Μακελειό στις Βρυξέλλες: Σε κόκκινο συναγερμό η βελγική πρωτεύουσα – Παραμένει ασύλληπτος ο δράστης (Videos)

Μακελειό στις Βρυξέλλες: Σε κόκκινο συναγερμό η βελγική πρωτεύουσα – Παραμένει ασύλληπτος ο δράστης (Videos)

Τρόμο σκόρπισε στις Βρυξέλλες η ένοπλη επίθεση στην Πλας Σεντκλέρ το βράδυ της Δευτέρας, από την οποία έπεσαν νεκροί δύο Σουηδοί, λίγο πριν τη σέντρα της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Βέλγιο – Σουηδία για τα προκριματικά του Euro 2024.

Άνδρας με καλάσνικοφ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως περαστικούς, προτού διαφύγει με δίκυκλο. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media από το σημείο, φαίνεται ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν να κατεβαίνει από μια μηχανή και να πυροβολεί περαστικούς. Στη συνέχεια φαίνεται να εισέρχεται σε κτίριο εξακολουθώντας να πυροβολεί αδιακρίτως.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, οι αρχές ειδοποιήθηκαν στις 19:15 (τοπική ώρα).

Βασικός ύποπτος για το μακελειό, είναι ένας άνδρας τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος. Φέρεται ότι ομολόγησε τις δολοφονίες στο facebook στο «όνομα του Αλλάχ» και ζητάει συγχώρεση από όσους πλήγωσε ενώ σημείωσε ότι θέλει να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς. Στο ίδιο βίντεο ο άντρας που φοράει παρόμοιο μπουφάν με εκείνο του δράστη δηλώνει στα αραβικά ότι είναι μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και ότι μόλις πυροβόλησε τρεις Σουηδούς.

Διαβάστε επίσης: Μακελειό στις Βρυξέλλες: Ποιος είναι ο βασικός ύποπτος της επίθεσης με καλάζνικοφ (Videos & Photos)

Κλειστές υπηρεσίες και τηλεργασία

Η αιματηρή επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών σήμανε συναγερμό στις αρχές. Η βελγική πρωτεύουσα τέθηκε στο υψηλότατο επίπεδο συναγερμού, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρόο, να ζητά από τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν κλειστές, όπως και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Διαβάστε σχετικά: Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες: Δύο νεκροί – «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναζε ο δράστης (Videos)

Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες: Σε Επαγρύπνηση καλεί τους κατοίκους ο πρωθυπουργός

Διεκόπη το ματς Βέλγιο – Σουηδία

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνίζονταν στο δεύτερο ημίχρονο μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπατριώτες τους, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV6.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία των δύο Σουηδών. «Η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Γκούναρ Στρόμερ.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη πράξη ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter