Λίβανος: Καταποντίζεται το εθνικό νόμισμα – Ένα δολάριο ΗΠΑ προς 100.000 λίρες

Λίβανος: Καταποντίζεται το εθνικό νόμισμα – Ένα δολάριο ΗΠΑ προς 100.000 λίρες

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η οικονομική κρίση στον Λίβανο, καθώς στη «μαύρη» αγορά το εθνικό νόμισμα της χώρας έναντι του αμερικανικού κατρακύλησε στο 100.000:1, δηλαδή 100.000 λίρες για ένα δολάριο ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία από την Κεντρική Τράπεζα έχει ορισθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στις 15.000 λίρες για 1 δολάριο, η ισοτιμία της μαύρης αγοράς χρησιμοποιείται πλέον για όλες σχεδόν τις συναλλαγές.

Η εξέλιξη συνοδεύτηκε από την απόφαση των τραπεζών του Λιβάνου για νέα απ’ αόριστον απεργία μετά την ενεργοποίηση κανονισμού που θα επιτρέπει στους δανειστές να πληρώνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα με την παλιά (προ κρίσης) ισοτιμία του ενός δολαρίου προς 1.507 λίρες.

Η λίρα συνεχίζει να βυθίζεται από τότε που ξέσπασε η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου το 2019, μετά από δεκαετίες αχαλίνωτης διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Λιβάνου άνω των 6 εκατομμυρίων ζει επί του παρόντος σε συνθήκες φτώχειας φτώχεια και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 330%.

Ο Λίβανος έχει το θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ του υψηλότερου πληθωρισμού που ανέρχεται σε 332% από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Ιούλιο του 2022.

Πηγή: Reuters, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter