε επίσης: Ισπανία: Κοντά σε παραίτηση ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ – Υπάρχει έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά

Υπενθυμίζεται, πως τη σχετική αγωγή κατέθεσε μια οργάνωση κατά της διαφθοράς, η Μάνος Λιμπιάς (Καθαρά Χέρια), που θεωρείται πως πρόσκειται στην ακροδεξιά.

Με ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σάντσεθ δήλωσε πως θα αποσυρθεί για λίγες ημέρες, προκειμένου να σκεφτεί αν πρέπει να συνεχίσει στο αξίωμά του ή να αποσυρθεί. Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα 29/04.

 

Την κίνησή του αυτή επέκρινε έντονα η αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον ότι υπεκφεύγει. Σε δήλωσή της η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Κονθεπθιόν Γκαμάρα Ρουίθ-Κλαβίχο επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε πως, αντί να εξαφανίζεται για πέντε ημέρες, οφείλει επειγόντως να εμφανιστεί και να δώσει μια λογική εξήγηση των σκανδάλων που αφορούν το κόμμα του, την κυβέρνησή του και την σύντροφό του».

Η Γκόμεθ δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει κάποιο σχόλιο. Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η σύζυγός του δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και δέχεται επίθεση «για να εξασθενήσουν εμένα πολιτικά και προσωπικά». Υποστήριξε πως η σύζυγός του θα υπερασπιστεί την τιμή της και θα συνεργαστεί με τις αρχές σε ό,τι αφορά την προσφυγή.

Η Μάνος Λιμπιάς χρησιμοποιεί ένα μοναδικό ισπανικό νομικό εργαλείο, το οποίο είναι γνωστό ως «λαϊκή κατηγορία», για να ασκεί προσφυγές σε βάρος τρίτων μερών. Οι δικαστές μπορούν να επιλέγουν αν θα δώσουν ή όχι συνέχεια σε τέτοιες προσφυγές και οι κατηγορίες δεν οδηγούν όλες σε δικαστική έρευνα.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες, Τετάρτη, ότι οι διευθυντές δύο ειδησεογραφικών ιστότοπων, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που δημοσιοποίησαν τις κατηγορίες κατά της Γκόμεθ, θα καταθέσουν ως μάρτυρες.

Ποιές είναι οι κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ;

Η ακροδεξιά οργάνωση Μάνος Λιμπιάς, ισχυρίζεται επικαλούμενη τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών ιστότοπων- ότι η Γκόμεθ, δέχθηκε χάρες από την αεροπορική εταιρεία Air Europa και τον ισπανικό όμιλο Globalia, στον οποίο η εταιρεία ανήκει, όταν είχε διατελέσει, μέχρι το 2022, διευθύντρια ενός κέντρου αφρικανικών ερευνών στη σχολή επιχειρήσεων IE της Μαδρίτης, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Cadena Ser, ο οποίος δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του ένα έγγραφο για το οποίο ανέφερε πως είναι η νομική προσφυγή.

Η IE ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τον Globalia ή τις θυγατρικές του.

Το Μάρτιο, η ισπανική αρχή για τη σύγκρουση συμφερόντων απέρριψε προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος που ισχυρίσθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διάσωση της Air Europa μετά την κρίση της Covid, που καθήλωσε τα αεροπλάνα, και τους «οικονομικούς και επαγγελματικούς δεσμούς» της συζύγου του Σάντσεθ.

Σε κοινή δήλωσή τους το Μάρτιο, ο Globalia και η Air Europa ανέφεραν πως η βοήθεια που έλαβαν από την ισπανική κυβέρνηση ήταν «ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους άλλων αρωγών που λαμβάνουν διάφορες εταιρείες του τομέα στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη» και πως θεωρούν πως είναι θύματα «διασταυρούμενων πολιτικών πυρών».

Τι θα συμβεί μετά;

Η ενδεχόμενη έκβαση μπορεί να είναι από το να παραμείνει ο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία μέχρι το να παραιτηθεί -κάτι που θα οδηγούσε είτε στο να υπάρξει νέος υποψήφιος που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην κάτω βουλή είτε στην πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι- ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να ενισχύσει την ηγεσία του.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας, νέες εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν μόνο αφού περάσει ένας χρόνος αφότου είχε διαλυθεί για τελευταία φορά το κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει πως το νωρίτερο που ο Σάντσεθ μπορεί να προκηρύξει επισήμως πρόωρες εκλογές είναι η 29η Μαΐου και η ψηφοφορία δεν μπορεί να διεξαχθεί νωρίτερα από τις 21 Ιουλίου.

Εντούτοις θα μπορούσε να ανακοινώσει τη Δευτέρα την πρόθεσή του να προκηρύξει εκλογές εκείνη την ημερομηνία και στη συνέχεια η κυβέρνησή του να παραμείνει ως υπηρεσιακή, μέχρι να σχηματισθεί μια καινούρια.

Αν χάσει την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Αν παραιτηθεί ο Σάντσεθ, ο βασιλιάς Φίλιππος θα πρέπει να συναντηθεί με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην κάτω βουλή για να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας διαδικασίας κατά την οποία θα ορίσει έναν υποψήφιο ο οποίος θα χρειαστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να γίνει πρωθυπουργός.

Στις Πέμ 25 Απρ 2024 στις 12:55 μ.μ., ο/η marianna koutela <koutelamarianna95@gmail.com> έγραψε:
Το ότι «σκέφτεται» την πιθανότητα να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Υπενθυμίζεται, πως τη σχετική αγωγή κατέθεσε μια οργάνωση κατά της διαφθοράς που θεωρείται πως πρόσκειται στην ακροδεξιά.

Με ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σάντσεθ δήλωσε πως θα αποσυρθεί για λίγες ημέρες, προκειμένου να σκεφτεί αν πρέπει να συνεχίσει στο αξίωμά του ή να αποσυρθεί. Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα 29/04.

Μία από τις επιλογές του, είναι να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να έχει την στήριξη της ολομέλειας, αν χρειαστεί, για να συνεχίσει στο πόστο του.

Την κίνησή του αυτή επέκρινε έντονα η αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον ότι υπεκφεύγει.

Σε δήλωσή της η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Κονθεπθιόν Γκαμάρα Ρουίθ-Κλαβίχο επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε πως, αντί να εξαφανίζεται για πέντε ημέρες, οφείλει επειγόντως να εμφανιστεί και να δώσει μια λογική εξήγηση των σκανδάλων που αφορούν το κόμμα του, την κυβέρνησή του και την σύντροφό του».

Διαβάστε επίσης:

Columbia: Διαπραγματεύσεις Πανεπιστημίου – φοιτητών για να εκκενωθεί ο καταυλισμός των διαδηλωτών

Σλοβακία: Η κυβέρνηση Φίτσο θέλει να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVS

Τουρκία: Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter