Ιταλία: «Σχίσμα» στα Πέντε Αστέρια, ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα ο Ντι Μάιο

Ιταλία: «Σχίσμα» στα Πέντε Αστέρια, ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα ο Ντι Μάιο

Ο υπουργός Εξωτερικών και μέλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο αναμένεται να κάνει δική του κοινοβουλευτική ομάδα που θα ονομάζεται «Μαζί για το μέλλον» (Insieme per il futuro). Διαφωνεί με τη γραμμή του κόμματος για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να επισημοποιήσει την αποχώρησή του από το Κίνημα των 5 Αστέρων, παίρνοντας μαζί τους οπαδούς του και τους «αυλικούς» του. Για να δημιουργήσει ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα χρειάζεται τουλάχιστον 20 βουλευτές, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους έχει, αφού ένα μέλος του Κινήματος έκανε λόγο για τριάντα άτομα που θα τον ακολουθήσουν. Επίσης, αναμένεται να έχει και αρκετούς ακόλουθους και στη Γερουσία.

Το ρήγμα

Το βαθύ ρήγμα μεταξύ του Τζουζέπε Κόντε και του Ντι Μάιο καταλήγει να βυθίζει το Κίνημα Πέντε Αστέρων σε πολιτική κρίση. Ένα ενδεχόμενο που μέχρι λίγο πριν φαινόταν απίθανο. Το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κόντε, δεν είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Ντι Μάιο παρά τις «πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού για τη γραμμή εξωτερικής πολιτικής των Πέντε Αστέρων» που «διαστρεβλώνουν τις σαφείς θέσεις» που ελήφθησαν τον Μάιο σχετικά με την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ο ρόλος του εγγυητή Γκρίλο

Ο ιδρυτής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, αναμένεται να φτάσει στη Ρώμη τις επόμενες ώρες. Ο εγγυητής του Κινήματος έχει ήδη αποκαλύψει τη βαθιά του απογοήτευση για όσα συμβαίνουν στο Κίνημα, με μια τόσο ευθεία αντιπαράθεση στη δημόσια σκηνή. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι η διαμάχη μπορούσε να κλιμακωθεί τόσο πολύ. «Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη – σχολίασε βουλευτής από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών – Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Από την πλευρά του Κινήματος έχει υψωθεί τείχος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter