Μάρτυρας εμπλέκει εργαζόμενους της ισραηλινής πρεσβείας στη διακίνηση κοκαΐνης του πρώην προέδρου της Ονδούρας

Μάρτυρας εμπλέκει εργαζόμενους της ισραηλινής πρεσβείας στη διακίνηση κοκαΐνης του πρώην προέδρου της Ονδούρας

Υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας στην Μπογοτά διευκόλυναν να περάσουν με διπλωματική βαλίτσα κάπου 150 εκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από τη διακίνηση κοκαΐνης μεταξύ Κολομβίας και Ονδούρας, κατέθεσε χθες Δευτέρα μάρτυρας στη δίκη στη Νέα Υόρκη του ονδουριανού πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Πρώην μέλος του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα, ο Λουίς Πέρες, τον οποίο ορισμένα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως Κολομβιανό, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Αλεχάντρο Μονρόι Μουρίγιο, κατέθεσε ενόρκως στην έδρα ότι εξασφάλισε τη συνέργεια «εργαζομένων στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κολομβία με διπλωματικά διαβατήρια».

Διαβάστε επίσης: Ονδούρα: Η δικαιοσύνη επικυρώνει την απόφαση έκδοσης του πρώην προέδρου Ερνάντες στις ΗΠΑ

Διαβεβαίωσε πως έστειλε προσωπικά 2,4 εκατομμύρια δολάρια το 2013 για να δαπανηθούν στην εκστρατεία του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που ήταν τότε υποψήφιος για την προεδρία της Ονδούρας. Άσκησε το κορυφαίο αξίωμα στο κράτος της κεντρικής Αμερικής από το 2014 ως το 2022.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που δηλώνει αθώος και θύμα σκευωρίας, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022, αμέσως μετά το πέρας της θητείας του· οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές τον κατηγορούν πως διευκόλυνε τη διακίνηση 500 τόνων κοκαΐνης με αντάλλαγμα δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, στο κέντρο, μεταφέρεται με χειροπέδες σε αεροσκάφος που τον περιμένει καθώς εκδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αεροπορική βάση στην Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρας, την Πέμπτη 21 Απριλίου 2022. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας ενέκρινε την έκδοση του Ερνάντες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. (AP Photo/Elmer Martinez)

 

Ο κ. Πέρες αφηγήθηκε ότι μεταξύ του 2008 και του 2010, με βάση όσα θυμάται, εργαζόμενη στην ισραηλινή πρεσβεία επέτρεψε να μεταφερθούν με τη διπλωματική βαλίτσα «περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια». Εξήγησε πως πλήρωνε προμήθεια 3% για να παραδίδονται με ασφάλεια τα ποσά αυτά.

Καταδικάστηκε να εκτίσει 11 χρόνια κάθειρξης, ποινή που μειώθηκε στα 6 χρόνια, πλέον είναι ελεύθερος. Είχε παραδοθεί το 2015 στο Μπελίζ σε πράκτορες της DEA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Συνελήφθη o αδελφός του προέδρου της Ονδούρα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Ο Λουίς Πέρες κατέθεσε επίσης ότι ανάμεσα στους ενδιάμεσους ήταν υπεύθυνος του λιμανιού Πουέρτο Κορτές, της βασικής θαλάσσιας πύλης της Ονδούρας, με τον οποίο τον έφερε σε επαφή ο Φάμπιο Λόμπο, ο γιος του πρώην προέδρου Πορφίριο Λόμπο — του προκατόχου του κ. Ερνάντες.

Ο Φάμπιο Λόμπο καταδικάστηκε το 2017 από δικαστήριο της Νέας Υόρκης να εκτίσει 24 χρόνια κάθειρξης για την ανάμιξή του στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο λιμενικός ήθελε να εξασφαλίσει εγγυήσεις πως θα παρέμενε στη θέση του ή θα έπαιρνε προαγωγή και σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε να «εγγυηθεί την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων που μετέφεραν κοκαΐνη», σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Πέρες.

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Η μαχητική διαδήλωση των αγροτών σε φωτογραφίες (Photos)

Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο πρότασης για εκεχειρία στη Γάζα

Μακρόν: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων μελλοντικά στην Ουκρανία

Αζερμπαϊτζάν: Στα άδυτα της κόλασης του Αλίγεφ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter