Με χαμηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων, η κυβέρνηση βάζει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Με χαμηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων, η κυβέρνηση βάζει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Ανακοινώσεις για τη χρήση της μάσκας, το τέλος της εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και την υποχρεωτικότητα των self test για τους εμβολιασμένους πολίτες, έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας. Παρά το γεγονός πως το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από το 30% και τον ρυθμό εμβολιασμών να ακολουθεί φθίνουσα πορεία από τα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αψηφώντας τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ποντάρει στο γενικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, προσπαθώντας να σώσει την οικονομία με την προώθηση αποφάσεων επίπλαστης κανονικότητας.

Συγκεκριμένα, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Η κυκλοφορία χωρίς μάσκα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους μόνο όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Το μέτρο θα ισχύει από την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 5 το πρωί.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 05:00:

  • Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Σταματά η υποχρέωση για self test σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα μετά από 15 ημέρες
  • Αυξάνεται η χωρητικότητα στην εστίαση, μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
  • Το όριο στις δεξιώσεις αυξάνεται στα 300 άτομα
  • Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ επιφάνειας παραλίας

Στα 4.100 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 32 έτη, κάτι που οφείλεται «στην αυξημένη κινητικότητα των νέων». Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα επίσης μειώθηκε στο 1,3%, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, συμπληρώνοντας ότι πλέον, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 4.100. «Η πανδημία αλλάζει πρόσωπο. Σήμερα η νόσος αφορά άτομα νεότερης ηλικίας που παραμένουν στο σπίτι», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, η καθηγήτρια απηύθυνε νέα έκκληση προς τους πολίτες άνω των 50 ετών να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής για self test και μάσκα

«Αποδεχθήκαμε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από τον εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι τελειώνει η υποχρεωτική χρήση των self test για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη μη χρήση μάσκας μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. «Δεν πετάμε τις μάσκες», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μυστικά & Documento

07/08/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter