Κακά… μαντάτα στο Μαξίμου: Προβάδισμα για μία πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Κακά… μαντάτα στο Μαξίμου: Προβάδισμα για μία πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του η δημοσκόπηση της MRB καθώς για πρώτη φορά οι ερωτώμενοι προκρίνουν μία προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έναντι μίας αντίστοιχης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, μετατοπίσεις στις πολιτικές προσεγγίσεις των ψηφοφόρων που, αν και μικρές προσώρας, δείχνουν αυξημένη κινητικότητα στο εκλογικό σώμα και προοιωνίζονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, κατά το τελευταίο διάστημα, αποτυπώνονται σε νέα δημοσκόπηση της MRB. Ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία που προκύπτουν είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση οι ερωτώμενοι τάσσονται σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ μιας προοδευτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (25,3%) σε σχέση με μια συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (24,6%). Παράλληλα, είναι μονοψήφια η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (στην πρόθεση ψήφου είναι στο 6,8% ενώ με αναγωγή στο 7,2%).

Η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια καταγράφεται ως το μείζον πρόβλημα και ακολουθούν κατά σειρά η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ανεργία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα, η εγκληματικότητα, το μεταναστευτικό, η υπόθεση των υποκλοπών, η πανδημία.

Η δημοσκόπηση της MRB διενεργήθηκε για λογαριασμό του Newsbomb.gr κατά το χρονικό διάστημα 10-12 Οκτωβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,5% έναντι ποσοστού 22,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,2%, το ΚΚΕ με 4,9%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ 25 με 3,1%, ενώ μετρήθηκε από την MRB και το ακροδεξιό κόμμα “Ελληνες” (Ηλία Κασιδιάρη) που καταγράφει ποσοστό 2,4%. Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της περιόδου 19-21 Σεπτεμβρίου 2022, η ΝΔ έχει υποχωρήσει λίγο (0,1%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίζει αντίστοιχο ποσοστό, όπως επίσης κια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3% , ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΚΚΕ 5,2% , ΜέΡΑ25 3,3%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 38,5% , ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ποσοστό 28,8% και ο «κανένας» 22,8%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter