Κύπρος: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ θεωρεί αναγκαία μια άμεση επίλυση του Κυπριακού

Κύπρος: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ θεωρεί αναγκαία μια άμεση επίλυση του Κυπριακού
AP Photo/Petros Karadjias

Οι προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου πλησιάζουν σε μια αποφασιστική στιγμή, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες και των δύο πλευρών να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και απευθυνόμενος σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υποστήριξε πως είναι «Ή τώρα ή ποτέ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που υπογράφει η απεσταλμένη του μέσου στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, ο Στιούαρτ, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ίδια ομιλία πως: «Πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε, όσο μικρές και αν είναι. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Ξέρω πόσο σκληρά έχετε δουλέψει όλοι σας και πόσο κουρασμένοι είστε, αλλά ή τώρα ή ποτέ. Αυτή είναι η ώρα να βάλετε όλες σας τις δυνάμεις για να προχωρήσουν τα πράγματα σε μια λύση».

Ο Στιούαρτ με τον τρόπο αυτό και ενόψει της επετείου των 60 χρόνων από την παρουσία της δύναμης του ΟΗΕ στο νησί, ήθελε στην ουσία να προωθήσει την απόφαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να διορίσει προ μηνών την βετεράνο Κολομβιανή διπλωμάτη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως «προσωπική απεσταλμένη του για την Κύπρο».

Μεταξύ άλλων ο κύριος Στιούαρτ, παρά το γεγονός ότι η θέση του νέου κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ (που είναι ίδια με αυτήν της Τουρκίας για το θέμα) είναι πως πρέπει να υπάρξουν δύο κράτη στην Κύπρο, επέμεινε πως τώρα υπάρχει μια «τεράστια ευκαιρία» για την επανένωση.

Για τους αναλυτές, δεν είναι ξεκάθαρο πως ακριβώς υπάρχει αυτή την στιγμή ευκαιρία, αφού μετά από την συνάντηση του Τατάρ με την κυρία Ολγκίν, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι για την επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να υπάρξει πρώτα αναγνώριση της τουρκοκυπριακής κυριαρχίας, δηλαδή του ψευδοκράτους.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Γεωπολιτική ανάλυση από τον ΥΠΕΞ – Τι είπε για Ρωσία, Ουκρανία, Γάζα, Ταϊβάν και πιθανούς πολέμους

Σουηδία: Εντάσσεται τελικά στο ΝΑΤΟ μετά από ένα… σίριαλ δύο ετών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter