Μαξίμου: Πονοκέφαλος για τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια

Μαξίμου: Πονοκέφαλος για τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης: «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου». Στην απόφαση της η εκκλησία αναδεικνύει την κάθετη διαφωνία της, για το νομοσχέδιο σχετικά με την ισότητα στον πολιτικό γάμο, με τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου να προκαλεί «εγρήγορση» στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει να διαχειριστεί πέρα από τις πιέσεις της εκκλησίας και τις εσωτερικές της αντιφάσεις.

Συγκεκριμένα στην Ιερά Σύνοδο ελήφθη απόφαση για να συνταχθούν και να αποσταλούν δύο κείμενα.

Το ένα πρόκειται να διαβαστεί στους ναούς της χώρας τo επόμενο διάστημα και το δεύτερο θα αποσταλεί στους βουλευτές όλων των κομμάτων και σε αυτό θα παρουσιάζεται η θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα αυτό.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ήταν και φράση του Μητροπολίτη Μεσογαίας, που φέρεται να είπε ότι «κάθε παραβίαση της φυσιολογίας αντιβαίνει στην ηθική».

Ο Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με τις δομές που ο ίδιος «εργαλειοποίησε» για να ανέλθει στην κυβέρνηση. Από το 2016, που ο νυν πρωθυπουργός ανέλαβε το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, η εμπλοκή της εκκλησίας σε κοσμικά ζητήματα και η ακροδεξιά ρητορική, ήταν καθημερινότητα για την αντιπολιτευτική γραμμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνο συμβίωσης, Συμφωνία των Πρεσπών).

Στα όρια η σύγκρουση κυβέρνησης- εκκλησίας

Υπενθυμίζεται και το έντονο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε τηλέφωνο τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και του επιτέθηκε λεκτικά, με έναν τρόπο, που δεν συνάδει με το θεσμικό του αξίωμα, αλλά και με ιδιότητες του ιεράρχη.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Μητσοτάκη, ήταν η κίνηση του Μητροπολίτη Γαβριήλ να στείλει επιστολή σε όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή του, με την οποία τους κάλεσε να εξετάσουν καλά το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα, η έκρηξη πρωθυπουργού συσχετίζεται και με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο, ο οποίος, ενώ με τον Μητσοτάκη εμφανίζει μία πιο διαλλακτική και «ήπια» στάση, φαίνεται κατά την θεώρηση του πρωθυπουργού να λειτουργεί υπογείως και να συντονίζει τις οξύτατες επιθέσεις προς την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, «μπροστάρηδες» στην διαδικασία αποδόμησης του επικείμενου νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, φαίνεται να είναι ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος.

Την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα το υπουργικό

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει μπει και ο σχεδιασμός ώστε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να «σπάσει» η μονοθεματικότητα της συζήτησης, που κατά το Μαξίμου εξαντλείται στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Σε αυτό πλαίσιο πολλοί εντάσσουν και την πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως με την κατάθεση της τροπολογίας για την επέκταση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές. Ο Μητσοτάκης με την συγκεκριμένη επιλογή που θα στήριζε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, εάν δεν είχε πυρετό, έχει σαν στόχο να αλλάξει η δημόσια ατζέντα, ειδικά τη μέρα όπου Ιερά Σύνοδος έβγαλε απόφαση με σκληρή γραμμή, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πιο πιθανό είναι να διεξαχθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα συγκεκριμενοποιηθούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Οξύνονται οι εσωτερικές συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή πέρα από τον ρόλο της εκκλησίας, μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο Μαξίμου και για τις εσωτερικές συγκρούσεις. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν και οι ευθείες βολές του Στέλιου Πέτσα για τον ρόλο του Μάκη Βορίδη και το ενδεχόμενο να μη στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «ένας υπουργός που διαφωνεί έχει κάθε υποχρέωση και δικαίωμα να εκφράσει τη διαφωνία του στο υπουργικού συμβούλιο, να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Αν δεν πείσει τους άλλους συναδέλφους του υπουργούς και τον πρωθυπουργό, νομίζω μετά πρέπει να αποχωρήσει», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να περάσει κάτι από το υπουργικό συμβούλιο και μετά να πει κανείς ότι δεν το ψηφίζει». Βέβαια, όπως επεσήμανε τα παραπάνω είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία – Οι δύο επιστολές που ετοιμάζει

Η Γη είναι… επίπεδη και η Ιερά Σύνοδος βγάζει απαγορευτικό για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ομοφοβικό παραλήρημα της Ιεράς Συνόδου κατά Ελπιδοφόρου για βάφτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού

Βολές Πέτσα κατά Βορίδη: Ένας υπουργός που διαφωνεί, αποχωρεί (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter