Μαρία Λιμάνσκαγια: Η στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού που ρύθμιζε χορευτικά την κυκλοφορία του απελευθερωμένου Βερολίνου (Video)

Μαρία Λιμάνσκαγια: Η στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού που ρύθμιζε χορευτικά την κυκλοφορία του απελευθερωμένου Βερολίνου (Video)
Πηγή: Anatoly Aronov

Η σημερινή Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που σηματοδοτεί την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας, θυμόμαστε μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές από το απελευθερωμένο Βερολίνο.

Το βίντεο δείχνει τη Μαρία Λιμάνσκαγια, μια νεαρή στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού, να χορεύει και να κατευθύνει την κυκλοφορία των οχημάτων μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Λιμάνσκαγια γεννήθηκε στο Βόλγκογκραντ και εντάχθηκε στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού όταν ήταν μόλις 18 ετών, συμμετέχοντας στις δυνάμεις που κατέλαβαν το Βερολίνο. Ένας οπερατέρ, Anatoly Aronov, απαθανάτισε τη σκηνή της Λιμάνσκαγια την ώρα που ρύθμιζε την κυκλοφορία χορεύοντας.

Οι εικόνες έφτασαν σε όλο τον κόσμο.

Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε στο χωριό της και εργάστηκε σε μια βιβλιοθήκη πριν γίνει νοσοκόμα. Εκεί είδε για πρώτη φορά τη διάσημη φωτογραφία της, που έδειξε ένας από τους ασθενείς της στο περιοδικό «Rabotnitsa» (Η Εργάτρια).

Η Μαρία Λιμάνσκαγια τιμήθηκε με τα μετάλλια «Για την απελευθέρωση της Βαρσοβίας», «Για την κατάληψη του Βερολίνου» και «Για τη νίκη επί της Γερμανίας». Ζει ακόμα, έχοντας ξεπεράσει τα 100 χρόνια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter