Κόντρα Τραμπ – Γερουσίας για τον διορισμό πρώην συνεργάτιδας του Μάικλ Φλιν

Κόντρα Τραμπ – Γερουσίας για τον διορισμό πρώην συνεργάτιδας του Μάικλ Φλιν

Η επικύρωση του διορισμού της ΚΤ Μακφάρλαντ για την θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Σιγκαπούρη, εξελίσσεται σ’ ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερουσίας και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μακφάρλαντ αποτελεί επιλογή του Τραμπ, ενώ οι γερουσιαστές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η ίδια αποκάλυψε επακριβώς στο Κογκρέσο τις συζητήσεις που είχε με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν σχετικά με τις επικοινωνίες του με Ρώσους αξιωματούχους, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές της Γερουσίας.

Η Μακφάρλαντ διατέλεσε αναπληρώτρια του Φλιν, ενώ το όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο νέας έρευνας μέσα στον Δεκέμβριο κι αφού ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την κατάθεση που έχει δώσει η Μακφάρλαντ στο Κογκρέσο.

Πηγές της Γερουσίας δηλώνουν ότι αναμένουν πως ο διορισμός της θα επιστραφεί πίσω στον Λευκό Οίκο με την ολοκλήρωση των εργασιών της φετινής χρονιάς μέσα στις επόμενες ημέρες, εκμηδενίζοντας σχεδόν την προοπτική ανάληψης των διπλωματικών καθηκόντων της. Μετά την δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει ν’ αποφασίσει εάν θα επιμείνει στο διορισμό της για την παραπάνω αναφερόμενη θέση, υπό την πίεση της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με τις επαφές που είχε ο Φλιν με την Ρωσία.

Η επικύρωση του διορισμού της Μακφάρλαντ από την Γερουσία γίνεται επίσης πολιτικά πιο δύσκολη καθώς εάν και πάλι ο πρόεδρος Τραμπ την προτείνει, θα τεθεί στο αναφερόμενο διπλωματικό σώμα μέσα στο 2018, που είναι η χρονιά διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που ο διορισμός της δεν επικυρωθεί από την Γερουσία, θα είναι η δεύτερη φορά, κατά την οποία η έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ αποτρέπει την έγκριση διορισμού μιας επιλογής προσώπου από τον πρόεδρο Τραμπ. Η πρώτη περίπτωση, αφορούσε στον Σαμ Κλόβις για τον διορισμό του σε υψηλόβαθμη θέση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Ο διορισμός του δεν επικυρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, μετά τα ερωτηματικά που διατυπώθηκαν σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζόρτζ Παπαδόπουλο. Ο Παπαδόπουλος με την σειρά του αποδέχτηκε τις κατηγορίες για ψευδή κατάθεσή του στο FBI, αναφορικά με τις επικοινωνίες που είχε με την Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ, που ασκεί το νομοθετικό έλεγχο για την πορεία του διορισμού της Μακφάρλαντ δήλωσε στο CNN ότι ο Λευκός Οίκος “θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το αν θα προτείνει ξανά τον διορισμό της,” καθώς η Γερουσία προγραμματίζει να τον αναπέμψει μέσα στην εβδομάδα. “Οι υποψήφιοι για τέτοιες θέσεις θα πρέπει ν’ αποφασίζουν εάν αξίζει να επιμείνουν στον διορισμό τους εξαιτίας των περιορισμών που προκαλεί η διαδικασία. Πριν αποκαλυφθούν κι άλλα στοιχεία υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις των Δημοκρατικών για τον διορισμό αυτόν. Για τις αντιδράσεις αυτές, έχει ενημερωθεί η υποψήφια. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν δύσκολη την κατάσταση,” πρόσθεσε ο Κόρκερ.

Ο Γερουσιαστής Μπεν Γκάρντιν που είναι ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην παραπάνω επιτροπή, επιθυμεί την επιστροφή του διορισμού στον Λευκό Οίκο, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Σον Μπάρτλετ. Ο Μπάρτλετ, υποστήριξε ότι η Μακφάρλαντ δεν έχει ξεκαθαρίσει ζητήματα για την κατάθεσή της, σχετικά με τον Φλιν.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να δρομολογηθεί ο διορισμός της πριν από την λήξη της χρονιάς, η Μακφάρλαντ έχει άμεση ανάγκη από την συνεργασία των Δημοκρατικών, ώστε να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Ωστόσο, πηγές του κόμματος στην Γερουσία αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. “Δεν υπάρχει περίπτωση ο διορισμός της να έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς,” δήλωσε πηγή της ηγεσίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, προσθέτοντας ότι είναι “πιθανό” ο διορισμός της να επιστραφεί στον Λευκό Οίκο.

Ο διορισμός της Μακφάρλαντ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Γερουσία μέσα στον Δεκέμβριο, όταν αποκαλύφθηκε από δικαστικά έγγραφα ότι ο Φλιν μίλησε με αξιωματούχο της ομάδας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας σχετικά με το τι θα έπρεπε να συζητήσει με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ. Η συζήτηση αυτή έγινε μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 29 Δεκεμβρίου του 2016. Ωστόσο, το όνομα της Μακφάρλαντ δεν αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα, ενώ πηγές επιβεβαιώνουν ότι αυτή ήταν η αξιωματούχος της μεταβατικής περιόδου με την οποία συνομίλησε ο Φλιν.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα “The New York Times” αποκάλυψε ότι η Μακφάρλαντ ανέφερε τις επικοινωνίες του Φλιν με τον Ρώσο πρεσβευτή σ’ ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό μήνυμά της στις 29 Δεκεμβρίου. Στην κατάθεση που έδωσε η ίδια στο Κογκρέσο, δεν αποκάλυψε αυτές τις συζητήσεις, παρά τις ερωτήσεις που της απηύθυνε εγγράφως ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσι. “Έχετε ποτέ συζητήσει κάποια από τις επικοινωνίες του στρατηγού Φλιν με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ άμεσα με τον ίδιο;” ρώτησε εγγράφως ο Μπούκερ στην Μακφάρλαντ τον Ιούλιο. Η ίδια, απάντησε: “Δεν έχω ενημερωθεί για κάποια από τα θέματα ή τα γεγονότα που περιγράφονται παραπάνω.”

Εκπρόσωπος της Μακφάρλαντ δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων κι αναφορικά με τα σχέδια που έχει η ίδια.

Τις εξελίξεις δεν σχολίασε και ο Λευκός Οίκος.

Πηγές της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας γνωστοποίησαν ότι δεν έχουν λάβει κάποια διευκρίνηση αναφορικά με το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε η Μακφάρλαντ.

Ο διορισμός της εγκρίθηκε από την παραπάνω επιτροπή τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν έχει τεθεί σε ψηφοφορία στο σύνολο της ολομέλειας στην Γερουσία. Σε νομοθετικό επίπεδο, η επιστροφή του διορισμού στον Λευκό Οίκο μπορεί να αποτραπεί μόνο μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται απίθανη εξαιτίας της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει ο διορισμός αυτός.

Στο Κογκρέσο, σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 διεξάγονται έρευνες από τις Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Οι έρευνες των επιτροπών αυτών έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ο Μιούλερ από την πλευρά του έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) ενώ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με την Ρωσία.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ερευνητή διερευνάται αν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ, όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου. Ο Μιούλερ ηγείται της έρευνας του FBI μετά από την αιφνιδιαστική αποπομπή του διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: CNN

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter