Καταγγελίες προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για τη φωτιά στο Παπανικολάου: «Δεν υπήρχε σύστημα πυρανίχνευσης»

Καταγγελίες προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για τη φωτιά στο Παπανικολάου: «Δεν υπήρχε σύστημα πυρανίχνευσης»

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν μετά από φωτιά που ξέσπασε στη μονάδα covid.

Όπως τονίζει πολλά νοσοκομεία της χώρας είναι χωρίς εξοπλισμό και μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα σημειώνει για το νοσοκομείο Παπανικολάου ότι δεν εφαρμόστηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς ενώ μάλιστα αναφέρει ότι το Παπανικολάου «δεν διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης».

Όπως σημείωσε «το προσωπικό με κίνδυνο της ζωής του να απεγκλωβίσει τους ασθενείς από τα δωμάτια στο διάδρομο της κλινικής».

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει με την περιγραφή της η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Ελένη Σιώτου για την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. 

«Συνεχώς βγαίνουν από την κλινική covid ασθενείς με τα ασθενοφόρα. Οι συνάδελφοι εξέρχονται “καπνισμένοι” και γεμάτοι αγωνία”, περιγράφει η κυρία Σιώτου στο GRTimes.

Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στην κλινική covid, είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να βρεθεί απανθρακωμένο ένα άτομο στο δεύτερο όροφο.

Όπως ανέφερε, την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η ίδια βρισκόταν σε απόσταση. «Βρισκόμουν στο εργαστήριο όταν άκουσα τις σειρήνες από τα Πυροσβεστικά και αμέσως βγήκα να δω τί συμβαίνει. Κάποιοι ανέφεραν ότι ακούστηκε μια έκρηξη και μετά εκδηλώθηκε η φωτιά. Δε γνωρίζουμε αυτή την ώρα τί ακριβώς συνέβη», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση σχετικά με τη σημερινή πυρκαγιά στη μονάδα covid του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη εξέδωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, σύμφωνα με την οποία ο νεκρός ασθενής «δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό» λόγω «των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.)».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι υπέστησαν «εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο».

Η διοικήτρια του νοσοκομείου επισημαίνει ότι μετά την πυρκαγιά, δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους και ότι διενεργείται έρευνα από την πυροσβεστική για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας – Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter