Καθαρή νίκη της ΝΔ – Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας

Καθαρή νίκη της ΝΔ – Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας

Καθαρή νίκη της ΝΔ ήταν το πόρισμα της κάλπης από τις Ευρωεκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει πρόωρες εκλογές μετά το πέρας και του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της Singular Logic, που ανακοινώθηκε πριν τις 10 το βράδυ, η ΝΔ έχει προβάδισμα 9 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το περιθώριο λάθους να είναι στην μισή μονάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 7,8%, το ΚΚΕ 5,5%, η ΧΑ 4,9%, η Ελληνική Λύση 4,1%, το ΜέΡΑ25 2,9%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,6%, η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το Ποτάμι 1,4%, οι ΑΝΕΛ 0,8%, η ΛΑΕ 0,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,6%.

Στις 2 τα ξημερώματα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν:

Στο 37% των εκλογικών τμημάτων, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 33,3%, στην επικράτεια, καταλαμβάνοντας 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 23,9%, εξασφαλίζοντας 6 έδρες, ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο, με ποσοστό 7,2% και 2 έδρες.

Στην τέταρτη θέση είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ποσοστό 5,7% και 2 έδρες, και ακολουθούν ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή με ποσοστό 4,8% και 2 έδρες, η Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος με 4% και μία έδρα και η ΜΕΡΑ-25 με ποσοστό 3,1% και μία έδρα.

Διαβάστε ΕΔΩ τι συνέβη τη Κυριακή των εκλογών λεπτό προς λεπτό

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις περιφερειακές εκλέγονται 6 περιφερειάρχες από τον Α’ γύρο, ενώ ραντεβού την επόμενη Κυριακή δίνουν στην Αττική, ο Γιώργος Πατούλης (37,43%), ο οποίος είχε το χρίσμα της ΝΔ και το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η νυν περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (19,98%).

Στο Βόρειο Αιγαίο, δυο στελέχη της ΝΔ η Χριστιάνα Καλογήρου, νυν περιφερειάρχης (είχε το χρίσμα της ΝΔ) και ο καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης (γαλάζιος “αντάρτης”) διεκδικούν να γίνουν επικεφαλής της περιφέρειας, έχοντας λάβει στον πρώτο γύρο 30,16% και 26% αντίστοιχα.

Με τη «γαλάζια» Ρόδη Κράτσα να επικρατεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (διαφορά περίπου οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο) θα αντιπαρατεθεί την ερχόμενη Κυριακή ο ανεξάρτητος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Στη Στερεά Ελλάδα θα διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη ο νικητής του Α΄ γύρου Φάνης Σπανός, ο οποίος είχε το χρίσμα της ΝΔ . Θα έχει απέναντί του τον ανεξάρτητο Απόστολο Γκλέτσο – με ενσωμάτωση 24,18% των εκλογικών τμημάτων, ο Σπανός είχε ποσοστό περίπου 39,38% και ο Γκλέτσος 23,50%).

Στη Δυτική Ελλάδα, βγαίνει πρώτος ο έχων τη στήριξη της ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης με δεύτερο τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρας (με στήριξη ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ)- ποσσοτά α΄γύρου 36,06% και 32,45% με ενσωμάτωση του 24,18% των εκλογικών κέντρων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τρίτος ήρθε ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος, με σχετικά υψηλό ποσοστό ( 12,84%).

Στις δημοτικές εκλογές πάλι, πρωτιά του Κώστα Μπακογιάννη και προβάδισμα του Νάσου Ηλιόπουλου έναντι του Παύλου Γερουλάνου για τη δεύτερη θέση, δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για τον Δήμο Αθηναίων.

Διαβάστε ακόμη: «Εύκολη» επανεκλογή δημάρχων στην Αττική

Ο Νίκος Ταχιάος λαμβάνει την πρώτη θέση στον Δήμο Θεσσαλονίκης με 22,7%, ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν τρεις συνυποψήφιοί του. Με ενσωματωμένο το 30,95%, ελαφρύ προβάδισμα για τον β΄ γύρο φέρεται να έχει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 14,8% και ακολουθούν ο Γιώργος Ορφανός με 14,5% και η Κατερίνα Νοτοπούλου με 13,7%.

Στον Πειραιά, στον β΄ γύρο περνάνε ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης με 45,3% και ο Νίκος Βλαχάκος με 27,1%, ενώ ο Νίκος Μπελαβίλας ακολουθεί με 14,6%.

Στον Δήμο Πατρέων, ο νυν δήμαρχος Νίκος Πελετίδης έχει σαφές προβάδισμα με 40,06% έναντι του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και του Νίκου Παπαδημάτου, οι οποίοι δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση με 16,3% και 14,35% αντίστοιχα.

Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής ο νυν δήμαρχος Νικόλαος Μπάμπαλος πετυχαίνει άνετη νίκη με 43,8% και πιθανόν να αντιμετωπίσει στον β΄ γύρο τον Γεώργιο Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, που λαμβάνει 15,97%, ενώ ο Παντελεήμων Βλασσόπουλος λαμβάνει μέχρι στιγμής 14,72%.

Την επόμενη Κυριακή θα αναδειχτεί και ο δήμαρχος Λαρισαίων μεταξύ του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη (42,95%) και της Ρένας Καραλαριώτου (39,7%).

Αντίθετα, στον Δήμο Βόλου ο νυν δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος εξασφάλισε ήδη την επανεκλογή του, καθώς το ποσοστό που λαμβάνει υπερβαίνει το 56%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter