Κυβερνητική επιχείρηση εξωραϊσμού πάνω στην καταστροφή της Βαρυμπόμπης

Την ώρα που η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης δεν έχει σβήσει, αφού σημειώνονται αναζωπυρώσεις συνεχώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα ως τουρίστας στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης περιφέρεται στα κανάλια και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κάνει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών ως καθ ύλην υπεύθυνος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον πουθενά ενιαίο μέτωπο, αλλά διάφορες διάσπαρτες εστίες που αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τα ξημερώματα, απεστάλη μήνυμα από το 112  στους κατοίκους περιοχών του Κρυονερίου για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για λόγους πρόληψης μεταφέρθηκαν και πολύτιμα κειμήλια από το πρώην ανάκτορο του Τατοΐου.

Η «υπερασπιστική» γραμμή της κυβέρνησης φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος εξέφρασε την… ικανοποίησή του που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, ευχαριστώντας τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος σημειώνοντας πως οι εκκενώσεις έγιναν με υποδειγματικό τρόπο σε πολύ δύσκολη πυρκαγιά και υπό συνθήκες καύσωνα. Ξέχασε να πει πως οι άνεμοι δεν ήταν ισχυροί, τα πυροσβεστικά μέσα καθυστέρησαν, οι πολίτες τα αναζητούσαν και δεν τα έβρισκαν (ούτε έβλεπαν αεροσκάφη) ενώ υπάρχει και η καταγγελία πως οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε παράλληλα να υποβαθμίσει τη σημασία της οικολογικής καταστροφής αλλά και την καταστροφή εκατοντάδων περιουσιών και κτισμάτων, αγνοώντας επιδεικτικά και το μεγάλο αριθμό των ζώων που χάθηκαν από τις φλόγες.

«Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, θα έχουμε μέρες ακόμα καύσωνας και άνεμοι θα ζητήσω εγρήγορση απ’όλους ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε με άνεση ο πρωθυπουργός, χωρίς να πει πως πέρα από μια σχετική κρατική βοήθεια(μάλλον αναμενόμενη), οι πολίτες θα πληρώσουν στις περισσότερες περιπτώσεις από την τσέπη τους την κρατική αδιαφορία, έχοντας χάσει το μόχθο μιας ζωής.

Ο περιφερόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του προσπαθούσε να καλύψει την καταστροφή με γενικότητες ενώ ο ατσαλάκωτος πρωθυπουργός άφησε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς, τους κυρίους Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, ή καλύτερα να εμφανίζουν το μαύρο άσπρο καλύπτοντας τις αστοχίες, το έλλειμμα συντονισμού, το έλλειμμα πυροσβεστικών μέσων, πέραν της αποστολής των μηνυμάτων μέσω του 112.

Ο πρώτος «απολογισμός» που παρουσίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς δείχνει το μέγεθος της καταστροφής και της κυβερνητικής αποτυχίας αφού δύο μήνες πριν υπόσχονταν αντιπυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου λόγω της ιδιαιτερότητάς του.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ως προς την περιοχή που κάηκε στην Αττική, μια πρώτη εκτίμηση ανέρχεται στα 12.500 στρέμματα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Όσον αφορά τα αίτια της φωτιάς η ΑΔΜΗΕ διέψευσε εκ νέου τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά στα βόρεια προάστια της Αθήνας ξεκίνησε χθες από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία σήμερα τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Υπουργοί και πρωθυπουργός αυτοθαυμάζονται ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε με 2-3 μποφόρ

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter