Κόπερφιλντ η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Εξαφάνισε 15.000 κενά εκπαιδευτικών

Κόπερφιλντ η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Εξαφάνισε 15.000 κενά εκπαιδευτικών

Ένα πρόβλημα χρόνων η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να το μειώσει εν μια νυκτί. Μιλάμε φυσικά για τα κενά των εκπαιδευτικών τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως άλλος Κόπερφιλντ, εξαφάνισε.

«Τα βιβλία είναι όλα εκεί. Ήδη από τον Ιούλιο στα Δημοτικά, από τον Αύγουστο στα Γυμνάσια και Λύκεια τα βιβλία είναι ήδη εκεί σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις γειτονιές, σε όλα τα νησιά , σε όλα τα βουνά της χώρας μας.…Τα κενά που έχουν εντοπιστεί… και θα καλυφθούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές». Αυτό είπε την Τρίτη μιλώντας στο Mega η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αυτό που αναστάτωσε τους δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους εκπαιδευτικούς είναι ο αριθμός των κενών που ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι «τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000». Φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας έχει βάλει μπροστά το ένα σχέδιο «εξοικονομώ» σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η εφημερίδα τον Συντακτών, υπάρχει η πληροφορία ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μειώνουν τον αριθμό των κενών στην Παράλληλη Στήριξη, εκεί δηλαδή όπου οι μαθητές με ειδικές ανάγκες έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο αντίξοες καταστάσεις.

Το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 48.176 προσλήψεις αναπληρωτών στην επικράτεια (στην πραγματικότητα περίπου 47.000 καθώς αρκετοί παραιτήθηκαν). Δηλαδή υπάρχουν 47.000 λειτουργικά και οργανικά κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα κενά αυτά είναι περίπου σταθερά τα τελευταία χρόνια καθώς και τις προηγούμενες χρονιές προσλαμβάνονται σταθερά 40.000-50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Το σχολικό έτος 2022-2023, έχουν προσληφθεί 25.213 εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης, 14.738 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 8.225 μέλη ΕΕΠΕΒΠ.

Με κάθε ευκαιρία τα επιτελεία του υπουργείου Παιδείας δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην περίοδο 2020-2023 όπου διορίστηκαν πάνω από 28.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Αυτό που ξεχνά είναι ότι η προηγούμενη δεκαετής πολιτική της αδιοριστίας δημιούργησε μαύρη τρύπα δεκάδων χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών. Μια πραγματικά μαύρη τρύπα παρ’ όλο που στη μνημονιακή περίοδο εφαρμόστηκαν διάφοροι κόφτες για τον περιορισμό προσωπικού (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, κατάργηση υπευθύνων βιβλιοθηκών, κατάργηση μείωσης ωραρίου υπευθύνων εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, αύξηση μαθητών ανά τμήμα κ.λπ.).

Φέτος, διορίστηκαν μόνιμα 3.700 εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που απλά μόλις κάλυψαν τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν λόγω συνταξιοδότησης. Ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί «αποτελεί στρέβλωση» και ότι οι αναπληρωτές θα «ενεργοποιούνται» μόνο για να καλύπτουν κάποια έκτακτη ανάγκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter