Καταρρέει το ΕΣΥ: Χωρίς πτητικά μέσα οι βάσεις του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Καταρρέει το ΕΣΥ: Χωρίς πτητικά μέσα οι βάσεις του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Απίστευτα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου εξαιτίας της απουσίας πτητικών μέσων στις βάσεις του ΕΚΑΒ στη Σύρο και στο Άκτιο. Τα βαριά περιστατικά μεταφέρονται με αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στα νησιά.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται δεν επιτρέπουν την έγκαιρη αεροδιακομιδή των ασθενών, με αποτέλεσμα να ενέχεται κίνδυνος για την πορεία της υγείας και της ζωής των ασθενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της θίγει το ζήτημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ζωή των ασθενών αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ, καθώς πολλές φορές μετά από κάποια αεροδιακομιδή μπορεί να παραμείνει στη βάση ανταπόκρισης και να γυρίσει την επόμενη μέρα με πλοίο της γραμμής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Εντελώς ξεκρέμαστοι οι κάτοικοι των νησιών Αιγαίου και Ιονίου. Χωρίς πτητικά μέσα οι βάσεις του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου. Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τους βαριά ασθενείς. Ο ρόλος των Αεροδιακομιδών από το ΕΚΑΒ και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ κρίσιμος για το ΕΣΥ, διότι είναι γνωστό ότι τα νησιά μας διαχρονικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ. Τα σοβαρά περιστατικά δεν καλύπτονται στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και αναγκάζονται να διακομιστούν κυρίως στην Αττική και σε άλλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Για το 2022 πραγματοποιήθηκαν 2.100 περίπου πτήσεις από τις Βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο και Άκτιο σε σύνολο 4.500 διακομιδών (με ιπτάμενα και πλωτά μέσα) κατ έτος. Οι παραπάνω αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά που είναι περίπου οι μισές επιβεβαιώνουν την τραγική υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων τους. Τους τελευταίους όμως 2 μήνες παρατηρούνται προβλήματα κάλυψης με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές.

ΒΑΣΗ ΕΚΑΒ ΣΥΡΟΥ

Εδώ και 2 μήνες η Αεροπορία Στρατού που έχει αναλάβει σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας την συνεχή διάθεση ελικοπτέρου, για λόγους που πρέπει να εξηγηθούν, δεν διαθέτει πτητικό μέσο. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο. Κατά την διάρκεια των δύο μηνών της συνεχούς απουσίας πτητικού μέσου στη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο , τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας.

ΒΑΣΗ ΕΚΑΒ ΑΚΤΙΟΥ

Από τα μέσα Αυγούστου η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει συνεχόμενη κάλυψη της βάσης του ΕΚΑΒ με ελικόπτερο. Συνολικά τις μισές περίπου ημέρες η βάση του ΕΚΑΒ ΑΚΤΙΟΥ είναι χωρίς πτητικό μέσο. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από τα νησιά του Ιονίου σε μεγάλα νοσοκομεία ενώ κατά την διάρκεια της απουσίας του, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας.

Η δυνατότητα που είχαμε να καλύπτουμε τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ στην νησιωτική επικράτεια με τις αεροδιακομιδές των επειγόντων περιστατικών σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι σιγά-σιγά χάνεται. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην διάθεση πτητικού μέσου, καθώς απαιτείται πολύτιμος χρόνος να ξεκινήσει από την Ελευσίνα ή τα Μέγαρα για να φτάσει στο προορισμό του, ενέχει κινδύνους για την ζωή των ασθενών. Δημιουργούνται όμως και προβλήματα στην στελέχωση των βάσεων καθώς το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ αναγκάζεται να παραμείνει στα σημεία ανταπόκρισης μέχρι να βρει τρόπο να επιστρέψει στις βάσεις της Σύρου η του Ακτίου. Δηλαδή, ξεκινάει το ελικόπτερο από την Ελευσίνα, πάει στην Σύρο ή άλλο νησί του Αιγαίου να παραλάβει τον ασθενή με το πλήρωμα του ΕΚΑΒ προκειμένου να το διακομίσει σε νοσοκομείο της Αττικής και το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ γυρίζει την επόμενη ημέρα με πλοίο της γραμμής για την Σύρο.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Άκτιο όταν δεν υπάρχει κάλυψη με ελικόπτερο. Η αδιάλειπτη στελέχωση με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ εξασφαλίζει την ταχύτερη διακομιδή των σοβαρών περιστατικών με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιμετώπιση τους. Με την εύρυθμη λειτουργία των βάσεων του ΕΚΑΒ οι κάτοικοι των νησιών μας αισθάνονται πιο ασφαλείς. Χωρίς τα πτητικά μέσα αισθάνονται ότι είναι εντελώς ξεκρέμαστοι υγειονομικά».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter