Κύπρος: Διπλές εκλογές και μαζικότερη συμμετοχή

Κύπρος: Διπλές εκλογές και μαζικότερη συμμετοχή

Μαζικότερη μάλλον πρέπει  να είναι η προσέλευση στις κάλπες στην Κύπρο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διπλές εκλογές: Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ευρωεκλογές

Είκοσι νέοι Δήμοι, πέντε Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) και τριάντα Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων συνθέτουν τη νέα εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, που θα πάρει σάρκα και οστά μετά τις σημερινές εκλογές.

Ο αριθμός των εκλογέων ανέρχεται στις 705,357. Οι 568,608 είναι Κύπριοι εκ των οποίων 834 Τουρκοκύπριοι. Οι 21,640 είναι Ευρωπαίοι που ψηφίζουν για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά γύρω στις 7.30 το βράδυ, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα δοθούν το πρωί της Δευτέρας γύρω στις 07:00 με 08:00. Ποιοι θα είναι οι νέοι τοπικοί άρχοντες της Κύπρου;

Ευρωεκλογές

Παράλληλα στις επτά το πρωί άνοιξαν (κλείνουν εκτός απροόπτου στις έξι το απόγευμα) και οι κάλπες των Ευρωεκλογών. Με την ανακοίνωση του κλεισίματος τα τηλεοπτικά κανάλια στην Κύπρο θα μεταδώσουν exit polls τα οποία ωστόσο θα αφορούν μόνο τις Ευρωεκλογές.

Στο A’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Πρόκειται, σημείωσε, για πολύ σημαντικές εκλογές που θα καθορίσουν σημαντικές αποφάσεις. Η Ευρώπη είναι για εμάς ο πιο σημαντικός χώρος. Θέλουμε ισχυρή εκπροσώπηση, σημείωσε.

«Γιορτή της Δημοκρατίας. Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα. Έχουμε ενώπιον μας μια μεταρρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προκλήσεις και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αλλαγές».

Σημειώνεται πως η Κύπρος εκλέγει 6 Ευρωβουλευτές.

Πόσοι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Είναι 103.269 άτομα και βρίσκονται σε ειδικό εκλογικό κατάλογο με δικαίωμα να ψηφίσουν σε 9 ειδικά εκλογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί κοντά στα οδοφράγματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο υπάρχουν 837 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Υπάρχουν τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι, ο νυν Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο Όζ Καραχάν, υποψήφιος με τους Οικολόγους και ο Χουλουσί υποψήφιος με το Volt.

Αύξηση παρουσιάζει η προσέλευση των ψηφοφόρων

Συγκεκριμένα, η προσέλευση σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 παρουσιάζεται αυξημένη κατά 6,4% και 1,6% σε σχέση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016. Αναλυτικά, η προσέλευση παγκύπρια ανέρχεται στο 25,4%. Στη Λευκωσία ανέρχεται στο 21,4% στη Λεμεσό 30,4%, στην Αμμόχωστο το 39,8%, στη Λάρνακα το 35,2% στην Πάφο το 40%, ενώ οι κάλπες εξωτερικού ανέρχονται στο 18,8%. Επιπλέον, στα ειδικά εκλογικά κέντρα των Τουρκουκυπρίων, η προσέλευση ανέρχεται στο 2,7%.

Διαβάστε επίσης:

LIVE Ευρωεκλογές 2024: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Τα μηνύματα και το στοίχημα της αποχής

Η Νότια Κορέα απαντά στα «σκουπίδια» της Βόρειας Κορέας με μεγάφωνα!

Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την παγκόσμια ισχύ – Πού βρίσκεται η Ευρώπη;

Βουλγαρία – εκλογές: Στις κάλπες για έκτη φορά μέσα σε τρία χρόνια

Ευρωεκλογές 2024: Πότε θα γίνει η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο

Αυστρία: Έτοιμη για ιστορική νίκη η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter