Κόλαση στις φυλακές Λάρισας: Ανακυκλώνουν κρατούμενους – «Είμαστε ένα νεκροταφείο» – Τι λένε οι ίδιοι στο documentonews (Photos)

Κόλαση στις φυλακές Λάρισας: Ανακυκλώνουν κρατούμενους  – «Είμαστε ένα νεκροταφείο» – Τι λένε οι ίδιοι στο documentonews (Photos)

Τα 200 φτάνουν περίπου τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές Λάρισας σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι κρατούμενοι αφού το υπ. Προστασίας του Πολίτη και η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν δίνουν επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσοι εκ των εγκλείστων νοσούν.

Ανευθυνότητα, αδιαφορία και εμπαιγμός είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τη διαχείριση του κορονοϊού στις φυλακές ολόκληρης της χώρας.

Από τις 11 Νοεμβρίου το υπ. Προστασίας του Πολίτη και το υπ. Υγείας ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιούνται rapid test σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας σε εβδομαδιαία βάση, πράγμα που όπως δυστυχώς ήταν αναμενόμενο έμεινε στα λόγια καθώς ένα ολόκληρο μήνα μετά σε πολλές φυλακές δεν έχουν πάει ακόμα ούτε για μία φορά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες κρούσματα στις Φυλακές Λάρισας: Τι καταγγέλλει κρατούμενος που βρέθηκε θετικός – «Για ό,τι μου συμβεί τους καθιστώ υπεύθυνους»

Στις φυλακές της Λάρισας η κατάσταση είναι έκρυθμη με τους κρατούμενους να κραυγάζουν αγωνιωδώς για βοήθεια βλέποντας καθημερινά τη ζωή τους να απειλείται από την ανεπαρκή στάση του κράτους απέναντί τους.

Υπενθυμίζεται πως η διενέργεια των τεστ έγινε μετά από απαίτηση των ίδιων των κρατουμένων οι οποίοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους μέχρι να διασφαλιστεί ότι θα τους γίνουν.

Διαβάστε επίσης: «SOS» από τις φυλακές Λάρισας: Ένας στους πέντε κρατούμενους θετικός στον κορονοϊό – Καταγγελία των συνηγόρων του Βαγγέλη Σταθόπουλου

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, που ενώ η επίσημη χωρητικότητά της είναι 554 θέσεων απαριθμεί πάνω από 700 κρατούμενους.

«Γίνεται ανακύκλωση σε θαλάμους, ανακύκλωση κρατούμενων, δεν υπάρχει χώρος να βάλουν κάπου ξεχωριστά τους θετικούς ή τις επαφές τους. Ουσιαστικά όλοι είμαστε επαφές όλων. Στον όροφο που είμαστε εμείς που μας έχουν κλειδωμένους, έχουν και δυο θαλάμους καραντίνας. Δυο θαλάμους με θετικούς. Είμαστε στον ίδιο όροφο, βγαίνουμε σε ξεχωριστές ώρες με αλλά χρησιμοποιούμε τους ίδιους κοινοχρήστους χώρους, τα ίδια καρτοτηλέφωνα, τα ίδια μάτια για να μαγειρεύουμε. Είμαστε στον ίδιο χώρο με θετικούς. Γίνεται ανακύκλωση κρατούμενων. Από έναν θάλαμο μπορούν να πάνε σε άλλον θάλαμο, και ταυτόχρονα μας κρατάνε κλειδωμένους. Ουσιαστικά πέραν του ότι ήταν ανοργάνωτοι ούτως ή άλλως για το ενδεχόμενο να μπει ο κορονοϊός στις φυλακές, πλέον επικρατεί ένα χάος, μια ανοργανωσιά, μια αταξία τέλος πάντων, που και οι ίδιοι τα χουν χαμένα. Το συσσίτιο στους θετικούς το μοιράζουν κρατούμενοι και στα μαγειρεία τα κρούσματα είναι παρά πολλά», λέει στο Documento ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας και καταγγέλλει πως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία των κρουσμάτων και τον αριθμό τους αλλά πληροφορούνται προφορικά από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Εμείς βιώνουμε αυτή την κατάσταση, είναι θέμα που αφορά την υγεία μας και δεν μας κάνουν μια ενημέρωση πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, αν κάποιος είναι άσχημα, αν κάποιος είναι στο νοσοκομείο , δεν υπάρχει καμία ενημέρωση μόνο από ανεπίσημες διαρροές», σημειώνει ο Π. Γεωργιάδης

«Οι συνθήκες γενικά είναι παρά πολύ άσχημες. Υπάρχει τεράστιος συνωστισμός. σε θαλάμους 15τ.μ. έχουν 7-10 μέχρι και 12 άτομα. Σε ένα θάλαμο 8 ατόμων έχουν στοιβαγμένα 9 άτομα, ο ένας κοιμάται στο πάτωμα Η φυλακή έχει σχεδόν 800 κρατούμενους που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες, στοιβάζονται ουσιαστικά. Ένα απ τα αιτήματά μας είναι να επισπευτούν γιατροί το εσωτερικό των φυλάκων για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν και την πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα που είναι αναποτελεσματική και ουσιαστικά αυτή μας έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση. Μιλάμε για τεραστία διασπορά του ιού. Μέσα σε 10 μέρες είχαμε υπερτριπλασιασμο των κρουσμάτων», προσθέτει ο Π. Γεωργιάδης και τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα και σε ένα κρεσέντο περιστολής δικαιωμάτων των κρατουμένων.

«Είμαστε δύο εβδομάδες μέσα χωρίς κανένα προαυλισμό. Μας έχουν κλεισμένους στον όροφο και μας αφήνουν μονάχα λίγη ώρα στο διάδρομο για να πάρουμε κάνα τηλέφωνο. Πέραν του ότι μας θάβουν σε υγειονομικό επίπεδο, θάβουν και τα δικαιώματα μας. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει μόνο κατασταλτικά μέτρα, όπως η απαγόρευση επισκεπτηρίων. Ένα απ τα μέτρα που πήρε ο Χρυσοχοΐδης ήταν η απαγόρευση των μεταγωγών στα νοσοκομεία και την ίδια ώρα γινόντουσαν κανονικά μεταγωγές από φυλακή σε φυλακή και έτσι αυξανόταν ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Δηλαδή ένας κρατούμενος που ήταν άρρωστος δε μπορούσε να πάει στο νοσοκομείο αλλά μπορούσε να πάει από φυλακή σε φυλακή. Υπάρχει ένα πλέγμα ευθυνών που ξεκινάει από ψηλά. Προσωπικά από τη Νικολάου και τον Χρυσοχοΐδη και καταλήγει στις διευθύνσεις των εκάστοτε φυλακών».

«Είμαστε ένα νεκροταφείο»

«Υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Είμαστε μία υγειονομική βόμβα. Ό,τι μέτρα λένε ότι έχουν πάρει είναι ψέματα. Κάνουν ανακατάταξη στους κρατημένους εδώ μέσα, οι κρατούμενοι που δεν είχαν κολλήσει κολλάνε και γίνεται μια μίξη. Είμαστε σαν τις σαρδέλες. Μεταφέρουν τους νοσούντες με τους υγιείς τους και κολλανε και αυτοί», αναφέρει στο Documento ο Αναστάσιος Δημητρίου, κρατούμενος και αυτός στις φυλακές Λάρισας υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής μοριακών τεστ, αφού τα περίπου 9.000 αναξιόπιστα και υπερκοστολογιμένα rapid test που προμηθεύτηκε η Σ. Νικολάου δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα.

«Μιλάμε για πάνω από 200 κρούσματα. Έχουν μοιράσει τα θετικά κρούσματα δεξιά και αριστερά. Η πτέρυγα Γ απ’ ό,τι μαθαίνουμε δε δέχεται να κάνει τεστ γιατί φοβούνται ότι θα τους κλειδώσουν και αυτούς μέσα όπως όλους τους υπόλοιπους. Εκεί μπορεί να υπάρχουν άλλα 50 -100 κρούσματα. Και πρόβατα να ήμασταν θα βγαίναμε έξω να βοσκούσαμε. Εδώ μέσα είμαστε χειρότερα από πρόβατα» λέει ο Α. Δημητρίου κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη της πρέπουσας ιατρικής περίθαλψης:

«Δεν έχουμε ιατρική περίθαλψη καθόλου. Ούτε ντεπόν δεν μας δίνουν. Είμαστε ένα νεκροταφείο αυτή τη στιγμή. Μισό ζωντανό και μισό πεθαμένο. Οι υπάλληλοι έρχονται και είναι ντυμένοι σαν αστροναύτες και εμείς δεν έχουμε ούτε γάντια ούτε μάσκες. Μας δίνουν μια μάσκα τη εβδομάδα . Είναι σαν να το κάνουν επίτηδες και βάζουν τη μια πτέρυγα με την άλλη για να κολλήσουμε όλοι. Ζητάμε βοήθεια, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι γίνεται».

Ένα υπουργείο στο υπουργείο για τη Νικολαου εν μέσω πανδημίας

Την ώρα που οι φυλακές είναι ωρολογιακές βόμβες και η προστασία των κρατουμένων και των εργαζομένων σε αυτές από τον κορονοϊό είναι σχεδόν ανύπαρκτη καθώς στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα που λειτουργούν στη χώρα μας υπηρετούν 67 νοσηλευτές, 9 μόνιμοι ιατροί και 1 φαρμακοποιός, η κυβέρνηση επιλέγει μέσω του νέου σωφρονιστικού κώδικα που πέρασε πρόσφατα από τη βουλή να δώσει υπερεξουσίες και τυπικά πια στη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Συγκεκριμένα με το επίμαχο σχέδιο νόμου η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, αποκτά τέσσερις νέες οργανικές μονάδες και 130 νέες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού. Μάλιστα οι 30 θέσεις είναι Δ.Ε. γραμματέων και όχι επιστημονικό προσωπικό (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι ή εγκληματολόγοι).

«Στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα υπηρετούν μόλις 76 γιατροί και νοσηλευτές. Αριθμός προφανώς ανεπαρκής για την ιατρική και φαρμακευτική παρακολούθηση των 11.500 κρατουμένων πολλοί εκ των οποίων έχουν επιβαρυμένη υγεία. Στη σημερινή συνθήκη εξάπλωσης τις πανδημίας στις φυλακές αντί η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επιμένει στη λήψη καταστροφικών κατασταλτικών μέτρων. Και ενώ στη θεωρία προβλέπει διενέργεια τακτικών και έκτακτων υγειονομικών επιθεωρήσεων αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην πράξη στις φυλακές Λάρισας και προφανώς και στα υπόλοιπα καταστήματα δεν υπάρχει ούτε μία επίσκεψη υγειονομικού προσωπικού για να κάνει επιτόπια έρευνα για το συνωστισμό, τον υπερπληθυσμό, τις συνθήκες κράτησης και τις άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις συνθήκες δηλαδή που ευνοούν την εξάπλωση του ιού», λέει ο Π. Γεωργιάδης και προσθέτει:

«Ενώ υπάρχει προφανής υποχρηματοδότηση για την κάλυψη των υγειονομικών και άλλων βασικών αναγκών των φυλακισμένων η εθισμένη στην καταστολή, η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά κυβέρνηση βολεύει με την ευκαιρία τα γαλάζια παιδιά δημιουργώντας 130 νέες οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού στη γ.γ. αντεγκληματικής πολίτικης, δημιουργώντας ουσιαστικά νέες θέσεις αυλικών τις Σοφίας Νικολάου που θα κοστίζουν ετησίως συμφώνα με το γενικό λογιστήριο του κράτους 2 εκ ευρώ. Η κοστολόγηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο υπολόγιζε για την ακρίβεια 1,9 εκ ετησίως».

Τα αιτήματα των κρατουμένων

Από τον Μάρτιο κιόλας μία ομάδα κρατουμένων έχουν καταθέσει σε Επόπτη Εισαγγελέα και στο συμβούλιο της φυλακής μία σειρά από αιτήματα τα οποία έχουν πρωτοκολληθεί και έχουν σταλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Μάρτιο και πριν από δύο μήνες. Οι κρατούμενοι ζητούν τα αυτονόητα, δηλαδή να παρθούν ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα αντί για κατασταλτικά.

Αναλυτικά τα τέσσερα αιτήματα:

1.Να γίνεται επίσκεψη γιατρών και υγειονομικών στο εσωτερικό στις φυλακές ώστε να κάνουν επιτόπια έρευνα για το συνωστισμό, τις συνθήκες κράτησης και τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Αρμόδιοι για την προστασία της υγείας μας είναι οι ειδικοί γιατροί και τις δίκες τους συμβουλές θα ακολουθήσουμε εφόσον δουν με τα ίδια τους τα μάτια τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές που μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες.

2.Η άμεση εφαρμογή μέτρων αποσυμφόρησης όπως πρότεινε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων της ΕΕ.

3. Επαρκής χρόνος τηλεφωνικής επικοινωνίας με το συγγενικό και κοινωνικό μας περιβάλλον και προαυλισμός όπως προβλέπεται από τον σωφρονιστικό κώδικα, με τήρηση υγειονομικών μέτρων με μάσκες και αποστάσεις. Ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει τουλάχιστον μία ώρα προαυλισμό ή διαμόρφωση εσωτερικού χώρου για σωματική άσκηση.

4. Διενέργεια μαζικών μοριακών τεστ και επαρκής ιατρική παρακολούθηση, θερμομέτρηση, οξυγονομέτρηση και χορήγηση των παθολογικών φαρμάκων. Επαρκές μοίρασμα μασκών και αντισηπτικών και δικαίωμα για την καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στις φυλακές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter