Κασσελάκης: Είμαι υπερήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα (Videos)

Κασσελάκης: Είμαι υπερήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα (Videos)

«Είναι το πρώτο αμεσοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο στη χώρα. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Αυτοψία», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. «Είναι εφικτό και πιθανό. Αυτός είναι ο στόχος μας, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την κοινωνία».

«Το ιδεολογικό μας στίγμα επειδή είναι ξεκάθαρο, πείθει. Με την κυβέρνηση υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που κερδίζει αλλά για την πλειονότητα υπάρχει στασιμότητα και ανασφάλεια. Το σύνθημα της θα έπρεπε να είναι σταθερά, άτολμα, πουθενά. Το βασικό για εμάς είναι να είμαστε αυθεντικοί και συνεπείς».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την δομική και οργανωτική, έχει ανοίξει το κόμμα και έρχονται νέοι άνθρωποι».

Η συνέντευξη Κασσελάκη

Για την περιοδεία στα νησιά είπε: «Σίγουρα είναι ένα σημαντικό ταξίδι, το κάνουμε αυτή τη στιγμή για να μην προκαλέσουμε πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες όσο τώρα παίρνει μπροστά η σεζόν, άρα να μπορέσουμε να έχουμε λίγο πιο πολύ ποιοτικό χρόνο με τους φορείς, με τους κατοίκους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω, πέρσι είχαμε κάνει μια παρόμοια μικρή περιοδεία με τον ναύαρχο Αποστολάκη στα ακριτικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφέρεται η πολιτεία στους Έλληνες ισότιμα, δηλαδή από τον πρώτο πολίτη μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Από τον πολίτη ο οποίος ζει στη Γαύδο ή στους Αρκιούς ή στη Νάξο ή στη Σύρο, μέχρι ένα χωριό σε ένα ορεινό μέρος της Μακεδονίας. Αν θέλουμε να είμαστε μια χώρα η οποία θα έχει αποκέντρωση, προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές για νησιωτικότητα και ορεινότητα».

 «Όχι, δεν έχω άγχος. Γιατί κάνω αυτό το οποίο πρέπει να κάνω. Είμαι ο εαυτός μου, το κόμμα μας είναι αυθεντικό, δεν αλλάζουμε το ποιοι είμαστε. Έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ένα πολύ προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο όμως σέβεται και τις παραδόσεις της χώρας μας, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, να υπάρχει αυτός ο χαρακτήρας της Ελλάδας, αλλά συγχρόνως να είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος ότι έχουμε τρεις ανθρώπους με αναπηρία, που είναι στο ψηφοδέλτιο με το δικό τους σπαθί, με την αξία τους, με τις γνώσεις τους από τα προκριματικά, χωρίς δηλαδή να αναγκαστώ να βάλω ποσόστωση για να υπάρχει εκπροσώπηση. Το ίδιο ισχύει και για ΛΟΑΤΚΙ υποψηφίους, ισχύει και για γυναίκες. Υπήρχε μια ποσόστωση για την οποία είμαι πάρα πολύ υπερήφανος ότι την εφαρμόζουμε ως κόμμα», τόνισε για τις ευρωεκλογές.

«Πήρα μια απόφαση βάσει αυτών που άκουσα, η οποία ήταν απολύτως συνεπής με τις αξίες μου. Ο κ. Μητσοτάκης για ποιο λόγο κρατάει υμνήτρια του Κασιδιάρη στο ψηφοδέλτιό του; Για ποιο λόγο κρατά βουλευτή του, ο οποίος δεν ξέρει εάν θα με αποκαλέσει «ο» ή «η» Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή περνάμε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και μετά κρατάμε την ομοφοβία και τον ρατσισμό στα ψηφοδέλτιά μας;», σημείωσε για τον αποκλεισμό Παπανώτα.

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι τελείως αντιφατικό ανάμεσα στις υποψηφιότητες του. Δεν είναι δυνατόν να έχεις αμφιλεγόμενα πρόσωπα, τα οποία χαϊδεύουν ακροδεξιά αυτιά και συγχρόνως να έχεις κι άλλους αξιόλογους ανθρώπους. Τι μήνυμα στέλνεις; Στέλνεις ένα μήνυμα ότι αυτό που σε ενώνει είναι απλά η θέση, η εξουσία. Δεν είναι μήνυμα αρχών. Όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντα θα δρα βάσει αρχών», σημείωσε για τη ΝΔ.

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών: «Το βασικό είναι τι θα κερδίσει ο Έλληνας και η Ελληνίδα από τις ευρωεκλογές. Η Ευρώπη, όπως ξέρετε, είναι ένας πολύπλοκος οργανισμός ο οποίος, θα έλεγα, στερείται έμπνευσης αυτή τη στιγμή, στερείται και μιας λογοδοσίας στον Ευρωπαίο πολίτη. Θεωρείται από πάρα πολλούς Ευρωπαίους ότι είναι ένα γραφειοκρατικό λόμπι αυτό το οποίο βλέπουμε. Διαφορετικά λόμπι μέσω μιας γραφειοκρατίας, η οποία θέλει να επηρεάσουν οδηγίες και κανονισμούς.

Για την εξωτερική πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Κατ’ αρχάς δεν το γνωρίζετε αυτό αν είμαστε στο 17%, διότι έχουν υπάρξει τέτοιες δημοσκοπήσεις, και μάλιστα μερικές, από ό,τι ακούω, έχουν δοθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου με τέτοια ποσοστά και μεγαλύτερα. Άρα, τα πάντα ρει. Από εκεί και πέρα το βασικό είναι να είμαστε, το λέω ειλικρινά αυτό, αυθεντικοί και συνεπείς όσον αφορά στο τι πρεσβεύουμε. Δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξουμε αυτό το οποίο είμαστε. Παραδείγματος χάριν στην εξωτερική πολιτική λέμε για τη Γάζα ότι πρέπει αυτή η σφαγή να σταματήσει, πρέπει να δούμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Σε αυτό έχω υπάρξει ξεκάθαρος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταδικάζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».
– «Από εκεί και πέρα άλλο το Ιράν κι αυτό το οποίο έκανε και άλλο αυτό το οποίο γίνεται στην Παλαιστίνη με το αιματοκύλισμα αυτό των ζωών, των αμάχων συνανθρώπων μας, οι οποίοι ξυπνάνε και δεν ξέρουν αν θα ζήσουν μέχρι την επόμενη μέρα. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Για ποιο λόγο να μην πάει ο Κώστας Καραμανλής στη Δικαιοσύνη; Για ποιο λόγο τον αμνηστεύει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας; Δεν πρόκειται να μιλήσω για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτή τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας. Διότι έχουν παντελή έλλειψη ευθιξίας».

 «Δεν απλά λάθη αυτά. Τώρα μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή. Το σύστημα Υγείας το έχουν αφήσει να διαλυθεί. Εδώ, στα νησιά του τουρισμού, ξέρετε πόσους διασώστες έχει η Νάξος; Έξι διασώστες με τα ασθενοφόρα της. Σε ένα νησί που έχει πληθυσμό 150.000 το καλοκαίρι. Δηλαδή πρέπει να ξεφτιλιστούμε στην παγκόσμια οικονομία και στον τουρισμό για να ξυπνήσουμε; Δεν φτάνει η αξία της ανθρώπινης ζωής και δη της ελληνικής ανθρώπινης ζωής; Δεν φτάνει; Δεν τα μάθαμε αυτά πέρσι με τη Διονυσία στην Κω, που πέθανε πάνω στην καρότσα;

Η Νέα Δημοκρατία δεν βάζει αξία στην ανθρώπινη ζωή όπως πρέπει. Κι αυτό το βλέπεις παντού. Από το ΕΣΥ, το βλέπεις στα Τέμπη και τη συγκάλυψη που προκύπτει από κει και φυσικά στην οικονομική πολιτική της. Ένα νέο ζευγάρι πώς θ’ αρχίσει οικογένεια με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, μισθούς Βουλγαρίας, τους τεράστιους φόρους και ξαφνικά να έχεις υπερκέρδη σε τράπεζες, στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε βενζίνη και ούτω καθ’ εξής; Δεν μπορεί να βγει έτσι ο λογαριασμός.

Για να μη σχολιάσω την έλλειψη αξίας στη ζωή, που δείχνει με την Αστυνομία. Το γεγονός ότι αυτό τον θεσμό αντί να τον ανασυγκροτήσει για ν’ αποδίδει, φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε μια γυναικοκτονία να γίνεται μπροστά από το φυλάκιο της Αστυνομίας. Αφού έχουν περάσει εννιά μήνες που νεοναζί Κροάτες διέσχιζαν με ρόπαλα τη χώρα και περπατούσαν χωρίς να τους αγγίξει κανείς μέσα στο μετρό.

Δηλαδή η ασφάλεια στη χώρα μας πώς θα επανέλθει; Πέντε χρόνια κυβερνούν. Έχω ήδη βγάλει προτάσεις για την ασφάλεια, για να μπορέσει η Αστυνομία να λογοδοτεί περισσότερο στον Έλληνα πολίτη, με επιλογή από τη Βουλή, με τον αστυνόμο τις γειτονιάς και άλλα μέτρα. Να είστε σίγουρος ότι, όταν γίνουμε κυβέρνηση, ο κόσμος θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος».

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Προφανώς ήταν μια έκπληξη η ανάρτησή του, αλλά καταλαβαίνω γιατί εκείνος εκείνη τη στιγμή ήθελε να μιλήσει με το δικό του τρόπο για το κόμμα για το οποίο είναι ακόμη σημαία. Από εκεί και πέρα έχει υπάρξει μια ανανέωση στο κόμμα, η οποία ήταν αναγκαία. Γι’ αυτό εξάλλου και ο ίδιος έδωσε την ευκαιρία σε κάποιο άλλον να διεκδικήσει τη θέση του, για να μπορεί να υπάρξει… Το είχε πει και στην ομιλία του το βράδυ κατά τη διάρκεια της παραίτησής του στο Ζάππειο αυτό, για να μπορεί να γίνει οργανικά η ανανέωση στο κόμμα.

Από εκεί και πέρα να ξέρεις ότι τιμώ πάρα πολύ το έργο του ως πρωθυπουργός. Όπου πάω τώρα εδώ στα νησιά, ακούω όλη την ώρα το «τι εξαιρετική δουλειά είχε κάνει ο συγχωρεμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τα νοσοκομεία για τον Παύλο Πολάκη, τι καλή δουλειά είχαν κάνει με την Έλενα Κουντουρά για τον τουρισμό, όλη την ώρα μου λένε εξαιρετικά λόγια για τους υπουργούς μας. Για τον ναύαρχο Αποστολάκη που είμαστε μαζί, που είχε συνεισφέρει…».

Για τα περιουσιακά του στοιχεία: «Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Αντώνη, ειλικρινά, από το μηδέν άρχισα, με το σπαθί μου τα έχω παλέψει. Με ειρωνεύονταν όταν ήμουν 29 ετών που ήθελα να σηκώσω κεφάλαια για να φτιάξω τη ναυτιλιακή εταιρεία, το πέτυχα. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά πέντε χρόνια και στον τομέα των ξηρών φορτίων και στα δεξαμενόπλοια, και σε αστακοκάραβα και σε άλλους κλάδους χρηματοοικονομικούς».

– «Τα αποτελέσματά μου είναι αποτελέσματα τα οποία μπορεί κάποιος να βρει, δημόσια, σε μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή δεν είναι οικογενειακή εταιρεία ή offshore εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν έχω φάει ένα ευρώ από τον τόπο αυτό».

– «Υπενθυμίζω ότι το πόθεν έσχες μου είναι μέχρι 30 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία με το που μπήκα στον στρατό και επειδή βλέποντας τις κυλιόμενες ότι πάμε πάνω, φύτεψε σε φιλοκυβερνητικά μέσα έναν δήθεν λαβύρινθο και ψέματα για το Delaware στην Αμερική ως φορολογικό παράδεισο. Λες και δεν ξέρουν -μπορεί και να μην το ξέρουν γιατί μπορεί να είναι άσχετοι στο επιχειρείν, προφανώς πολλοί από τους υπουργούς είναι άσχετοι στο επιχειρείν- αλλά άμα κοιτάξεις στην Αμερική το πώς φορολογούνται οι εταιρείες, δεν φορολογούνται εκεί που ιδρύονται, φορολογούνται εκεί που δραστηριοποιούνται. Οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στο Delaware, φορολογούνται στις άλλες Πολιτείες. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν εταιρείες στις άλλες Πολιτείες. Δεν το ξέρουν αυτό»;

«Ή δεν το ξέρουν ή παίζουν ότι δεν το ξέρουν, πολύ απλά γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η λάσπη. Είναι να σπιλώσουν το γεγονός ότι κάποιος μπορεί αξιοκρατικά να πετύχει στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα, εάν δεν έχεις το σωστό επώνυμο, εάν δεν έχεις κληρονομιά, δεν πας πουθενά. Και αυτό είναι που πρέπει ν’ αλλάξουμε. Και αυτό το λέω «το ελληνικό όνειρο». Και δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και κοινωνικό. Όχι ατομική ευθύνη, συλλογική ευθύνη».

Όσο για τα σχέδια που έχει για το μέλλον του, σημείωσε: «Θα ήθελα να μπορέσω να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός για δυο θητείες, να μπορέσω να ολοκληρώσω ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να μπορούμε ως κυβέρνηση να ενώσουμε όπως είπα, όλη την Ελλάδα. Να αποκεντρώσουμε τη χώρα μας, να λύσουμε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε, μη βρεθούμε το 2050 με 6,5 εκατομμύρια Έλληνες και μια χώρα πάλι χρεοκοπημένη… Δεν είμαι κάποιος ο οποίος πιστεύει στην επ’ άπειρον δραστηριότητα στην πολιτική. Σίγουρα δεν έχω σκοπό να γίνω επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω σκοπό να είναι η μόνη μου ταυτότητα μακροπρόθεσμα».

– «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί για να κυβερνήσουν. Εγώ δεν είμαι ένας απ’ αυτούς. Εγώ θέλω ειλικρινά να προσφέρω. Αν είμαι χρήσιμος, και αν το κρίνουν έτσι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, να προσφέρω στον τόπο μου, στην πατρίδα μου που αγαπώ. Κι όταν φανεί ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος, να μπορέσω να έχω αναδείξει ανθρώπους στην πολιτική που αυτή τη στιγμή να φοβούνται να μπλέξουν, όπως λένε, με την πολιτική. Να φοβούνται τη λάσπη που θα δεχθούν, να φοβούνται τα αντίποινα στον χώρο εργασίας τους. Αυτό είναι το βασικό, να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Να μπορεί η πολιτική ν’ αποδώσει για τον πολίτη. Αυτή τη στιγμή, τον έχει απογοητεύσει πάρα πολύ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter