Ιταλία: Υποψήφιος της Μελόνι αποπέμπεται από το κόμμα επειδή εκθείασε Χίτλερ και Πούτιν

Ιταλία: Υποψήφιος της Μελόνι αποπέμπεται από το κόμμα επειδή εκθείασε Χίτλερ και Πούτιν

Ένας υποψήφιος βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» (ΑτΙ) αποπέμφθηκε αυτή την Τρίτη μετά από παλιότερη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία εκθείαζε τον… Αδόλφο Χίτλερ. Η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία έχει μπει στην τελική ευθεία και η αρχηγός του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, δεν θέλει να χαλάσει την εικόνα της υπεύθυνης πολιτικού και της μετριοπαθούς δεξιάς λίγο πριν την κάλπη, μιας και οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να προηγείται.

Μεγάλος Γερμανός πολιτικός…

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτεται ότι ο τοπικός υπεύθυνος των «Αδερφών» στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, Καλότζερο Πιζάνο, είχε στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι θαυμάζει τον αρχηγό των ναζί εγκληματιών που αιματοκύλισαν τον κόσμο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2014, σε ανάρτηση στο Facebook, έγραψε ότι το σύνθημα «Η Ιταλία πάνω από όλα» του κόμματός του, του θύμιζε το σλόγκαν ενός άλλου μεγάλου πολιτικού που έζησε πριν από 70 χρόνια, διευκρινίζοντας στα σχόλια ότι δεν εννοούσε το Μουσολίνι αλλά ότι ο μεγάλος αυτός πολιτικός ήταν Γερμανός… Αργότερα, σε άλλη ανάρτησή του, έγραψε ότι ήταν με τον Πούτιν, θέση που δεν ήταν αντίθετη με εκείνη του κόμματος, τουλάχιστον εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Πιζάνο απομακρύνθηκε από όλες τις θέσεις του στο κόμμα και αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές. «Δεν εκπροσωπεί το κόμμα σε κανένα επίπεδο και του απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το λογότυπο» ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει ότι θα περάσει από κομματικό πειθαρχικό έλεγχο για πιθανές πρόσθετες κυρώσεις.

Αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος , Πέπε Προβεντσάνο, ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στην υπόθεση που αποκάλυψε η εφημερίδα La Repubblica. «Οι βαθιές ρίζες δεν παγώνουν ποτέ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, καταγγέλλοντας ειδικότερα τη χρήση της τρίχρωμης φλόγας ως έμβλημα των ΑτΙ, που αποτελεί συνέχεια του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI) που ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο από οπαδούς του Μουσολίνι.

Η Ρουθ Ντουρεγκέλο, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, θεώρησε «απαράδεκτο να μπορεί να κάθεται στο επόμενο Κοινοβούλιο κάποιος που επαινεί τον Χίτλερ».

Η Μελόνι -που έχει δηλώσει, ως νεαρή ακτιβίστρια τη δεκαετία του 1990, ότι ο Μουσολίνι ήταν «καλός πολιτικός»- διαβεβαιώνει σήμερα ότι «οι νοσταλγοί του φασισμού δεν έχουν θέση» στο κίνημά της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter