Issam Abdallah: Ο δημοσιογράφος πρώτος άμαχος νεκρός του Λιβάνου

Issam Abdallah: Ο δημοσιογράφος πρώτος άμαχος νεκρός του Λιβάνου

Πληθαίνουν τα αφιερώματα για τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο του Reuters, Issam Abdallah, που σκοτώθηκε την Παρασκευή στο νότιο Λίβανο από ισραηλινό βομβαρδισμό, εν μέσω κλιμάκωσης της βίας κατά μήκος των συνόρων της χώρας με το Ισραήλ.

Ο Abdallah εργαζόταν κοντά στο χωριό Alma al-Shaab, κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, όπου έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ μαχητών – συμπεριλαμβανομένης της λιβανικής σιιτικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ – και του ισραηλινού στρατού.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο άμαχου στον Λίβανο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, πριν από μια εβδομάδα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Abdallah έχει περιγραφτεί ως αστείος, έξυπνος και βαθιά στοργικός. «Ο Issam ήταν ο πιο γλυκός συνάδελφος. Κάποτε περιποιόμουν ένα γατάκι και αυτός έκανε κρεβάτι το κράνος του», είπε η Erika Solomon, πρώην ανταποκρίτρια των Financial Times και του Reuters στη Μέση Ανατολή, στο X, πρώην Twitter.

Λίγο πριν σκοτωθεί ο Abdallah, δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του φορώντας κράνος και τζάκετ με τη λέξη «press».

Άλλοι έξι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων του Reuters, του Al Jazeera και του πρακτορείου France-Presse, τραυματίστηκαν. Ένας από αυτούς, ο δημοσιογράφος του Reuters, Maher Nazeh, είπε ότι οι δημοσιογράφοι «βιντεοσκοπούσαν πυραύλους που ερχόταν από την κατεύθυνση του Ισραήλ όταν ένας χτύπησε τον Abdallah καθώς καθόταν σε έναν χαμηλό πέτρινο τοίχο κοντά στην υπόλοιπη ομάδα», σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων.

Δευτερόλεπτα αργότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας άλλος πύραυλος χτύπησε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε η ομάδα, προκαλώντας έκρηξη. Μερικοί από τους τραυματίες δημοσιογράφους παραμένουν στο νοσοκομείο και η κηδεία του Abdallah θα γίνει αργότερα σήμερα στο νοτιοανατολικό Λίβανο.

Ο Richard Hecht, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, δήλωσε ότι ο στρατός «λυπάται βαθιά για το περιστατικό» και ότι «το διερευνά», χωρίς να πει εάν η ομάδα των δημοσιογράφων χτυπήθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter