Κορονοϊός: Προσοχή και μάσκες συνιστούν οι ειδικοί τις μέρες του Πάσχα – Πιθανή μια νέα μετάλλαξη το καλοκαίρι

Κορονοϊός: Προσοχή και μάσκες συνιστούν οι ειδικοί τις μέρες του Πάσχα – Πιθανή μια νέα μετάλλαξη το καλοκαίρι

Επιφυλακτικοί είναι οι ειδικοί σχετικά με την επιστροφή στην «κανονικότητα» που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς η εικόνα χαλάρωσης παρατηρείται εδώ και καιρό με αποτέλεσμα οι αριθμοί από τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες να παραμένουν υψηλοί. Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη ίσως η ανακοίνωση της κατάργησης των πιστοποιητικών από την κυβέρνηση να μην έπρεπε να ειπωθεί τόσο γρήγορα.

«Ίσως δεν έπρεπε να ειπωθεί τόσο γρήγορα» το ότι από 1η Μαΐου αίρεται η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους εστίασης και λιανεμπορίου. Αυτό «δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε, ότι είμαστε ελεύθεροι και βγαίνουμε προς τα έξω. Δεν είμαστε ελεύθεροι. Δύο δείκτες είναι ακόμη πολύ υψηλοί. Οι θάνατοι δεν είναι αστείο, διψήφιοι θάνατοι», όπως τόνισε η ίδια μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο MEGA.

«Μετά από δύο χρόνια, ο κόσμος πρέπει να φύγει, να αλλάξει παραστάσεις, να αγκαλιάσει τους συγγενείς του… χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή… θα προσέξουν, θα χρησιμοποιήσουν τη μάσκα. Η σωτηρία για αυτές τις ημέρες είναι η μάσκα… θα την φορέσουν και σε εξωτερικούς χώρους, όταν έχει κόσμο… στον Επιτάφιο… στην Ανάσταση» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη. Επίσης «πριν ξεκινήσουν, ας κάνουν ένα τεστ, δεν χάθηκε ο κόσμος… μήπως είναι ασυμπτωματικοί, πάνε εκεί και μεταδώσουν» είπε.

 

Σαρηγιάννης: Πιθανή μια νέα μετάλλαξη στο καλοκαίρι

Από την πλευρά του μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί νέα μετάλλαξη μέσα στο καλοκαίρι επισημαίνοντας πως το τίμημα της χαλάρωσης των μέτρων θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

«Υγειονομικά, έχουμε υπολογίσει τι μπορεί να συμβεί με την άρση των μέτρων. Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει νέα έξαρση. Θα δούμε, με βάση τα μοντέλα, μία επιμήκυνση του χρόνου για μια καλή αποκλιμάκωση. Αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και πρόσθεσε:

«Θα είμαστε περίπου στα 5.000 κρούσματα την ημέρα, δεν είναι χαμηλός αριθμός σε σχέση με όσα θυμόμαστε από την προ Όμικρον εποχή… είναι επιλογή μας κοινωνική. Υπάρχουν αρκετοί, το 45% του πληθυσμού, που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση (μερικοί δεν έχουν κάνει καμία)… αυτό αφήνει μεγάλο ποσοστό διασποράς, να κυκλοφορεί στην κοινωνία, άρα να συναντά και ανθρώπους που καταλήγουν στο νοσοκομείο».

Το σενάριο μίας νέας μετάλλαξης, ενός νέου στελέχους, μέσα στο καλοκαίρι, όπως έγινε πέρυσι με την Δέλτα, «είναι πιθανό, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Με δεδομένο ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τουριστικά χωρίς πρακτικά κανέναν περιορισμό και εμείς δεν θα εφαρμόζουμε τίποτα από την 1η Ιουνίου, ουσιαστικά λειτουργούμε με προ covid συνθήκες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ανασυνδυασμένα στελέχη με δυναμική μετάδοσης», κατέληξε ο καθηγητής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter