Κολυμπώντας στη θάλασσα της μαφίας

Κολυμπώντας στη θάλασσα της μαφίας
Ξαπλώστρες -κρεβάτια πάνω στο κύμα που χρεώνονται πιο ακριβά και από το καλύτερο στρώμα συνθέτουν το σκηνικό των αυθαιρεσιών στα ονομαστά beach bars της Μυκόνου Nammos και Principote. Μάλιστα μπράβοι του δεύτερου απαγόρευαν σε… κοινούς θνητούς να προσεγγίσουν την παραλία Πάνορμος στην οποία βρίσκεται το beach bar κι ενώ εκκρεμούσε η κατεδάφιση του φράκτη

Νυχτερινά ξεκαθαρίσματα και πολεοδομικά «θαύματα» στις βιτρίνες της βαριάς βιομηχανίας

Κραυγαλέο παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο του τουρισμού είναι το νησί των ανέμων. Η Μύκονος, που άλλοτε χαρακτηριζόταν «πολιορκητικός κριός» και άλλοτε «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού, φέτος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας πολύ πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση ξυλοδαρμού ενός αρχαιολόγου, ο οποίος θεωρήθηκε από κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους εμπόδιο για την ανάπτυξη των καταστημάτων τους. Η υπόθεση του ξυλοδαρμού απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ και η Μύκονος έφτασε στο σημείο να τη χαρακτηρίζουν ακόμη και «Ζωνιανά του τουρισμού».

Το συγκεκριμένο συμβάν ήταν μόνο η κορυφή ενός πολύ βρόμικου παγόβουνου, που συνδέει τη βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού με την Greek mafia και τους πάντα διαθέσιμους «αρμούς» της εξουσίας που διευκολύνουν το οργανωμένο έγκλημα, άλλοτε με σκοπό την επικερδή διακίνηση παράνομων ουσιών και άλλοτε για τη νομιμοποίηση τεράστιων πολεοδομικών παραβάσεων.

Οσο λοιπόν τα μέλη της ελληνικής μαφίας έλυναν τους λογαριασμούς τους στους δρόμους της Αθήνας, φέρνοντας την κοινωνία αντιμέτωπη με δολοφονίες μέρα μεσημέρι για την ανακατανομή της «πίτας» του εγκλήματος, στα ελληνικά νησιά και σε προορισμούς όπως η Μύκονος η αγορά… αυτορρυθμιζόταν.

13.121.781 ευρώ

ήταν το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης που επιβλήθηκε στο beach bar Principote στον Πάνορμο της Μυκόνου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι υπήρχε κίνδυνος να πλήρωναν μόλις… 500 ευρώ αν κατεδάφιζαν μόνοι τους το σύνολο των παράνομων κατασκευών

20.000 ευρώ

βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι αρχιφύλακα που υπηρετούσε στο ΑΤ Μυκόνου και τον περασμένο Απρίλιο άρχισε να ερευνάται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ύστερα από ενδείξεις ότι «κάρφωνε» σε επιχειρηματία τις επικείμενες έρευνες των αρχών για πολεοδομικές παραβάσεις και παράνομες οικοδομικές εργασίες

Το «φιλέτο» της προστασίας στη Μύκονο

Η σκοτεινή αυτή εκτίμηση προκύπτει από συγκεκριμένες περιπτώσεις που αποδεικνύουν την απόλυτη ασυδοσία αλλά και την κυριαρχία των κυκλωμάτων της μαφίας στον χώρο του ελληνικού τουρισμού.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη δολοφονία του πρώην αστυνομικού Παπαχρήστου που φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών, συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου 2018, ο 45άχρονος Μανώλης Καραγιάννης ή «Σαμπρέλας» ή «Καράφλας» δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ στο Παλαιό Φάληρο. Οπως διαφαίνεται από συνομιλίες που έχει καταγράψει η ΕΥΠ για την υπόθεση της Greek mafia, όλα δείχνουν ότι η δολοφονία Καραγιάννη σχετίζεται με εκείνη του Παπαχρήστου, με τον οποίο ακουγόταν ότι υπήρχε μεγάλη διαμάχη για το «φιλέτο» της προστασίας στη Μύκονο.

Παρεάκια… καλύτερα από το δικό σου

Η ανθρωπογεωγραφία της Μυκόνου έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάθε χρόνο άντρες με… πληθωρικό σωματικό εκτόπισμα από τις δέκα μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις της Αθήνας βαφτίζονται τσεκαδόροι και πορτιέρηδες ώστε να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία κυκλωμάτων μαστροπών, Αλβανών και Τούρκων βαρόνων ναρκωτικών και Ναπολιτάνων μαφιόζων.

Το modus operandi της σύγχρονης ελληνικής μαφίας ιδιαίτερα σε νησιά όπως η Μύκονος φαίνεται πως διαφοροποιείται από την «παραδοσιακή» πώληση προστασίας. Σύμφωνα με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, οργανωμένα κυκλώματα προστατών αναλαμβάνουν υπογείως να προωθούν στα κέντρα διασκέδασης των νησιών «φουσκωτούς» με σκοπό να ελέγχουν τη νύχτα. Οι ομάδες των μπράβων έρχονται σε επαφή με τους επιχειρηματίες και επιβάλλουν την τοποθέτηση των δικών τους τσεκαδόρων και πορτιέρηδων.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ομάδες αυτές έχουν ιδρύσει ακόμη και εταιρείες σεκιούριτι για να νομιμοποιούν έσοδα, προσφέροντας αντίστοιχες υπηρεσίες.

H μαφία της Μυκόνου έφτασε στο σημείο να απειλήσει αρχαιολόγους που αντιδρούσαν στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί των ανέμων, προκαλώντας τις έντονες κινητοποιήσεις του κλάδου τόσο στο δημαρχείο Μυκόνου όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού
Αστυνομικοί… στο απυρόβλητο

Οσο κανείς ψάχνει το ιδιότυπο status quo που επικρατεί μεταξύ εγκλήματος και εξουσίας στη Μύκονο ο κύκλος της διαπλοκής αρχίζει να μοιάζει ολοένα περισσότερο με δίνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση αρχιφύλακα που υπηρετούσε στο ΑΤ Μυκόνου και τον περασμένο Απρίλιο άρχισε να ερευνάται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ύστερα από ενδείξεις ότι «κάρφωνε» σε επιχειρηματία τις επικείμενες έρευνες των αρχών για πολεοδομικές παραβάσεις και παράνομες οικοδομικές εργασίες.

Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20.000 ευρώ, ενώ διαπιστώθηκε ότι ανάμειξη στην υπόθεση είχε και δεύτερος αστυνομικός. Ωστόσο οι δικαστικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ το αρχηγείο της ΕΛΑΣ δεν έχει κινήσει διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου κατά των δύο αστυνομικών.

Η σκανδαλώδης προεκλογική διάταξη

Οι πολεοδομικές παραβάσεις αποτελούν ξεχωριστό αγκάθι για τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, όπως άλλωστε απέδειξε η πρόσφατη επιχείρηση-«σκούπα» σε μεγάλα κλαμπ της Μυκόνου. Τα χρήματα που παίζονται σε αυτά τα μαγαζιά απαιτούν και αντίστοιχες χωροταξικές επεκτάσεις καθώς το «παιχνίδι» μοιάζει πλέον περισσότερο με πραγματικό πόλεμο οικονομικής και εδαφικής κυριαρχίας.

Στο επίκεντρο των ελέγχων στη Μύκονο βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα beach bars του νησιού, το περίφημο Principote στην παραλία Πάνορμος, το οποίο είχε την έμπνευση να χτίσει αυθαίρετα ένα τεράστιο τείχος σε όλο το μήκος της παραλίας, προκαλώντας την οργή των κατοίκων. Τόσο το Principote όσο και το πασίγνωστο Nammos στην Ψαρού δέχτηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων για τις παραβιάσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει.

Η ασυδοσία των κυκλωμάτων που φτάνουν σε δυσθεώρητα βάθη της εξουσίας βρήκε τη λύση στο πρόβλημα, αφού με διάταξη που ψηφίστηκε τον Μάρτιο δινόταν η δυνατότητα σε τέτοια καταστήματα να αποφύγουν τα πρόστιμα σε περίπτωση που κατεδάφιζαν από μόνα τους τις παράνομες κατασκευές. Ωστόσο, υπό την πίεση των δημοσιευμάτων και της κοινής γνώμης, αργά το απόγευμα της Παρασκευής το υπ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου ύψους 13.121.781 ευρώ στο μπαρ Principote στη Μύκονο.

Σαν κερασάκι στην τούρτα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του Principote στη Μύκονο μέσα από ένα πρωτοφανές τρικ: η επιχείρηση θα λειτουργήσει… μόνο στα δύο οικόπεδα που έχει «καθαρίσει» από παράνομες κατασκευές, ενώ οι υπόλοιπες παράνομες κατασκευές της στα διπλανά παραμένουν στη θέση τους.

Η διαφθορά και η διαπλοκή κρατικών αξιωματούχων πάντως στο πεδίο σύγκρουσης πανίσχυρων επιχειρηματικών και ύποπτων συμφερόντων δεν είναι εξέλιξη μόνο των τελευταίων ετών.

Το 2010 έγινε γνωστό ότι ανακαλύφθηκε κύκλωμα μεταξύ αστυνομικών της Μυκόνου και πολεοδόμων της Σύρου, μέσω του οποίου νομιμοποιούνταν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και φυσικά… γέμιζαν τραπεζικοί λογαριασμοί.

Η υπόθεση αφορούσε κατασκευές στη Μύκονο οι οποίες «τακτοποιούνταν» από αστυνομικούς που συνεργάζονταν με πολεοδόμους, με τιμοκατάλογο που κυμαινόταν ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Σερβίροντας σε μια θάλασσα παρανομιών

Φυσικά, οι παρανομίες σε τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι αποκλειστικότητα της Μυκόνου. Το πρόσφατο περιστατικό με τον υποβρύχιο σερβιτόρο στη Ρόδο ανέδειξε μια ευρύτερη κατάσταση ανομίας και ανοχής στις παρατυπίες εκ μέρους του κράτους. Μια επιμελώς… αποδιοργανωμένη γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που επιβάλλει το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο λειτουργούν ως σταθερή δικαιολογία της ανευθυνότητας των υπευθύνων.

Το μπαρ, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα της «Καθημερινής», λειτουργούσε παράνομα, αφού η σφράγισή του που είχε διαταχθεί ήδη από το 2016 δεν έγινε σχεδόν ποτέ, ενώ χάρη σε μια περίεργη ανάκληση της σφράγισης το 2021 το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο.

Οπως αναφέρει η έρευνα, ήδη από το 2015 η επιχείρηση ξεκίνησε να επεκτείνεται παράνομα με αυθαίρετες κατασκευές. Το 2016 ο Δήμος της Ρόδου αποφάσισε για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της. Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ. Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας, ωστόσο η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας, ξανά για μετά το τέλος της σεζόν, όμως τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, ύστερα από κάποιες παράξενες νομικές… καραμπόλες, ο Δήμος της Ρόδου αποφασίζει την ανάκληση της σφράγισης.

Μέχρι και φέτος, όταν έπεσαν όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο μπαρ Santa Marina, η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά χωρίς άδεια, ενώ οι θαλάσσιες κατασκευές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Το Documento επιχείρησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει προσωπικά με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter