Καλλιτέχνες: Αυτή είναι η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ

Καλλιτέχνες: Αυτή είναι η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ

Τη νέα ρύθμιση για τους καλλιτέχνες έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη το βράδυ της Παρασκευής. Φαίνεται πως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξαν τη διαδικασία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να αποφύγουν την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή που θα προέκυπτε αν ακολουθούνταν η διαδικασία της τροπολογίας. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν να «δείχνουν» ως υπεύθυνο της σύγκρουσης με τους καλλιτέχνες τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, σε συνέχεια του δημοσιεύματος της «Καθημερινής» που επικαλούμενο το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε προ ημερών πως «επικρατεί προβληματισμός σε κυβερνητικούς κύκλους για τους χειρισμούς του υφυπουργού Πολιτισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση αυτή δεν δίνει ισοτίμηση με βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης στο σύνολό της, παρά μόνο μισθολογική ισοτίμηση και δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Επίσης, στη ρύθμιση γίνεται λόγος για καλλιτεχνικό έργο κι όχι για καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών αλλά και η κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο μετά το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης για τις δραματικές σχολές, ενώ την Παρασκευή προχωρούν σε 24ωρη απεργία και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, κατέθεσαν και προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου τα πτυχία τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού:

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.

Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)

Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. «Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση αφού προηγήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις από τους καλλιτέχνες μετά το τελευταίο ΠΔ της παρούσας κυβέρνησης.

Κατά την κυβέρνηση, «η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Διαβάστε επίσης:

Από Δευτέρα στη Βουλή η νέα τροπολογία για τους καλλιτέχνες;

1η Ιουνίου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης του ΠΔ στο ΣτΕ για τα πτυχία των καλλιτεχνών

Καλλιτέχνες: Κατατέθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή για το ΠΔ – Νέα 24ωρη απεργία και πορείες (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter