Κυριακός Μητσοτάκης: Το «ταμείο» της τριήμερης μάχης στη Βουλή

Κυριακός Μητσοτάκης: Το «ταμείο» της τριήμερης μάχης στη Βουλή

Η απολογία Μητσοτάκη, η απώλεια δύο συνεργατών του, ο ανοιχτός πλέον «πόλεμος» με τον Βαγγ. Μαρινάκη και η κοινωνική οργή που παραμένει για την τραγωδία των Τεμπών

Με μια κυβερνητική κρίση και έναν ανοιχτό πόλεμο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη εξήλθε την Πέμπτη από την ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ολοκλήρωση της τεταμένης συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας για το επιτελικό μοντάρισμα των Τεμπών, την οποία συνυπέγραψαν για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά τέσσερα κόμματα της μειοψηφίας, βρήκε τον πρωθυπουργό χωρίς δύο στενούς συνεργάτες του και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, πρόσωπο που αποτελεί πυροκροτητή κοινωνικής οργής για τη σιδηροδρομική τραγωδία, παρέμεινε πολιτικά αλώβητος. Στο ψηφιδωτό αυτό δεν μπορεί να μην προστεθεί η μετωπική σύγκρουση με τον διοικητικό ηγέτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και κουμπάρο της αδερφής του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη αποτελεί πλέον αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης. Αν σώνει και ντε πρέπει να πιστωθεί στην πλειοψηφία ένα πολιτικό όφελος από μια μαραθώνια διαδικασία που μόνο πιο συσπειρωμένη δεν την έβγαλε, αυτό είναι η κυβερνητική στήριξη που παρείχε διά της ψήφου του ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

Αναμφίβολα ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκόμισε τους περισσότερους πολιτικούς πόντους από την αντιπολίτευση λόγω –κυρίως– των γρήγορων αντανακλαστικών που επέδειξε την προηγούμενη Κυριακή, σπεύδοντας να ανακοινώσει την πρόθεση κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας πίσω από την οποία στοιχήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην έτερη πρωτοβουλία για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με το Μισέλ-gate κι ας παρέλειψε στο αίτημά του το τρίτο κόμμα να ζητήσει την κλήση των «καρατομημένων» Μιχάλη Σταυριανουδάκη και Νίκου Θεοδωρόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ αντίστοιχα. Παρά το «φάλτσο» του Νίκου Παππά με τη δήλωση περί αντιπολιτευτικής προσυνεννόησης που μαζεύτηκε γρήγορα, οι αναγκαστικές παραιτήσεις των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου αποδυνάμωσαν αισθητά τις κατηγορίες που εξαπέλυε η συμπολίτευση περί ταύτισης της μειοψηφίας με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Βέβαια, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ακολουθώντας τα χνάρια του πατρός του με τη ρητορική περί συμφερόντων αλλά και αυτά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την αποστροφή περί νταβατζήδων, επέμεινε σε αυτές τις μετέωρες επικρίσεις.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν τα ευτράπελα με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε καθυστερήσεις και διακοπές της διαδικασίας την Πέμπτη, καθώς επιθυμούσε να μιλήσει από το βήμα της Βουλής περί τις 18.00 και όχι την ώρα που ξεκινούσε ο κύκλος τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, ούσα πρώτη ομιλήτρια λόγω του ότι είναι η αρχηγός του κόμματος με τη μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη. Απαρατήρητο δεν πέρασε και το γεγονός ότι ο Αλέξης Χαρίτσης εξίσου καθυστέρησε να προσέλθει στην ολομέλεια επειδή κόλλησε στην κίνηση. Συνεπώς, οι πολιτικοί αρχηγοί δύο εκ των τεσσάρων κομμάτων που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας είτε από καπρίτσιο είτε από ανωτέρα βία δεν ήταν στην ώρα τους στην ολομέλεια για να τοποθετηθούν στην κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης.

Εβαλε πλάτη στον Καραμανλή

Προτού κατέβει από το βήμα ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα οδηγήσει τον Κ. Καραμανλή ενώπιον της Δικαιοσύνης χωρίς πολιτικές εκπλήξεις και βολικές αθωώσεις διά πορισμάτων. «Αν είναι ειλικρινής ο κ. Καραμανλής και θέλει να τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης, εμείς του προτείνουμε να μην κρυφτεί πίσω από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα σε μια προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη. Ενα ξεκάθαρο δρομολόγιο που μπορούμε να το συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα» είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας: «Μόνο η συγκρότηση της προκαταρκτικής δεν αρκεί, γιατί εσείς είστε ικανοί να συμφωνήσουμε συγκρότηση προκαταρκτικής και να τον αθωώσετε μετά διά του πορίσματος μετά τις ευρωεκλογές για να καλύψετε και το πολιτικό κόστος […] Να δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής από τη Δικαιοσύνη για όλα και μόνο από τη Δικαιοσύνη».

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός προφασίστηκε ότι δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση και να καλύψει τον πρώην υπουργό Μεταφορών. «Για να κατηγορηθεί κάποιος, το ξέρετε πολύ καλά, για ποινικές ευθύνες, το σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή. Και βέβαια μας είπε ο κ. Φάμελλος το εξής αμίμητο: “Να κάνουμε μια προκαταρκτική” έτσι γενικά, έτσι αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο» απάντησε σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο πρόσθεσε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή, να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες του τύπου “πάμε να κάνουμε προκαταρκτική να βάλουμε κάποιον φυλακή” δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, ακόμη κι αν κατατεθεί πρόταση συγκρότησης προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι με βάση όσα προσάπτει η αξιωματική αντιπολίτευση στο πόρισμά της για την εξεταστική στον Κ. Καραμανλή αλλά με γνώμονα τις μηνύσεις συγγενών θυμάτων, και πάλι η ΝΔ θα την απορρίψει.

Μετωπική με Μαρινάκη

Μπορεί ο πρωθυπουργός να παρέβλεψε σκοπίμως οποιαδήποτε αναφορά στις καρατομήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου, όμως επιφύλασσε φαρμακερές ατάκες κατά του Βαγγ. Μαρινάκη, γεγονός που κατέδειξε την ολική ρήξη λίγους μήνες αφότου «ξηλώθηκε» σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να επιστρέψει στην Κατεχάκη (για πέμπτη φορά) ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και να αναλάβει υφυπουργός ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Δείτε επίσης: Όμηρος του alter ego του ο Μητσοτάκης

«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Μπορεί ακόμη και να θέλει να πέσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική είναι αυτή η οποία οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του» ήταν το… εισαγωγικό του σχόλιο, κλιμακώνοντας μετέπειτα την επίθεσή του κατά του Πειραιώτη ολιγάρχη. «Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες. Κι αυτό, βέβαια, οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Εχουμε ζήσει στην πατρίδα μας εποχές διαπλεκόμενων, έχουμε ζήσει σχέσεις νταβατζήδων. Είναι εικόνες μιας παλιάς Ελλάδας. Είναι σε μια χώρα που έχει γνωρίσει πολλά. Δεν ξεχνά ούτε το Βατοπέδι ούτε τους απογόνους του» είπε, αποδεικνύοντας πως αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τα διακριτά αιτήματα και αντικρουόμενα συμφέροντα όλων των μεγαλόσχημων του εγχώριου επιχειρείν.

Ολοκληρώνοντας την επί προσωπικού απάντησή του προς τον Βαγγ. Μαρινάκη, υπογράμμισε: «Και σε ό,τι αφορά εμένα θα ξαναπώ κάτι το οποίο έχω επαναλάβει πολλές φορές: δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου είναι αυτοί που ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί: τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Και κάτι τελευταίο, για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: αν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος, όμως. Οχι μέσω πληρεξουσίων. Και σε άλλες χώρες, ξέρετε, επιχειρηματίες θέλησαν να πολιτευτούν. Ενίοτε έγιναν πρωθυπουργοί, έγιναν πρόεδροι. Αν επιθυμούν, λοιπόν, να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν».

«Εκαψε» το πόρισμα της ΝΔ στην εξεταστική

Με δεδομένο ότι λίγες μέρες μετά την τραγωδία είχε υποστηρίξει πως αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, αναγκάστηκε να επιλέξει ανάμεσα στην προσωπική αυτοδιάψευση και το πόρισμα της πλειοψηφίας για την εξεταστική επιτροπή, διαλέγοντας το πρώτο. «Είναι πολύ πιθανό, μπορεί να είναι σχεδόν βέβαιο –δεν θα το ξέρουμε ποτέ με απόλυτη βεβαιότητα– ότι αν είχε ολοκληρωθεί η 717, θα ήταν εν πάση περιπτώσει πολύ πιο δύσκολο, αυτό είναι βέβαιο, να συμβεί αυτό το δυστύχημα» ανέφερε και στη συνέχεια παραλίγο να αυτοαναιρεθεί λέγοντας: «Δεν ξέρω αν θα ήταν απολύτως βέβαιο, θα ήταν πολύ, πολύ πιο δύσκολο. Συμφωνώ, το έχω πει κι εγώ. Τοπικά όμως λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή». Η εν λόγω απάντηση του πρωθυπουργού τίναξε στον αέρα το πόρισμα της ΝΔ, το οποίο έχει ως άξονα το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, φορτώνοντας όλες τις ευθύνες στον μοιραίο σταθμάρχη και στους νεκρούς μηχανοδηγούς.

Το έτερο πρόβλημα που προκαλεί η παραδοχή αυτή αφορά άμεσα τον Κ. Καραμανλή, καθώς η πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση 717 με βάση την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που εντόπισε ισχυρές ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, επειδή η συμπολίτευση έκρινε πως δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εγκλήματος των Τεμπών και της σύμβασης 717 τη στιγμή που η δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα συσχετίστηκε με αυτήν του εφέτη ανακριτή.

Διαβάστε επίσης:

Τα κομμένα «δεξιά χέρια» του Κυριάκου

Τέμπη: Κρατώντας το Documento ζητούν παραίτηση Φλωρίδη – “Ανεπαρκής για απόδοση δικαιοσύνης”

Παύλος Μαρινάκης: Επιστροφή σε παλιές «συνταγές» για να διαψεύσει τις αποκαλύψεις για τα μηνύματα της Μαρέβας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter