«Καμπανάκι» από τον Ευθύμη Λέκκα για τις πυρκαγιές: Το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο

«Καμπανάκι» από τον Ευθύμη Λέκκα για τις πυρκαγιές: Το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο

Τον έντονο προβληματισμό και τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον της Αττικής, όπως αυτές που μαίνονται για τρίτη ημέρα σε Δερβενοχώρια και Μάνδρα, εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττική θα καταρρεύσει»

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα».

Αντίστοιχο φόβο εξέφρασε και για την πυρκαγιά στη Ρόδο: ««η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί».

«Πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό των Δήμων»

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε επίσης και σε όσα μπορούν να γίνουν λέγοντας ότι «είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με προσωπικό και μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter