Κίνα: Γεωπολιτική ανάλυση από τον ΥΠΕΞ – Τι είπε για Ρωσία, Ουκρανία, Γάζα, Ταϊβάν και πιθανούς πολέμους

Κίνα: Γεωπολιτική ανάλυση από τον ΥΠΕΞ – Τι είπε για Ρωσία, Ουκρανία, Γάζα, Ταϊβάν και πιθανούς πολέμους
Γουανκ Γι, υπουργός Εξωτερικών Κίνας (AP Photo/Ng Han Guan)

«Όποιος επιδιώξει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, θα εξαλειφθεί από την Ιστορία». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, τη στιγμή που το Πεκίνο χρησιμοποιεί μια όλο και πιο επιθετική ρητορική έναντι της νήσου των 23 εκατ. κατοίκων με αυτόνομη κυβέρνηση, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

Παράλληλα, εκτός από τις δηλώσεις για την Ταϊβάν που εγείρουν ανησυχίες, ο Γι αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στην οποία έκανε μια ανασκόπηση για το γεωπολιτικό όραμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Μίλησε για «πρόοδο» στους δεσμούς της χώρας του με τη Μόσχα, ενώ είπε πως βλέπει «κάποια βελτίωση» στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και χαρακτήρισε τη σύγκρουση στη Γάζα ως «ντροπή για τον πολιτισμό». Μάλιστα, προειδοποίησε για κίνδυνο κλιμάκωσης, εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε, η έλλειψη λύσης για το ουκρανικό βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση του πολέμου. Ο ασιατικός γίγαντας, πάντως, συνεχίζει να χτίζει νέες γέφυρες και να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, παρά τη σύγκρουση. «Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι μια σύγκρουση, όταν παρατείνεται, τείνει να επιδεινώνεται και να κλιμακώνεται, ακόμη και σε αδιανόητα όρια για τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο Γουάνγκ Γι, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του πολέμου στην Ευρώπη.

«Με την απουσία ειρηνευτικών συνομιλιών, θα συσσωρευτούν λάθη αντίληψης και υπολογισμού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση», επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, η προειδοποίηση του Πεκίνου έρχεται σε μια εποχή που μια πολύ άβολη συζήτηση έχει ανοίξει στους κόλπους της ΕΕ σχετικά την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για πιθανή αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, μια πρόταση που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να απορρίψουν. Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης και μια επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε δε, ότι κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στη διάσκεψη για την ασφάλεια του Μονάχου, παρατήρησε ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότεροι ανησυχούν για ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα για όλα τα μέρη και, ως εκ τούτου, θα ήταν πρόθυμοι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια διέξοδο».

«Η Κίνα», κατέληξε, «υποστηρίζει τη διεξαγωγή, σε εύθετο χρόνο, μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που αναγνωρίζεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Εντάσσεται τελικά στο ΝΑΤΟ μετά από ένα… σίριαλ δύο ετών

Ρώσος στρατηγός: Αυξάνεται ο κίνδυνος για μια μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη

Βικτόρια Νούλαντ: Ποια είναι και τι σηματοδοτεί η αποχώρηση της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter