«Κόκκινοι» έξι δήμοι στη χώρα- Το ΚΚΕ βγαίνει ενισχυμένο από τις τοπικές κάλπες

«Κόκκινοι» έξι δήμοι στη χώρα- Το ΚΚΕ βγαίνει ενισχυμένο από τις τοπικές κάλπες

Εξι κομμουνιστές δήμαρχοι , μαζί με τον εκλεγμένο από τον πρώτο γύρο δήμαρχο στην Ικαρία Φανούριο Καρούτσο, θα αποτελέσουν, κατά την διατύπωση στελεχών του ΚΚΕ, αγωνιστικές δημοτικές Αρχές απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται. «Κόκκινοι» είναι πλέον και οι πέντε δήμοι της χώρας (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, και Τύρναβος) στους οποίους κατά το β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση διεκδίκησαν τη δημαρχία.

Ήδη κατά την προεκλογική περίοδο, ο Περισσός επαναλάμβανε ότι η εκλογή αγωνιστών δημάρχων θα είναι προς το συμφέρον συνολικά των εργαζομένων και όλου του λαού και θα επιδράσει θετικά στον γενικό πολιτικό συσχετισμό μπροστά στις μάχες που έρχονται. Μάλιστα, το σύνθημα του Περισσού «εμπρός και γι άλλους Πελετίδηδες» σκιαγράφησε ως σημείο αναφοράς τη θητεία του νυν δημάρχου Πατρέων, ιατρού, Κώστα Πελετίδη. Το ΚΚΕ βγήκε ενισχυμένο από τις τοπικές εκλογές σε όλη τη χώρα, με αυξημένες τις δυνάμεις του, και ιδιαίτερα στην Αττική, καταγράφοντας ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου 2023,

Στον δήμο Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης κατέκτησε την πρωτιά στον β΄γύρο, με ποσοστό κοντά στο 56,72% (39,95% στον α΄γύρο) , απέναντι στον δεύτερο Κώστα Σβόλη ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ και έλαβε 43,28% (α΄γύρος 25,57%).

Οι ψηφοφόροι της Πάτρας απέρριψαν τις προσπάθειες να συγκροτηθεί αντιΠελετίδη μέτωπο. Είναι ενδεικτικό ότι η παράταξη «Σπιράλ» του Πέτρου Ψωμά που στον α΄γύρο έλαβε την τέταρτη θέση (14,75%) ανακοίνωσε επίσημα για το β΄γύρο «όχι στον Κώστα Πελετίδη»-«ναι στον Κώστα Σβόλη» (διευκρινίζοντας παράλληλα ότι καμία προεκλογική συνεννόηση δεν προηγήθηκε…). Ο νέος δήμαρχος Πατρέων στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την εκλογή του σημείωσε ότι «η μαχητική διεκδίκηση των δίκιων μας από την εκάστοτε κυβέρνηση θα συνεχιστεί».

Ξανά “κόκκινη” είναι η Καισαριανή, όπου ένα δίδυμο που είχε βρεθεί αντιμέτωπο και το 2019, ο Ηλίας Σταμέλλος και ο Χρήστος Βοσκόπουλος, μονομάχησε εκ νέου και ο κομμουνιστής υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και πρώην δήμαρχος Ηλίας Σταμέλλος κατάφερε να εκλεγεί στο β΄γύρο με μεγάλη διαφορά . Ο Ηλίας Σταμέλλος κατέκτησε την πρωτιά με ποσοστό 61,51% (έχοντας βγει πρώτος και στον α΄γύρο με 35,31% ) ξεπερνώντας κατά πολύ τον νυν δήμαρχο, Χρήστο Βοσκόπουλο, ο οποίος με πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ως ΝΔ), έλαβε ποσοστό 38,49% (στον α΄γύρο 30,56%). Θυμίζουμε ότι στον α΄γύρο τα υπόλοιπα τρία ψηφοδέλτια είχαν λάβει ποσοστό 19,23% (Μπεττίνα Γραφίδου) , 9,61% (Ευγενιος Μαζαράκης) και 5,28% (Μιχαήλ Μιλτσακάκης –Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση) .

Η Λαϊκή Συσπείρωση έδωσε τη μάχη του β΄γύρου και την κέρδισε στο Χαϊδάρι με τον πρώην δήμαρχο (2014) Μιχάλη Σελέκο να εκλέγεται με ποσοστό 55,23% (27,59% στον α΄γύρο)) απέναντι στο νυν δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό που έλαβε 44,77% (31,11% α΄γύρο) . Αξίζει να σημειωθεί ότι στον α΄γύρο την τρίτη θέση είχε λάβει ο Άρης Πανόπουλος (26,47%) και ακολούθως οι Απόστολος Θεοφίλης με 7,42% και Βασίλης Τσίτσος επίσης με 7,42 %.

Στην Πετρούπολη έλαβε την πρωτιά ο κομουνιστής Βαγγέλης Σίμος που κατάφερε να επαναφέρει τη Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι του δήμου. Ο Βαγγέλης Σίμος έλαβε 55,33% (στον α΄γύρο 28,33%) , και εκλέχθηκε δήμαρχος Πετρούπολης, με ανατροπή από τον α΄γύρο, καθώς ο Στέφανος Βλάχος, υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, έλαβε 44,67% (είχε την πρωτιά στο α΄γύρο με 36,73% ).

Στον Τύρναβο μάχη ψήφο τη ψήφο έδωσε με τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Αστέριος Τσικριτσής ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 50,17%, Είναι αξιοσημείωτο ότι καταγράφηκε σαν το “θρίλερ του Τυρνάβου”, η καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ της Κυριακής. Ο Αστέριος Τσικριτσής επικράτησε με ανατροπή από τον α΄γύρο καθώς στην πρώτη Κυριακή είχε λάβει 32,49% . Κατάφερε στις επαναληπτικές εκλογές να αφήσει δεύτερο -έστω και με απόσταση αναπνοής – τον Σαμέρ Αμάρι που είχε λάβει στον α΄γύρο 42,68%, εκτοπίζοντάς τον από την πρώτη θέση (ο τρίτος του α΄γύρου , ο πρώην δήμαρχος Ιωάννης Κόκκουρας είχε λάβει ποσοστό 24,83%)…

Αξίζει να τονιστεί ότι με βάση όσα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης, επεσήμανε το βράδυ της Κυριακής (15 Οκτωβρίου 2023) , ο Περισσός εκτιμά πως, συνολικά και με τα αποτελέσματα του β΄γύρου, επιβεβαιώνεται ότι , παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό ακόμα, σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter