Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα πυρά του Λιμενικού σε βάρκα προσφύγων

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα πυρά του Λιμενικού σε βάρκα προσφύγων
Φωτογραφία αρχείου

Τρεις Σύρους πρόσφυγες, που είχαν δεχτεί πυρά στη βάρκα από το Λιμενικό το 2014 και έχασαν μέλος της οικογένειάς τους δικαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζοντας την Ελλάδα. Μία μητέρα και δύο παιδιά που ζουν τώρα στη Σουηδία θα πάρουν ως αποζημίωση 80.000 ευρώ.

Τα δύο παιδιά ήταν 2 και 3 χρονών όταν προσπάθησε η οικογένειά τους να περάσει στην Ελλάδα σε μια βάρκα με 14 άτομα ανοιχτά της  Ψέριμου. Τους βρήκε ένα περιπολικό του Λιμενικού που για να τους σταματήσει πυροβόλησε 13 φορές τη μηχανή της βάρκας.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν δύο άτομα. Το ένα, ο πατέρας της οικογένειας, τελικά πέθανε μετά από πολύμηνη νοσηλεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν θεσπίσει σαφείς κανόνες για την οπλοχρησία στις επιχειρήσεις του Λιμενικού. Επίσης ότι η επιχείρηση του Λιμενικού ήταν λανθασμένη και ότι η εξαιρετικά επικίνδυνη ρίψη 13 βολών στη μηχανή του σκάφους συνιστά δυσανάλογη χρήση βίας και εξέθεσε τους επιβάτες σε κίνδυνο ζωής, τον οποίο έπρεπε να έχουν προβλέψει οι λιμενικοί.

Επίσης αναφέρεται και η αναποτελεσματική έρευνα των ελληνικών αρχών σχετικά με τις συνθήκες του θανάσιμου περιστατικού επειδή ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν οι δύο τραυματίες πρόσφυγες, ενώ οι καταθέσεις των μαρτύρων στην προανάκριση είναι πανομοιότυπες και εναρμονισμένες με τις δηλώσεις των λιμενικών.

Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Η δημοσίευση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Διαβάστε επίσης: Σε εταιρεία με εικονικά τιμολόγια 4 εκατ. ευρώ νοικιάζει κτίριο η ΑΑΔΕ με φωτογραφικό διαγωνισμό – Ελέγχεται από την εισαγγελία

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ ο Δημήτρης Μάλλιος – Ο Θεόδωρος Βάγιας Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter