Ισραήλ: Άνοδος για το νόμισμα ενώ ο στρατός επιχειρεί στη Γάζα

Ισραήλ: Άνοδος για το νόμισμα ενώ ο στρατός επιχειρεί στη Γάζα
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Ο κόσμος των χρηματοοικονομικών δείχνει για άλλη μια φορά την ψυχρότητά του για την πραγματικότητα και τις ανθρώπινες ζωές, αφού τη Δευτέρα το ισραηλινό νόμισμα σημείωσε κέρδη έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές είδαν στην κίνηση του Ισραήλ να στείλει στρατεύματα και τανκ στη Βόρεια Γάζα σαν μια ελαφρώς πιο σταδιακή προσέγγιση από ό,τι είχε διακηρύξει το Ισραήλ στην αρχή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι το σέκελ σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του, κατρακυλώντας σε χαμηλό 11 ετών. Το ξεπούλημα, ωστόσο, σταμάτησε, αφού οι αγορές εκτίμησαν ότι η κατάσταση με τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι «σχετικά συγκρατημένη, μετά το αρχικό σοκ». Η Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να ανακόψει την «κατηφόρα» του σέκελ, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του Ισραήλ ανέβηκε για έβδομη μέρα στο 2,08%.

Ωστόσο, η σύγκρουση στο Ισραήλ έχει προκαλέσει μια ξαφνική κατάρρευση της δραστηριότητας, με την JPMorgan Chase & Co να προβλέπει ότι η οικονομία του Ισραήλ μπορεί να συρρικνωθεί κατά 11% σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. 

Οι αγορές επιλογών δείχνουν ότι υπάρχουν αυξημένα «στοιχήματα» υπέρ της πτώσης του σέκελ, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος για την προστασία του σέκελ θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Το Ισραήλ προχωρά με αυτό που ονόμασε δεύτερη φάση του πολέμου του, διεξάγοντας μια χερσαία επίθεση στη Γάζα και εξαπολύοντας αεροπορική επιδρομή στη Συρία, αλλά οι δείκτες μετοχών στη Μέση Ανατολή σημείωσαν κέρδη και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς οι φόβοι για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο μειώθηκαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter