Μάτι: Δεύτερη δικαστική απόφαση επιρρίπτει ευθύνες σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, «αθωώνει» Δούρου

Μάτι: Δεύτερη δικαστική απόφαση επιρρίπτει ευθύνες σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, «αθωώνει» Δούρου

Ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιρρίπτει μία ακόμη απόφαση του Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών σε ότι αφορά αποζημίωση συγγενούς θύματος από την φονική τραγωδίας, ενώ στην ουσία «απαλλάσσει» από κάθε αποζημιωτική ευθύνη την Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο που προΐστατο η Ρένα Δούρου, όπως και το Δήμο Μαραθώνα. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή δικαιώνει την τότε Περιφερειάρχη, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε στοχοποιηθεί χυδαία από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και φίλα προσκείμενα στη ΝΔ ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση

150.000 ευρώ στους συγγενείς 73χρονης γυναίκας που απανθρακώθηκε στον Νέο Βουτζά, όπως μεταδίδει το dikastiko.gr.

Είναι η δεύτερη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με το ίδιο σκεπτικό, καθώς στα τέλη του 2022 το Δικαστήριο είχε επιδικάσει αποζημίωση 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς νεκρής 77χρονης κατοίκου Nέου Bουτζά. Το Δικαστήριο είχε επιρρίψει ευθύνες ξανά σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, αφήνοντας έξω από το κάδρο των ευθυνών Περιφέρεια και Δήμο, δηλαδή και αυτή η δικαστική απόφαση δικαιώνε τη Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα με την 6874/2023 το δικαστήριο βάζει στο κάδρο των ευθυνών σε Πυροσβεστική και Πολιτική προστασία:

“….τα αρμόδια όργανα της πυροσβεστικής …παρέλειψαν να διατυπώσουν εγκαίρως εισήγηση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση …των πολιτών , η οποία εισήγηση αποτελεί αναγκαία κατά νόμο προϋπόθεση για την λήψη της σχετικής απόφασης από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο “. Συνεχίζοντας η απόφαση αναφέρει: “Περαιτέρω το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη ότι κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων… παρέλειψαν εγκαίρως, με κάθε πρόσφορο για την περίπτωση μέσο, να προειδοποιήσουν και να πληροφορήσουν τους πολίτες εντός της πληττόμενης περιοχής, σχετικά με την ταχέως εξελισσόμενη καταστροφική πυρκαγιά που κατευθυνόταν επικίνδυνα…”.

Επιπλέον το Δικαστήριο “κρίνει ότι οι ως άνω παράνομες παραλείψεις των οργάνων του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου συνιστούν υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής τους ευχέρειας”. Τελικά “συντρέχει, εν προκειμένω, αποζημιωτική ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων της πολιτικής προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος.

Αντιθέτως δεν στοιχειοθετείται αποζημιωτική ευθύνη της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος, επειδή οι αποδιδόμενες στα εν λόγω ν.π.δ.δ παρανομίες, δεν συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο της συγγενούς των εναγόντων.” Αποτέλεσμα αυτού του σκεπτικού ήταν να επιδικάσει στο Δημόσιο συνολικά 150 χιλιάδες ευρώ με τον νόμιμο τόκο στους συγγενείς της θανούσης .

Δεν ήταν αρμοδιότητα της Δούρου

Με απλά λόγια για δεύτερη φορά το τριμελές διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η εισήγηση της πυροσβεστικής είναι αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη απόφαση και συνιστά παράλειψη της πυροσβεστικής το ότι δεν εισηγήθηκαν. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό που είχε υιοθετήσει η ΝΔ, στοχοποιώντας προσωπικά την τότε Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου.

Το διοικητικό δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για επικείμενο κίνδυνο από δασική πυρκαγιά καθώς και για μέτρα αυτοπροστασίας τους είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η ποινική δίκη για το Μάτι με 21 κατηγορούμενους για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Εκεί ο διορισμένος από την εισαγγελία πραγματογνώμονας αλλά και ο τεχνικός σύμβουλος των μηνυτών καταθέτουν ότι αρμόδιο όργανο για την λήψη απόφασης ,μετά από την εισήγηση της πυροσβεστικής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντασης και έκτασης της πυρκαγιάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter