Καταπέλτης η εισαγγελέας για τους «σερίφηδες» της Αλεξανδρούπολης: Πρότεινε απαλλαγή των 13 προσφύγων

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τους «σερίφηδες» της Αλεξανδρούπολης: Πρότεινε απαλλαγή των 13 προσφύγων

Απαλλαγή των 13 προσφύγων και μεταναστών που είχαν στοχοποιηθεί και συνδεθεί με τις πυρκαγιές τον Αύγουστο στον Έβρο, ζητά εισαγγελέας. «Ως οιονεί αυτόκλητοι “σερίφηδες”, “κυνηγοί κεφαλών”, είχαν βγει προς αναζήτηση παράτυπων μεταναστών, για να προφυλάξουν δήθεν την Αλεξανδρούπολη από τις πυρκαγιές που εκείνοι (οι μετανάστες) δήθεν προκαλούν». Με αυτά τα λόγια η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης Τριανταφυλλιά Παπαγεωργίου αποδομεί πλήρως το σχέδιο που στήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στον Έβρο με στόχο να στοχοποιηθούν πρόσφυγες και μετανάστες ως υπαίτιοι των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή, σύμφωνα με το Voria.gr.

Δείτε επίσης: Έβρος: Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες – Μεγάλα προβλήματα στην Αλεξανδρούπολη (Photos-Video)

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας προτείνει να απαλλαγούν 13 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν ακινητοποιηθεί από δύο Έλληνες και έναν Αλβανό και μάλιστα οδηγήθηκαν μέσα σε κλουβί – τρέιλερ όπου τους διαπόμπευσαν μαγνητοσκοπώντας με τα κινητά τους τη σκηνή, την οποία δημοσιοποίησαν στα social media. Είναι αυτοί οι οποίοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές για μία σειρά αδικήματα με κορυφαία αυτά της αρπαγής και της διέγερσης σε διάπραξη ρατσιστικών εγκλημάτων.

Οι οκτώ Σύροι και πέντε Πακιστανοί είχαν ακινητοποιηθεί από τους τρεις κατηγορούμενους στις 22 Αυγούστου, την περίοδο που οι πυρκαγιές στον Έβρο κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διέρρεαν ότι υπαίτιοι πρόκλησης των πυρκαγιών ήταν διερχόμενοι μετανάστες, ενισχύοντας το ρατσιστικό μένος. Στην περίπτωση των 13 υπέδειξαν στους αστυνομικούς, τους οποίους κάλεσαν για να παραδώσουν τους υποτιθέμενους εμπρηστές, έναν δήθεν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από δύο παλιά ελαστικά αυτοκινήτου, έξι σανίδια και ένα σφουγγάρι. Μάλιστα ισχυρίστηκαν πως οι μετανάστες, με ένα μπαλόνι που περιείχε εύφλεκτο υγρό και με ένα μαχαίρι το οποίο χτυπούσαν για να βγάλουν… σπίθα, επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά στον «μηχανισμό».

«Η επιλογή μεθόδου πρόκλησης πυρκαγιάς προφανώς είναι αντίθετη στα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής. Είναι αδιανόητο να έχουν επιλέξει οι κατηγορούμενοι να ανάψουν φωτιά με μαχαίρι και όχι με κάποιο μέσο παραγωγής φλόγας όπως αναπτήρα ή σπίρτα, όταν μάλιστα μαζί τους είχαν κινητά τηλέφωνα και φορτιστές», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στην πρότασή της η εισαγγελέας, κατακεραυνώνοντας το σχέδιο των κατηγορουμένων σε βάρος των μεταναστών. Αντίστοιχη είναι η θέση της και για τον αποκαλούμενο εμπρηστικό μηχανισμό. «Ήταν μία έμπνευση δική τους καθώς θεωρήθηκε πρόσφορος τρόπος για να «δικαιολογηθεί» (ανεπιτυχώς) η βαθιά αντικοινωνική και εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στους κατηγορούμενους (μετανάστες) στους οποίους δεν απέδιδαν αξία ανθρώπου και για να υπάρξει αποτελεσματικός «αντιπερισπασμός» απέναντι στην ποινική δίωξη για βαριές αξιόποινες πράξεις», σημειώνει η εισαγγελέας.

Η απαλλακτική πρόταση

«Η πρόταση της εισαγγελέα αναγνωρίζει και τοποθετεί τα περιστατικά στην αληθινή τους βάση, δηλαδή το απλό, ότι δεν μπορούσαν οι μετανάστες να βάλουν φωτιά χωρίς να έχουν έναν αναπτήρα πάνω τους», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr ο ένας εκ των συνηγόρων των μεταναστών Νίκος Καραβελάκης. «Δεν νοείται να κάνεις εμπρησμό χτυπώντας πέτρες και μαχαίρια για να βγάλεις σπίθα. Η εισαγγελέας μιλάει ξεκάθαρα για απουσία ευρημάτων και μάλιστα παίρνει θέση για τα ρατσιστικά κίνητρα των άλλων κατηγορουμένων», κατέληξε ο κ. Καραβελάκης.

«Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο», τονίζει η εισαγγελέας και ζητάει την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο ανθρώπου και της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικού μηχανισμού. Πρότεινε να παραπεμφθούν μόνον για παράνομη είσοδο. «Είναι σαφές ότι για την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων σε βάρος των κατηγορουμένων δεν αρκεί η ανεύρεση από τους αστυνομικούς τού αυτοσχέδιου μηχανισμού στο σημείο, καθώς τον μηχανισμό υπέδειξαν στους αστυνομικούς οι μάρτυρες», αναλύεται στην πρόταση. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως από την εργαστηριακή ανάλυση δεν βρέθηκε ούτε γενετικό υλικό στον «μηχανισμό» που να συνδέεται με τους μετανάστες.

Την ίδια ώρα αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης για την τύχη των τριών που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για τα όσα έκαναν στην ομάδα των μεταναστών. Ήδη σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για μία σειρά από αδικήματα για τα οποία απολογήθηκαν. Μάλιστα, μετά τις διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος τους, αρχικά είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή και στη συνέχεια το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να οδηγηθούν στις φυλακές, θεωρώντας πως ήταν επικίνδυνοι να επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα.

Δείτε επίσης: Εβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών

Εβρος: Στα χέρια της αστυνομίας ο ακροδεξιός, που κρατούσε παράνομα μετανάστες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter