Μάλτα: Στη δίνη του σκανδάλου ιδιωτικοποίησης τριών νοσοκομείων – «Αθώοι» δηλώνουν δύο εμπλεκόμενοι

Μάλτα: Στη δίνη του σκανδάλου ιδιωτικοποίησης τριών νοσοκομείων – «Αθώοι» δηλώνουν δύο εμπλεκόμενοι

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, δηλώνουν αθώοι σε εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς. Ο Έντουαρντ Σικλούνα (φωτογραφία) και ο Κρις Φερν παίρνουν αποστάσεις από το σκάνδαλο που περιβάλλει τον πρώην πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Κρίστοφερ Φερν δήλωσαν σήμερα αθώοι σε ποινικές κατηγορίες σε σχέση με τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης τριών νοσοκομείων, έπειτα από μια έρευνα που έχει αναστατώσει την πολιτική ελίτ της Μάλτας.

Ο Σικλούνα και ο Φερν – πρώην υπουργός Οικονομικών και Υγείας αντίστοιχα – κατηγορούνται για απάτη και υπεξαίρεση που σχετίζεται με μια συμφωνία του 2015 με την οποία η διαχείριση τριών νοσοκομείων παραδόθηκε στην ιδιωτική εταιρεία Vitals Global Healthcare, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα αυτά το μήνα.

Διαβάστε επίσης: Politico-Μάλτα: Ο πρώην πρωθυπουργός Μουσκάτ κατηγορείται για το σκάνδαλο πώλησης νοσοκομείων σε ιδιώτες

Οι απολογίες τους έρχονται μία ημέρα αφότου ο πρώην πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε αθώος σε μια σειρά από κατηγορίες που συνδέονται με την ίδια τη συμφωνία, ενώ σύμφωνα με τους εισαγγελείς υπήρξε ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες.

Η έκθεση του δικαστή, έκτασης 1.200 σελίδων, την οποία δημοσίευσε η Malta Today, ισχυρίζεται ότι ο Σισκλούνα κρατήθηκε στο σκοτάδι σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας πριν την εγκρίνει στον προϋπολογισμό. Σε προηγούμενη έρευνα γινόταν μόνο σχετική αναφορά στους δύο άνδρες.

Από αυτούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, ο Σικολύνα είναι ο μόνος που εξακολουθεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα. Ο Φερν παραιτήθηκε από αναπληρωτής πρωθυπουργός νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αποσύροντας την υποψηφιότητά του για την επόμενη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Μάλτας, για την οποία θεωρούνταν επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο της υγείας.

Ο Σικλούνα δήλωσε στο Politico ότι η απόφασή του να μην παραιτηθεί ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ που προβλέπουν ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να παραιτούνται μόνο όταν κριθούν ένοχοι ή όταν καθίστανται ανίκανοι να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Η έρευνα και το σκάνδαλο:

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2015, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Μουσκάτ να ιδιωτικοποιήσει τρία δημόσια νοσοκομεία, πουλώντας τα στην εταιρεία Vitals Global Healthcare. Η εταιρεία αυτή, που δεν είχε καμία εμπειρία στον τομέα της υγείας, τα πούλησε έπειτα από 21 μήνες σε μια άλλη, την Steward Health Care, χωρίς να έχει κάνει καμία από τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί. Κατόπιν προσφυγής του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος, η δικαιοσύνη ακύρωσε πέρσι τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές. Το Εφετείο επικύρωσε την απόφαση κάνοντας λόγο για «αθέμιτη σύμπραξη» μεταξύ των προαναφερόμενων εταιρειών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.

Πηγή: Politico – Malta’s central bank chief, former deputy PM, plead not guilty in sprawling corruption case

Διαβάστε επίσης:

Αποστάσεις Μελόνι από την φον ντερ Λάιεν αλλά έχει καλά λόγια για τη Λεπέν

Μόσχα: Προειδοποιήσεις Λαβρόφ προς Ουάσιγκτον για πιθανή παροχή F-16 στην Ουκρανία «που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές»

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Δεν μπορεί να συνεχίζεται η σύρραξη στη Γάζα – Ζητά διευρυμένη σύνοδο ειρήνης

Γάζα: Φρίκη δίχως τέλος στη Ράφα – Το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα με την Αίγυπτο

Ινδία: Πρώτος θάνατος στο Νέο Δελχί από τον ακραίο καύσωνα – Στους 52,9 έφτασε το θερμόμετρο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter