Μαζική κινητοποίηση – απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Μαζική κινητοποίηση – απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έξω από τη Βουλή, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αλλά και αλληλέγγυοι οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο ως απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την «εν κρυπτώ» κατάθεση νέας τροπολογίας στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους στην ανεργία.

Σημειώνεται ότι κλειστή είναι αυτή την ώρα η άνοδος της Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την Ακαδημίας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση, εξέλιξη που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε 1060 απολύσεις, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδίσει για πάγωμα των απολύσεων και ενώ εκκρεμεί η εξ αναβολής εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία τους την ερχόμενη Παρασκευή.

Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έξω από τη Βουλή, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δείτε επίσης: ΛΑΡΚΟ: Απολύουν τους εργαζόμενους – Κινητοποίηση το μεσημέρι της Τρίτης

Η τροπολογία, που μεταξύ άλλων έχει προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί την απόσυρσή της, προβλέπει τα εξής:

  •  Δίνει στον ειδικό διαχειριστή την εξουσία να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Του δίνει επίσης τη δυνατότητα να προβεί σε σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι 5 μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Προβλέπει την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης και για διάστημα μέχρι επτά ετών. Προβλέπει επίσης την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Στον πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τίθεται η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «το σχέδιο εκχώρησης σε ημέτερους της στρατηγικότερης και εμβληματικής δημόσιας μεταλλευτικής επιχείρησης συνεχίζεται με την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε, όπου ουσιαστικά απολύει έως τον Αύγουστο όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», τονίζοντας πως «η ειδική διαχείριση έδωσε τελεσίγραφο ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ».

Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έξω από τη Βουλή, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Διαβάστε επίσης: 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της τροπολογίας μαζικών απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ – «Νομοθετείτε σαν μαφιόζοι»

ΛΑΡΚΟ: Την Τρίτη στη βουλή η τροπολογία-ταφόπλακα για εργαζόμενους και επιχείρηση

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter