Μεγάλη η παρουσία του λόμπι των ορυκτών καυσίμων στην COP26

Μεγάλη η παρουσία του λόμπι των ορυκτών καυσίμων στην COP26

Το λόμπι ορυκτών καυσίμων αφήνει το στίγμα του στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα. Η παρουσία του στη Γλασκώβη είναι τόσο μεγάλη που, αν αυτός ο βιομηχανικός τομέας ήταν χώρα, θα ήταν αυτή που θα είχε την αντιπροσωπεία με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών σε ολόκληρη τη COP26. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που συνέλεξε η οργάνωση The Global Witness, η οποία αναφέρει ότι ο αριθμός των εκπροσώπων εταιρειών πετρελαίου, άνθρακα ή φυσικού αερίου είναι 503 άτομα.

Η μεγαλύτερη κρατική αντιπροσωπεία που έχει συμμετάσχει στο COP26 είναι αυτή της Βραζιλίας, με 479 εκπροσώπους από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που προεδρεύει της συνόδου κορυφής, έχει 230 αντιπροσώπους.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων έχει μεγαλύτερη σημασία για τη σύνοδο από ότι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κλιματική κρίση: Πουέρτο Ρίκο, Μιανμάρ, Αϊτή, Φιλιππίνες, Μοζαμβίκη, Μπαχάμες, Μπαγκλαντές και Πακιστάν. Η Global Witness επισημαίνει επίσης ότι ορισμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρωσία ή η Βραζιλία έχουν εκπροσώπους εθνικών εταιρειών ορυκτών καυσίμων μεταξύ των αντιπροσώπων τους, γεγονός που επιβαρύνει και καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι βαθιά ενσωματωμένες σε ορισμένους επιχειρηματικούς ομίλους και εμπορικές ενώσεις που ασκούν πίεση στην COP. Ο επικεφαλής σύμβουλος της Shell για το κλίμα, Ντέιβιντ Χόουν, για παράδειγμα, παρευρίσκεται και πάλι στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα ως μέρος της εκατονταμελούς αντιπροσωπείας από τη Διεθνή Ένωση Εμπορίας Εκπομπών (IETA). Ο Χόουν είναι στο  διοικητικό συμβούλιο  της IETA και το 2018  καυχήθηκε  ότι, μαζί με την IETA, συνέβαλε στην εισαγωγή μέτρων στη Συμφωνία του Παρισιού που επιτρέπουν στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να αγοράζουν πιστώσεις για μειώσεις εκπομπών αντί να μειώνουν τις δικές τους εκπομπές.

Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν την εικόνα του πράσινου ξεπλύματος (greenwashing) που έχουν καταγγείλει περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατά την πρώτη εβδομάδα της συνόδου κορυφής. Το βάρος του κλάδου είναι τέτοιο που οι έντεκα κύριοι χορηγοί του COP26 συνδέονται με τις επιχειρήσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου και προσθέτουν, το 2020, περισσότερες εκπομπές CO2 από αυτές που εκπέμπει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter