«Λάδι» η Νικολάου από την Οικονομική Εισαγγελία για τις απευθείας αναθέσεις

«Λάδι» η Νικολάου από την Οικονομική Εισαγγελία για τις απευθείας αναθέσεις

«Λάδι» με την υπογραφή του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστου Μπαρδάκη βγήκε η Σοφία Νικολάου σχετικά με τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες την περίοδο που ήταν Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής για τις οποίες το ΣΔΟΕ με πολυσέλιδο πόρισμά του είχε κάνει λόγο για πιθανή ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πόρισμα που είχε αποκαλύψει το documentonews.gr πριν από 4 μήνες και είχε ως αποτέλεσμα η ΝΔ να αδειάσει με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Σοφία Νικολάου και να μην είναι τελικά υποψήφια στις εθνικές εκλογές παρότι μήνες πριν το είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Φαγοπότι συγγενών και φίλων με υπογραφή της Σοφίας Νικολάου

Συγκεκριμένα η δικογραφία που είχε σχηματιστεί στην Οικονομική Εισαγγελία μετά από μηνυτήρια αναφορά του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη και των νυν βουλευτών, Παύλου Πολάκη και Θεόφιλου Ξανθόπουλου τέθηκε στο αρχείο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το dikastiko.gr το οποίο δημοσιεύει την πράξη αρχειοθέτησης.

Δείτε επίσης: Aποσύρουν άρον – άρον τη Νικολάου από τις εκλογές για να προστατεύσουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη

«Μη επιστημονικά αποδεκτό το πόρισμα του ΣΔΟΕ»

Ειδικότερα, το dikastiko.gr δημοσιεύει την πράξη αρχειοθέτησης που φέρει την υπογραφή του κ. Μπαρδάκη ο οποίος πρόσφατα μάλιστα προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως υπογραμμίζεται σε αυτή «η αρχική πορισματική αναφορά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βασίστηκε σε αναζήτηση συμβάσεων από το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και το πρόγραμμα Διαύγεια αποφάσεων άλλων δημοσίων φορέων με τις οποίες αγοράστηκαν κατά την αναφορά τους όμοιες υπηρεσίες και προϊόντα, κατά το χρονικό διάστημα των ελεγχόμενων συμβάσεων (υπηρεσιών απολύμανσης και απεντόμωσης , προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής κτλ)».

Σύμφωνα με την πράξη αρχειοθέτησης «η επιλογή των δειγμάτων με τυχαίο τρόπο όπως περιγράφονται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν μπορεί να γίνει επιστημονικά αποδεκτό, καθώς το μέγεθος του δείγματος, τα χαρακτηριστικά των μεταβλητών και παρατηρήσεων δεν μπορούν να απεικονίσουν με επιστημονικό τρόπο την πραγματική αξία προμήθειας υλικών από τη ΓΓΑΠ και κρίνεται ως μη αμερόληπτο και αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού.

Επιτροπή Ανταγωνισμού και λογιστικό γραφείο

Η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας βασίστηκε σε υπόμνημα σύγκρισης προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην περίοδο του κορονοϊού του λογιστικού γραφείου Στυλιανού Νομικού, όπως επισημαίνεται.

Ο οικονομικός εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα «ότι δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου» και «δεν μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα ότι υφίστανται ενδείξεις για ενδεχόμενη υπερτιμολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έκανε λόγο για ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ, είχε διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελία όπου και διενεργήθηκε τετράμηνη έρευνα για το κατά πόσο έχει τελεστεί ή όχι το αδίκημα της απιστίας από την πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Οι οικονομική εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας από την κα Νικολάου.

Μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος η ΝΔ, είχε αδειάσει την Σοφία Νικολάου με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ήταν υποψήφια στις εθνικές εκλογές. Κάτι που έγινε, τελικά.

Στοχοποίηση των ελεγκτών και πιέσεις

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το documentonews.gr άρχισαν να ασκούνται έντονες πιέσεις στο ΣΔΟΕ για καταστροφή στοιχείων του φακέλου που αφορούσε στις απευθείας αναθέσεις της κας Νικολάου. Η πορισματική αναφορά δεν είχε διαβιβαστεί ακόμη στον Οικονομικό Εισαγγελέα, Χρήστο Μπαρδάκη και κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν ασκώντας πιέσεις να καταστρέψουν στοιχεία της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τη Σοφία Νικολάου μετά τις αποκαλύψεις για την πολυτελή κατοικία

Τελικά ότι δεν κατάφεραν με αυτό τον τρόπο το κατάφεραν με τη σφραγίδα του οικονομικού Εισαγγελέα και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Μπαρδάκη, επί των ημερών του οποίου η Οικονομική Εισαγγελία διαρκώς έκανε προκαταρκτικές έρευνες που κατέληγαν όλως παραδόξως στο αρχείο όταν αφορούν σε υπουργούς της κυβέρνησης ή κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όπως για παράδειγμα είχε γίνει με τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο στους οποίους είχαν εντοπιστεί αδιευκρίνιστα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Ή για παράδειγμα η περιβόητη σύμβαση 717/2014 σχετικά με την «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» και ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου Άκτωρ) και την Alshtom. Η οικονομική Εισαγγελία είχε θέσει τη σχετική δικογραφία στο αρχείο. Το Νοέμβριο του 2022 όμως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έθεσε στο δικό της μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη σύμβαση σχετικά με το κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει καλέσει ως ύποπτα περί τα 26 συνολικά εμπλεκόμενα πρόσωπα. Πρόκειται για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, της κοινοπραξίας Alstom-ΤΟΜΗ που είχε αναλάβει την υλοποίηση της σύμβασης αλλά και του υπουργείου Μεταφορών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter