Κόλαση πυρός στη Γάζα: Αγωνία για τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών – «Μπορεί να συγκαλυφθούν ωμότητες» (Video)

Κόλαση πυρός στη Γάζα: Αγωνία για τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών – «Μπορεί να συγκαλυφθούν ωμότητες» (Video)

Τελειωμό δεν έχει ο εφιάλτης στη Γάζα καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα ενώ τρόμο προκαλεί η σχεδόν πλήρης διακοπή των τηλεπικοινωνιών με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως πίσω από μία τέτοια ενέργεια ίσως συγκαλυφθούν ωμότητες…

Δείτε επίσης: Γάζα: Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι μάχεται με τις ισραηλινές δυνάμεις

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σε διεύρυνση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής 27/10 το Ισραήλ, εξαπολύοντας μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Η επιδρομή στη βόρεια και κεντρική Γάζα που πραγματοποίησαν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, υποστηρίχτηκε από μαχητικά και drones, με στόχο στρατιωτικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση, που απάντησε με ομοβροντία ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός μίλησε για εντατικοποίηση των πληγμάτων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του, προτού αποσυρθεί εκ νέου τα ξημερώματα από την περιοχή.

Αγωνία για της τηλεπικοινωνίες

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν πως αυτή διακοπή εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης μαζικών ωμοτήτων. Οι κάτοικοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητούν παύση πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζα.

Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, αναφέροντας πως τα θύματα ξεπερνούν τα 7.300, εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά.

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

«Χιονοστιβάδα ανθρώπινων δεινών»

«Αν δεν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Πολλοί περισσότεροι» άνθρωποι «θα πεθάνουν σύντομα» εξαιτίας της πολιορκίας που επιβάλλει το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου, προεξόφλησε από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

«Βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, οι υπόνομοι ξεχειλίζουν στους δρόμους», περιέγραψε.

«Η οσμή του θανάτου είναι παντού, σε κάθε συνοικία, σε κάθε δρόμο και σε κάθε σπίτι», δήλωσε ο Ράεντ αλ Αστάλ, γιατρός στη Γάζα.

Πιθανόν στο πρελούδιο της χερσαίας επιχείρησης την οποία έχει αναγγείλει επανειλημμένα, ο ισραηλινός στρατός έκανε δυο εισβολές σε 48 ώρες. Μονάδες του με αεροπορική υποστήριξη έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις της Χαμάς, την οποία κατηγόρησε πως διεξάγει πόλεμο «από νοσοκομεία» και ότι χρησιμοποιεί αμάχους σαν «ανθρώπινη ασπίδα». Η Χαμάς διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε χθες πως 7.326 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 3.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας αφότου άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αντιποίνων την 7η Οκτωβρίου.

Κατά τον ισραηλινό στρατό, όταν έγινε η πιο αιματηρή επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια εκείνο το Σάββατο η Χαμάς πήρε 229 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Η Χαμάς έχει αφήσει έκτοτε ελεύθερες τέσσερις γυναίκες, ενώ την Πέμπτη ανέφερε πως «σχεδόν 50» όμηροι σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ψίχουλα

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ διαμηνύει πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο η προοπτική χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, εντείνει τις ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο και οι εκκλήσεις στο Ισραήλ να προστατεύει τους αμάχους έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η χερσαία επιχείρηση θα έχει αποτέλεσμα «ανθρωπιστική καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων για χρόνια», τόνισε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν «παύσεις» στη σύρραξη και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανέφεραν πως θα τάσσονταν υπέρ «ανθρωπιστικών παύσεων». Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, ζήτησε χθες βράδυ «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία». Το Ισραήλ απορρίπτει όλες αυτές τις εκκλήσεις και χθες χαρακτήρισε «όνειδος» την απόφαση της ΓΣ, την οποία απεναντίας εξήρε η Χαμάς.

Από την 21η Οκτωβρίου, έχουν φθάσει μέσω Αιγύπτου μόλις 74 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όταν υπολογίζει πως χρειάζονται πάνω από 100 την ημέρα. «Μερικά φορτηγά δεν είναι παρά ψίχουλα που δεν θα κάνουν καμιά διαφορά» για τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, όπως το έθεσε ο επικεφαλής της UNRWA Λαζαρινί.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε πως «μείωσε κατά πολύ τις επιχειρήσεις της» εξαιτίας των βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων. Τα 12 από τα 35 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας υποβάλλεται σε χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ εδώ και 16 χρόνια και από την 9η Οκτωβρίου βρίσκεται σε κατάσταση «απόλυτης πολιορκίας» από τον ισραηλινό στρατό, που έκοψε την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων.

«Καμπανάκι» από τη Διεθνή Αμνηστία

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε με συντριπτική πλειοψηφία να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία, σημειώνοντας πως φοβάται χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών στη Γάζα, ωστόσο η απόφαση δεν είναι δεσμευτική.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Ενέκρινε την πρόταση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας – Απείχε η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να διατάξει περαιτέρω δράση, μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Ουάσιγκτον περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές στο Ισραήλ.

Διαβάστε σχετικά: Απειλές από σύμβουλο Νετανιάχου: «Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας»

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας – «Επεκτείνεται η χερσαία επιχείρηση» – Αναφορές για εισβολή ισραηλινών τανκς

 Mέση Aνατολή: Σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας – Χωρίς τηλεπικοινωνίες και Ίντερνετ (Video)

Ιορδανία: Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Γάζα – «Ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων»

Πηγές: EΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter