Καλογρίτσας σε Προανακριτική: Κωμωδία μέχρι δακρύων

Σε ψυχαγωγική σειρά για γερά στομάχια έχει μετατρέψει την προανακριτική ο Χρήστος Καλογρίτσας, κάνοντας διαλείμματα για… διαφημίσεις πότε για λόγους ανάρρωσης από το εμβόλιο και πότε λόγω καραντίνας ή ψυχικής φόρτισης εν είδει απροθυμίας συνέχισης της διαδικασίας. Παρά τα τερτίπια, τις ντρίμπλες και τα παζάρια, ο μάρτυρας χαίρει ειδικής μεταχείρισης από το προεδρείο της επιτροπής, αφού –σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές– «όσο λιγότερο πιέζεται τόσο καλύτερα τα λέει».

Οσο καλά κι αν τα λέει για τη ΝΔ ο άλλοτε αναξιόπιστος εργολάβος, η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Παππάς δεν ήταν ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές, η «White Pοrscha» αποδείχτηκε ΙΧ, το «White House»… αγνοείται και η κατηγορία δωροληψίας του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κατέρρευσε όταν ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης ομολόγησε ότι έβαλε από την τσέπη του 14,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις απαντήσεις που θα δώσει ο Χρ. Καλογρίτσας κατά την εξέτασή του από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και στον χειρισμό της πλειοψηφίας με φόντο τη δήλωση του μάρτυρα ότι για το αποτυχημένο τηλεοπτικό εγχείρημα «μπήκε μπροστά» ο γιος του. Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν κάνει το χατίρι στον εργολάβο εξαιρώντας τον γιο του, Ιωάννη-Βλαδίμηρο, από τη λίστα μαρτύρων παρά το γεγονός ότι είναι ο έκπτωτος υπερθεματιστής και πρώτος εκδότης του Documento που διαβεβαίωνε με υπεύθυνες δηλώσεις τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την κεφαλαιακή του επάρκεια.

Μεταμεσονύκτια οράματα

Γεμάτη φαντασία και οράματα είναι η κατάθεση του Χρ. Καλογρίτσα στην επιτροπή, αφού –όπως ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει– η μνήμη του δεν διάγει και την καλύτερη περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα, όπως το αφηγήθηκαν στο Documento: «Σαν να μου έρχεται στον ύπνο οραματικά –βέβαια μπορεί και να μην είναι αλήθεια αυτό– ότι μπορεί να υπάρχει και κάποιο άλλο sms του Νίκου, πάντα του Νίκου, δεν μιλάω για κόμμα εγώ, για τον Νίκο, το οποίο, νομίζω, λέει σε αυτό τον λογιστή που εξετάσατε προχθές “πάτε στον Τόνι Λιανό, στη CCC”. Στη μνήμη μού έρχεται ότι σαν να υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν το έχω. Μπορεί και να το βρω. Τώρα η μνήμη μου είναι πολύ πεσμένη».

«Να σας επισημάνω ότι δεν φαντάζομαι, αλλά έχω στα χέρια μου έγγραφα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενά σας. Να σας επισημάνω, επίσης, ότι αυτά τα έγγραφα αφορούν την εταιρεία του γιου σας και όσα λέτε ελέγχονται ποινικά, όπως και η συμμετοχή του γιου σας» ήταν το σχόλιο της Θεοδώρας Τζάκρη στο όραμα του μάρτυρα.

Παρά την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, ο αφερέγγυος εργολάβος συνεχίζει να έχει ειδική μεταχείριση από το προεδρείο της επιτροπής, αφού «όσο λιγότερο πιέζεται τόσο καλύτερα τα λέει»

Τα 14,5 εκατ. ευρώ

Μολονότι ο μάρτυρας ισχυριζόταν πως ήταν ο «μπροστινός» του ανύπαρκτου ΣΥΡΙΖΑ Channel και ότι δεν διέθετε σεντ εξαιτίας της δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων από το ΚΕΦΟΜΕΠ, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής πως όχι μόνο διατέθηκαν 8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του γιου του αλλά και επιπλέον 6,5 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει ο Ι.-Βλ. Καλογρίτσας φορολογική ενημερότητα.

«Εκεί που δεν είχε μαντίλι να κλάψει, έβαλε και 14,5 εκατ. ευρώ» παρατήρησε ο Παύλος Πολάκης, με τον Χρ. Καλογρίτσα να τον επιβεβαιώνει: «Τα έβαλα και μου τα χρωστάτε».

«Μπήκε μπροστά ο γιος μου»

Αν και ο εργολάβος πασχίζει να προστατέψει τον γιο του, τον κατέστησε «μπροστινό» του τηλεοπτικού εγχειρήματος, προκαλώντας αμηχανία σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που τον εξαίρεσαν από τη λίστα μαρτύρων. Ειδικότερα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Ι.-Βλ. Καλογρίτσας «μπήκε μπροστά» λόγω της πρόβλεψης που υπήρχε στον νόμο για τον «βασικό μέτοχο», σύμφωνα με τον οποίο οι εργολάβοι δεν δύνανται να είναι παράλληλα καναλάρχες. Παράλληλα επέμεινε στα περί εικονικότητας της σύμβασης με τη CCC δίχως να αρνείται κατηγορηματικά ότι μηχανικοί της Τοξότης συναντήθηκαν με στελέχη του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού. «Μπορεί να μη συναντήθηκαν ποτέ» πιθανολόγησε.

Το χτύπημα Πλεύρη

Τόνισε δε ότι δεν χρωστά τίποτε και σε κανέναν, με τον Θ. Πλεύρη να του δίνει ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη. «Θεωρώ ότι και εικονική να είναι η σύμβαση, αν χρωστάτε, μπορεί κάποιος να διεκδικήσει. Οπότε θεωρώ αστείο το επιχείρημα ότι αν βγει εικονική η σύμβαση, εσείς γλιτώνετε» ήταν το σχόλιο του εισηγητή της πλειοψηφίας, το οποίο αναγκάστηκε να «λειάνει» λόγω της σφοδρής αντίδρασης του μάρτυρα στον δεύτερο γύρο της τελευταίας του κατάθεσης στην επιτροπή.

«Δεν είπα τέτοιο πράγμα» είπε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ, για να τον κατευνάσει, συμπληρώνοντας: «Αυτό το οποίο είπα είναι ότι τα 3 εκατ. ευρώ, είτε είναι εικονική η σύμβαση είτε δεν είναι, θα κριθεί αν οφείλονται ή όχι».

Επικό φινάλε

Ο απρόβλεπτος εργολάβος κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Δηλώνοντας ευθαρσώς ότι η υγεία του είναι μια χαρά, αρνήθηκε να συνεχιστεί η εξέτασή του από τον Θ. Πλεύρη λόγω ψυχικής αδυναμίας και προκάλεσε τα μέλη της επιτροπής να τον κρατήσουν όμηρο.

Ακολουθεί ο σπαρταριστός διάλογος:

Καλογρίτσας: Ασ’ το μωρέ, κ. Πλεύρη. Ασε. Θα φύγω, δεν μπορώ. Σας παρακαλώ.

Κελέτσης: Οχι, μισό λεπτό. Δεν θα αποφασίσετε εσείς πότε θα φύγετε.

Καλογρίτσας: Κρατάτε με όμηρο. Δεν μπορώ να μιλήσω.

Κελέτσης: Οχι, δεν θα σας κρατήσουμε όμηρο. Θα σας παρακαλέσω, αν θέλετε, να κάνουμε ένα διάλειμμα τουλάχιστον…

Καλογρίτσας: Δεν μπορώ να κάνω διάλειμμα. Είμαι κουρασμένος.

Κελέτσης: Δηλαδή από εδώ και στο εξής σε καμία ερώτηση δεν μπορείτε;

Καλογρίτσας: Είμαι υγιέστατος, είμαι καλά, έχω και αυτό τον Παύλο εδώ, δεν το διακινδυνεύω, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω.

Κελέτσης: Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση.

Καλογρίτσας: Ψυχικά δεν έχω τη δύναμη να απαντήσω.