Κομισιόν: Θα χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες κόντρα στη «σκληρή» Γερμανία;

Κομισιόν: Θα χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες κόντρα στη «σκληρή» Γερμανία;

Ετοιμη να καταργήσει τους δρακόντειους δημοσιονομικούς κανόνες του παρελθόντος εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθειά της να αποτρέψει την υλοποίηση σκληρών πολιτικών που έχουν κατηγορηθεί ότι προκάλεσαν «ασφυξία» στις οικονομίες μετά την οικονομική κρίση, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μάλιστα το πρακτορείο ειδήσεων εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί παρά την έκκληση της Γερμανίας να επανέλθουν τα αυστηρά όρια με στόχο την μείωση των δημοσίων δαπανών.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή ο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, δήλωνε στο Bloomberg: «Είναι σαφές ότι δεν επιστρέφουμε στον κανόνα του 1/20», που υποχρέωσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν σοβαρές προσαρμογές στα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους.

Επισήμανε ότι η Κομισιόν είναι στην τελική φάση διαμόρφωσης κοινών ποσοτικών σημείων αναφοράς προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση των κρατών-μελών στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει πιθανόν στα τέλη Απριλίου νομοθετικές προτάσεις για την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, οι τροποποιήσεις θα δώσουν περισσότερα περιθώρια στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να καθορίσουν τη δημοσιονομική πορεία τους αλλά και χώρο για επενδύσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις από την πλευρά της Γερμανίας παραμένουν, καθώς το Βερολίνο έχει εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να δώσει η Κομισιόν μέσω αδιαφανών διμερών συμφωνιών ένα ευρύ περιθώριο σε κάποιες κυβερνήσεις προκειμένου να ισοσκελίσουν τα δημοσιονομικά τους, ενώ άσκησε πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια. Μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαίτησε να τεθεί ο στόχος για τα κράτη-μέλη να μειώνουν κατά 1% ετησίως το δημόσιο χρέος στις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις και κατά 0,5% εφόσον είναι πιο συγκρατημένη η υπέρβαση του χρέους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter