Κύμα ισλαμοφοβίας σαρώνει τη Δύση

Κύμα ισλαμοφοβίας σαρώνει τη Δύση

Οποιαδήποτε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι σχεδόν σίγουρο ότι αναμοχλεύει παλιά πάθη τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική. Αντιλήψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουν ριζώσει στο συλλογικό υποσυνείδητο για τους λαούς της περιοχής έρχονται στην επιφάνεια, προκαλώντας κατά καιρούς σοβαρά επεισόδια – έως και θανάτους.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία ευρωπαίων αξιωματούχων για την άνοδο της ισλαμοφοβίας

Φορούσαν καφίγια

Την προηγούμενη Κυριακή ένας 48άχρονος στο Βερμόντ των ΗΠΑ εντόπισε μια παρέα τριών νεαρών που μιλούσαν αραβικά και οι δύο από αυτούς φορούσαν την καφίγια, το παραδοσιακό παλαιστινιακό μαντίλι. Οι 20άχρονοι είχαν πάει για επίσκεψη σε συγγενικό τους πρόσωπο προκειμένου να γιορτάσουν τη Μέρα των Ευχαριστιών, όταν βρέθηκε μπροστά τους ο λευκός άντρας που τους πυροβόλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές. Τραυμάτισε σοβαρά έναν από αυτούς και λιγότερο σοβαρά τους άλλους δύο νεαρούς.

Αυτή ήταν η τελευταία από τις επιθέσεις που καταγράφονται στο πλαίσιο της αύξησης της βίας κατά των μουσουλμάνων που βιώνουν οι ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από το διαδίκτυο. Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR), ΜΚΟ που καταγράφει τη βία που βιώνουν οι μουσουλμάνοι στην Αμερική, ανέφερε ότι τις τρεις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή δέχτηκε 774 παράπονα για επεισόδια που είχαν κίνητρο την ισλαμοφοβία και την προκατάληψη εναντίον των Παλαιστινίων και των Αράβων γενικότερα. Οπως ανέφερε, ο αριθμός των παραπόνων που δέχτηκε η οργάνωση σε αυτό το διάστημα είναι ο μεγαλύτερος από το 2015, ενώ ήταν ο τριπλάσιος του μέσου όρου για την ίδια περίοδο το 2022.

Το CAIR ανέφερε τις περιπτώσεις ενός 18άχρονου Παλαιστίνιου που φέρεται να δέχτηκε επίθεση στο Μπρούκλιν, τις απειλές για τη ζωή πιστών σε τέμενος και το θανάσιμο μαχαίρωμα ενός 6άχρονου αγοριού μουσουλμανικού θρησκεύματος στο Ιλινόις επειδή είχε και παλαιστινιακή υπηκοότητα.

Αύξηση των επιθέσεων

Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο διοργανώνονται πορείες μίσους από τις οποίες πετιούνται τρικάκια που σκορπούν τη μισαλλοδοξία, αναμεμειγμένα με κομμάτια γυαλιού και απεκκρίματα. Ο Τζιάν Ομάρ, βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου, έχει δεχτεί τρεις επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Μιλώντας στο Reuters, ανέφερε: «Αν ένας εκλεγμένος δεν μπορεί να νιώσει ασφάλεια, πώς θα νιώθουν οι άλλοι;». Και αναρωτήθηκε με νόημα: «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ένας λευκός Γερμανός πολιτικός δεχόταν επίθεση από ένα μετανάστη ή πρόσφυγα», υπονοώντας ότι οι αρχές θα έκαναν πολύ περισσότερα.

Οι μουσουλμανικές κοινότητες δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στις αρχές ότι θα κάνουν πολλά στην περίπτωσή τους, γι’ αυτό και εκτιμάται από τις οργανώσεις ότι τα πραγματικά περιστατικά κακοποίησης και επίθεσης σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είναι πολύ περισσότερα από τα καταγεγραμμένα. Γι’ αυτό τον λόγο τα στοιχεία για τις αντιμουσουλμανικές επιθέσεις είναι αποσπασματικά τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Βρετανία και τη Γαλλία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μειονότητα μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε τεμένη, σε σχολεία μεταναστών και αλλού, ενώ όσοι μιλούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης γι’ αυτά τα περιστατικά δεν επιθυμούν να κατονομαστούν επειδή φοβούνται τα αντίποινα.

Η επίσημη ρητορική πολλές φορές έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Η Ζάρα Μοχάμεντ, γενική γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, σημείωσε στο Reuters ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, όπως το να αποκαλεί τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις «πορείες μίσους», παρουσιάζει τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού ως ασυμβίβαστο με τον αγώνα για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων ή των Παλαιστινίων στο μυαλό πολλών.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: 80 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έναρξη της επίθεσης στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έχει φτάσει στο κέντρο της Χαν Γιουνίς – Επιχειρήσεις σε όλο το μήκος της Λωρίδας

Βόμβες και τον νέο χρόνο υπόσχονται οι Ισραηλινοί

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter