Κατώτατος μισθός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Πότε θα αυξηθεί για το 2024

Κατώτατος μισθός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Πότε θα αυξηθεί για το 2024

Ο κατώτατος μισθός είναι το ελάχιστο ποσό που οφείλει να λαμβάνει ένας μισθωτός για την εργασία του, ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας, την ειδικότητα, τα προσόντα ή την εμπειρία του.

Κατώτατος μισθός: Ποιος τον καθορίζει

Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από το νόμο και αναθεωρείται κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Την οικονομική ανάπτυξη της χώρας
  • Τον πληθωρισμό
  • Την παραγωγικότητα της εργασίας
  • Τις συνθήκες απασχόλησης
  • Ποιος είναι ο ισχύων κατώτατος μισθός:

Από 1/1/2024, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται στα 713€ μικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών.

Ποιοι δικαιούνται τον κατώτατο μισθό:

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας, την ειδικότητα, τα προσόντα ή την εμπειρία τους.

Τι γίνεται εάν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τον κατώτατο μισθό:

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλλει τον κατώτατο μισθό, ο μισθωτός μπορεί να απευθυνθεί:

  • Στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)
  • Στα δικαστήρια

Αύξηση κατώτατου μισθού

Την Παρασκευή 29/3/2024 θα πραγματοποιηθεί τελικά το υπουργικό συμβούλιο που αναβλήθηκε λόγω τη συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, που θα διαμορφωθεί σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από τα 800 ευρώ και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Σε δηλώσεις της η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε σχετικά με το θέμα, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ

«Η αύξηση που έχει γίνει στον κατώτατο μισθό και στον μέσο μισθό από το 2019 που αναλάβαμε είναι και στις δύο περιπτώσεις στο 20%. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία συμβαδίζει με αυτό που δίνει η ίδια η αγορά» δήλωσε η υπουργός Εργασίας σημειώνοντας πως «η αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας από το 2009 μέχρι σήμερα είναι συσσωρευμένα στο 12%».

Για το μέσο μισθό ανέφερε: «Ο στόχος μας, δηλαδή το 2027, να φτάσουμε στο 950 στον κατώτατο μισθό και στα 1.500 στον μέσο. Εδώ να πω το εξής ότι από το 2022 μέχρι σήμερα δεν έχουμε κλείσει καν δύο χρόνια, έχουμε 50.000 συμπολίτες μας λιγότερους να εργάζονται στον κατώτατο μισθό. Οπότε, από εκεί που μέχρι και το 2022 ήταν η μεγαλύτερη μισθολογική κατηγορία του κόσμου, εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό, τώρα έχουμε φύγει και η μεγαλύτερη μισθολογική κατηγορία εργάζεται με τον μισθό πάνω από τον κατώτατο μισθό και γι αυτό ακριβώς έχει ανέβει και ο μέσος μισθός. Ο μέσος όρος εδώ πλέον η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι των εργαζομένων με μέσους μισθούς από 1.000 μέχρι 3.000 ευρώ».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κατώτατο μισθό επισκεφτείτε τη σελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζόμενων και Ανέργων της ΓΣΕΕ πατώντας εδώ.

κατώτατος μισθός

Τι αναφέρει ο υπουργείο Εργασίας για τον κατώτατο μισθό

Με το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167), εισήχθη νέο σύστημα ορισμού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, έπειτα από ευρεία διαβούλευση. Στο εν λόγω άρθρο παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας να εκδώσει απόφαση καθορισμού του, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω διαδικασία ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 4241/127/30.1.2019 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 173), βάσει της οποίας καθορίστηκαν από 1.2.2019 ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση. Με την υπ’ αριθμ. οίκ. 7613/395/18.2.2019 εγκύκλιο εκδόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή της ως άνω απόφασης.

Από 1.4.2023, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο έχουν ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα επτακόσια ογδόντα ευρώ (780,00 €).
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα τριάντα τέσσερα ευρώ και ογδόντα τέσσερα λεπτά (34,84 €).

Υπογραμμίζεται ότι, κατά την παράγραφο 1/β του άρθρου 103, του ν. 4172/2013, ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter