Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 66 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου – Η μεγάλη απουσία των φετινών εκδηλώσεων μνήμης

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 66 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου – Η μεγάλη απουσία των φετινών εκδηλώσεων μνήμης

Σήμερα συμπληρώνονται 66 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου. Μια μέρα μνήμης και πένθους για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Πλέον τα «Λουλούδια του Μάντσεστερ», τα μωρά του Σερ Ματ Μπάσμπι είναι όλα μαζί. Ο θρυλικός Σερ Μπόμπι Τσάρλτον δεν θα είναι φέτος στις εξέδρες του Ολντ Τράφορντ στην 66η επέτειο της τραγωδίας που επιβίωσε. Ήταν και αυτός επιβάτης του μοιραίου ελικοφόρου Airspeed Ambassador, το οποίο είχε προσγειωθεί στο Μόναχο για ανεφοδιασμό.

Μετά από δυο αποτυχημένες απόπειρες απογείωσης, σε μια εποχή που οι προδιαγραφές ασφαλείας και η τεχνολογία στην αεροπορία δεν είχαν καμία σχέση με το σήμερα, ο πιλότος του αεροσκάφους εν μέσω χιονοθύελλας, πραγματοποίησε την τρίτη του απόπειρα απογείωσης. Αυτή η τρίτη απογείωση θα ήταν και η τελευταία στιγμή στη Γη για τους 23 από τους 44 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους. Το αεροπλάνο θα φτάσει την ταχύτητα των 194 χλμ την ώρα στην τελική ευθεία του αεροδιαδρόμου, ταχύτητα που δεν έφτανε για την απογείωσή του. Στις 15:04 το αεροπλάνο προσέκρουσε στον φράχτη που περιβάλλει το αεροδρόμιο και στη συνέχεια σε ένα σπίτι, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν άδειο. Ένα μέρος της πτέρυγας και μέρος της ουράς αποκόπηκαν. Το αεροσκάφος πήρε φωτιά. Η αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου χτύπησε ένα δέντρο, η δεξιά πλευρά της ατράκτου σε ένα ξύλινο υπόστεγο, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα φορτηγό γεμάτο λάστιχα και καύσιμα, το οποίο εξερράγη.

Το ρολόι για πάντα σταμάτησε στις 15:04 στο Μάντσεστερ

Μια από τις πιο ταλαντούχες γενιές που έβγαλε ο Σύλλογος θα ξεκληριστεί αφού 7 ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ θα ανασυρθούν νεκροί (Τζεφ Μπεντ,ο Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), μαζί τους 7 δημοσιογράφοι, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φίλαθλοι. Ο κορυφαίος Ντάνκαν Έντουαρτς θα υποκύψει στα τραύματά του λίγες μέρες μετά. Κάπως έτσι η ομάδα βρέθηκε χωρίς 8 κορυφαίους της παίχτες, με ακόμη 2 παίχτες να αποσύρονται λόγω των τραυμάτων τους. Ο Σκωτσέζος προπονητής Σερ Μάτ Μπάσμπι είχε τραυματιστεί βαριά με το μέλλον της ομάδας να είναι δυσοίωνο σε ένα πρωτάθλημα όπως το αγγλικό.

Κάθε χρόνο όλοι οι σύλλογοι, από την αιώνια αντίπαλο Λίβερπουλ, μέχρι την συμπολίτισσα Σίτυ, αποδίδουν φόρο τιμής στα «Λουλούδια του Μάντσεστερ». Για να αντιληφθείτε πόσο μάταια έφυγαν από τη ζωή οι 23 επιβάτες, μετά το ατύχημα αυτό καθιερώθηκαν τα επιχειρησιακά όρια για να μπορεί να απογειώνεται ένα αεροπλάνο εν μέσω παγετού και χιονοθύελλας. Η επίσημη αιτία, όπως αναφέρεται στις βρετανικές αρχές, ήταν η συσσώρευση πάγου και λιωμένου χιονιού στον διάδρομο προσγείωσης. Το αεροσκάφος, δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει την ταχύτητα που απαιτείται για την απογείωση. Οι τραγικές και ανύπαρκτες προδιαγραφές ασφαλείας μετέτρεψαν το Airspeed Ambassador σε ένα ιπτάμενο φέρετρο.

Ήταν όλοι τους παιδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είδαν το σπίτι τους, το Ολντ Τράφορντ να βομβαρδίζεται από τους ναζί και αποτέλεσαν την φουρνιά της ομάδας μετά τα σκοτεινά χρόνια του πολέμου. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα διένυαν την όγδοη ή ένατη δεκαετία της ζωής τους… εν τέλει έμειναν για πάντα εικοσάρηδες.

Πάνω από μισό αιώνα μετά, η ομάδα όχι απλά δεν υποβιβάστηκε, αλλά με σημαία της τους Μπάσμπι, Τσάρλτον και Φουκς, θα μεγαλώσει τον μύθο της στο Νησί. Ο Σερ Ματ Μπάσμπι, ένας από τους αρχιτέκτονες του μύθου της Γιουνάιτεντ έφυγε από τη ζωή το 1994. Θα φτιάξει την επόμενη γενιά της ομάδας και θα κρατήσει την υπόσχεσή 10 χρόνια μετά. Στις 29 Μαΐου 1968 ο Μπάσμπι οδήγησε την Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επικρατώντας στην παράταση με 4-1 της Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Ο διασωθείς στο αεροπορικό δυστύχημα Μπόμπι Τσάρλτον σκόραρε δύο φορές.

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον έφυγε από τη ζωή στις 21 Οκτωβρίου του 2023. Ένα ακόμη είδωλο της γενιάς των παππούδων μας, για όσους είμαστε γεννημένοι από το 2000 και μετά.

Τα αθάνατα «Λουλούδια του Μάντσεστερ» είναι πλέον όλα μαζί. Και ζουν σε κάθε καρδιά και σύνθημα των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Διαβάστε επίσης:  «Γαλάζιος» λιμενικός στη «φάκα» για διακίνηση μεταναστών – «Κολλητός» του υφυπ. Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη (photos)

Εφιάλτης για Μητσοτάκη το ψήφισμα – «κόλαφος» για το Κράτος Δικαίου – Μάχη παρασκηνίου για να μην περάσει (Έγγραφο)

Εύα Καϊλή – Qatargate: Απαγόρευση επαφής με τα ΜΜΕ και άρση ασυλίας για άλλη υπόθεση

Βαγγέλης Ρωχάμης: Ο μετρ των αποδράσεων – Οι μεταμφιέσεις και το ουζερί στην Εύβοια (Photos – Video)

Ρέθυμνο: Συγκλονίζει το σημείωμα αυτοκτονίας του πατέρα της 15χρονης – «Δεν μπορώ να αντέξω αυτά που έμαθα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter