Ισραήλ: «Ημέρα κατά της δικτατορίας» ενάντια στο Νετανιάχου – Μεταφέρθηκε αεροπορικώς… στο αεροδρόμιο

Ισραήλ: «Ημέρα κατά της δικτατορίας» ενάντια στο Νετανιάχου – Μεταφέρθηκε αεροπορικώς… στο αεροδρόμιο

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μεταβεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, με ελικόπτερο καθώς οι πολίτες είχαν αποκλείσει τις οδούς, ώστε να διαμαρτυρηθούν απέναντι στη δικαστική μεταρρύθμιση, που έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα περί κράτους δικαίου. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όδευε προς τη Ρώμη για συζητήσεις με τη Τζόρτζια Μελόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική Repubblica εν όψει της επίσκεψής του στη Ρώμη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «το Ισραήλ είναι μια στιβαρή δημοκρατία», ενώ υπερασπίστηκε το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που επιχειρεί, με το οποίο υπονομεύει την ισχύ του Ανώτατου Δικαστηρίου, λέγοντας «ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να πάψει να είναι παντοδύναμη».

Οι διαδηλώσεις ήταν μέρος των εκδηλώσεων δυσαρέσκειας που διεξάγονται σε όλη τη χώρα για περισσότερο από δύο μήνες. Οι διαδηλωτές έκαναν αυτή τη φορά τον αποκλεισμό της διαδρομής του Νετανιάχου προς το αεροδρόμιο κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών τους.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει για έναν συμβιβασμό μεταξύ των συμμάχων του Νετανιάχου και της αντιπολίτευσης, έκανε έκκληση για λύση σε μια τηλεοπτική ομιλία αργά την Πέμπτη. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια τραγωδία», είπε καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Χέρτζογκ, ο ρόλος του οποίου ως πρόεδρος υποτίθεται ότι είναι να δρα σαν μια ενωτική δύναμη και σε μεγάλο βαθμό πάνω από τους πολιτικούς, είπε ότι το προσχέδιο που προωθείται από τον Νετανιάχου πρέπει να απορριφθεί αμέσως. «Είναι λάθος. Είναι καταστροφικό. Υπονομεύει τα δημοκρατικά μας θεμέλια», είπε.

Επέμεινε ότι εβδομάδες παρασκηνιακών συνομιλιών είχαν φέρει τις πλευρές πιο κοντά σε συμφωνία. «Η ιστορία θα σας κρίνει. Αναλάβετε την ευθύνη τώρα», υπογράμμισε με νόημα.

Μιλώντας αργότερα στη Ρώμη, ο Νετανιάχου φάνηκε να επαινεί τις προσπάθειες του Χέρτζογκ, λέγοντας: «Είμαστε όλοι αδέρφια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter