Κωνσταντίνος Τασούλας: Πρόεδρος της Βουλής ή κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Κωνσταντίνος Τασούλας: Πρόεδρος της Βουλής ή κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, δύο ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, και η ταύτισή του με τον κυβερνητικό λόγο προκαλεί ακόμα και τους πλέον καλοπροαίρετους.

Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής παραχωρεί συνέντευξη σε κάποιο μέσο ενημέρωσης, το γεγονός αποτελεί από μόνο του είδηση. Πόσο μάλλον εάν αυτή έρχεται σε μία ταραγμένη περίοδο όπου τα βλέμματα έχουν στραφεί στο κοινοβούλιο για την επαναφορά της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης του κόσμου στους θεσμούς. Γι’ αυτό και αποτελεί τεράστια έκπληξη η πλήρης και απόλυτη ταύτιση του Κωνσταντίνου Τασούλα με την κυβέρνηση, σε βαθμό που τα λεγόμενά του να ξεπερνούν ακόμα και αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Την προσεχή Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Βουλής θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, εξού και δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα εμφανίστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά για τα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, οι απαντήσεις του σε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που απευθύνονται και στην κυβέρνηση προκαλούν προβληματισμό, καθώς θα περίμενε κανείς μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση αφού μιλά με τη θεσμική του ιδιότητα.

Μία από τις αναφορές του στην οποία δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί ήταν αυτή είναι η ταύτιση με την κυβέρνηση και η κάλυψη των Δημητριάδη-Κοντολέων, που εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επικαλούμενοι το απόρρητο για να μην δώσουν σαφείς απαντήσεις. Αυτό συνέβη παρότι οι προκάτοχοί τους αλλά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ υποστήριξαν πως δεν θα έπρεπε το απόρρητο να τους δεσμεύει στο πλαίσιο της εν λόγω επιτροπής.

«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι Εξεταστική. Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και το απόρρητο εκεί πρέπει να τηρείται και τηρήθηκε. Η Εξεταστική έχει άλλο χαρακτήρα, να το πω απλά, είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και άλλες δυνατότητες» δήλωσε ευθαρσώς ο Πρόεδρος της Βουλής, καθώς κλήθηκε να σχολιάσει τη γνωστή -πλέον- ρήση του Κώστα Καραμανλή πως «το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη για κάθαρση». Με λίγα λόγια, πήρε καθαρή θέση στο πλευρό της κυβέρνησης και των δύο αποπεμφθέντων, του πρώην γενικού γραμματέα πρωθυπουργού και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

Στην ίδια ερώτηση, στήριξε και τη θέση της κυβέρνησης για την «παραθεσμική» και κατ’ εξαίρεση ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη, παρότι και αυτό αποτελεί ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στους νομικούς κύκλους. «Απ’ ό,τι ξέρω, έχει ζητηθεί από τον κύριο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί, ακόμη και με μη τήρηση του απορρήτου εν σχέσει με τη δική του παρακολούθηση. Και από ’κεί και πέρα ο ίδιος, φαντάζομαι, είναι ελεύθερος να χειριστεί την ενημέρωση που θα του γίνει. Βλέπω ότι αρνείται αυτή την κατ’ ιδίαν ενημέρωση και έχει ζητήσει αυτή να γίνει σε συλλογικούς θεσμούς. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί» είναι μία δήλωση που θα μπορούσε να έχει γίνει από ένα μέλος της κυβέρνησης.

Αλλά και ακολούθως, για την πιθανότητα διεύρυνσης της χρονικής περιόδου εξέτασης της Επιτροπής, και πάλι εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως. «Εφ’ όσον ο στόχος είναι διπλός, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και πώς συνέβη αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη, αλλά και πώς παρόμοια φαινόμενα θα αποφύγουμε να επαναλαμβάνονται στο μέλλον, ώστε να μην περιέρχεται η κατάσταση και η συμπεριφορά όλων μας σε αυτό το σημείο, νομίζω πως αυτή η διπλή πρόκληση της Εξεταστικής είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και υπ’ αυτήν την έννοια αξίζει τον κόπο να περιμένουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να μας εκπλήξουν» δήλωσε σιβυλλικά, παίρνοντας όμως και πάλι θέση κοντά στις απόψεις της κυβέρνησης.

Εκείνο όμως που προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν η χαλαρότητα με την οποία απάντησε για τις ίδιες τις παρακολουθήσεις, όπου παρότι ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα πως «a priori κανείς δεν εξαιρείται», ο Κ. Τασούλας επέλεξε λίγο-πολύ να εμφανίσει την παρακολούθηση ενός πολιτικού αρχηγού ως μικρής σημασίας θέμα. Η ερώτηση που του έγινε ήταν: «Μιλάνε οι πολιτικοί ελεύθερα στα κινητά τους; Διότι εδώ υπάρχει η αίσθηση -το έγραψε προχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα άρθρο-ότι έτσι κι αλλιώς δεν μιλάει κανένας πολιτικός στο κινητό, όλοι θεωρούν ότι παρακολουθούνται. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Εσείς μιλάτε ελεύθερα στο κινητό σας;».

«Εγώ μιλάω ελεύθερα στο κινητό μου και μιλάω ελεύθερα και διά ζώσης. Δεν διαφέρει ο τρόπος που μιλάω, δεν έχω την αίσθηση ότι παρακολουθούμαι» δήλωσε αρχικά, για να συμπληρώσει ευφυολογώντας πως «νομίζω πως από ένα σημείο και μετά αυτή η αίσθηση, ότι οι πάντες παρακολουθούνται, έχει και ένα στοιχείο απονομής στον εαυτό μας της σημασίας κάποιου ο οποίος αξίζει να παρακολουθηθεί». Συμπλήρωσε δε με ακόμα πιο εύθυμη διάθεση πως «Φοβούμαι, κύριε Κουβαρά, αλλά ας μείνει μεταξύ μας, ότι δεν έχω τίποτα ενδιαφέρον να με παρακολουθήσει κανείς».

Είναι πράγματι απορίας άξιο πως ο Πρόεδρος μίας Βουλής στην οποία ετοιμάζεται να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για «λάθος» -κατά τον πρωθυπουργό- παρακολουθήσεις πολιτικών, όπου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ασχολείται ήδη ενδελεχώς με το ζήτημα και ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιτροπές ήδη έχει προαναγγείλλει έρευνα και αποστολή στην Ελλάδα για το ζήτημα, να εμφανίζεται τόσο «καθησυχαστικός». Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αφορά την Δημοκρατία και την ποιότητά της, και ο Πρόεδρος της Βουλής αποτελεί εκ του ρόλου του θεματοφύλακα.

Το τελευταίο δε σημείο που προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις, είναι αυτό που αφορά την πρωτοφανή, εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη δεύτερη κατά τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί ο προηγούμενος που ψηφίστηκε από την ίδια. Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Και ενώ ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει μέχρι στιγμής προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ανοίγοντας ωστόσο το παράθυρο, ο Πρόεδρος της Βουλής εκ του ρόλου του δεν έχει κανέναν λόγο να προσπαθήσει να πλειοδοτήσει.

«Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε, πολύ περισσότερο από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είναι ότι το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών -γιατί βλέπουμε γύρω μας τι συμβαίνει- απαιτεί να βγει μία Κυβέρνηση η οποία θα παίρνει γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνεται με όρους γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας. Πρέπει να γίνεται με όρους ταχύτητας και αποφασιστικότητας. Συνεπώς, αυτό είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να πρυτανεύσει και πρωτίστως να πρυτανεύσει, κατά τη γνώμη μου, και το λέω με όλο τον σεβασμό προς το εκλογικό σώμα, ως προς το πρώτο κριτήριο του εκλογικού σώματος: μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει, αλλά νομίζω πως αυτό το «ό,τι θέλει» θα πρέπει να έχει παρονομαστή ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που έρχονται κατά πάνω μας» ήταν η απάντηση του Κ. Τασούλα.

Εάν τις παραπάνω δηλώσεις τις έκανε ένας διαχειριστής πολυκατοικίας δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όταν όμως τις κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, τότε μάλλον δείχνει μια χαλαρότητα που αρμόζει μόνο σε γενική συνέλευση πολυκατοικίας.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Προπέτασμα καπνού και λάσπης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αντίστροφη μέτρηση: Το «μενού» της πρώτης μάχης στην Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter