Μέρες αστυνομικής βίας και ασυδοσίας επί Μητσοτάκη

Μέρες αστυνομικής βίας και ασυδοσίας επί Μητσοτάκη

Απογειώθηκαν η κατάχρηση εξουσίας και οι ακραίες συμπεριφορές αστυνομικών

 

«Ο Αντώνης και η Στέλλα παρόλο που άλλαξαν κλειδαριές κοιμούνται με τα φώτα ανοιχτά…». Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από προεκλογικό σποτ της ΝΔ τον Μάιο του 2019. Εδώ και δυόμισι χρόνια το δόγμα «νόμος και τάξη» –με πρόταγμα την υποτιθέμενη ασφάλεια των πολιτών– δημιουργεί κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και ανασφάλειας στην κοινωνία. Η αστυνομία, προς τέρψιν των συντηρητικών και ακροδεξιών ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης, καταστέλλει, παρενοχλεί, βασανίζει, ξυλοκοπεί και εντέλει σκοτώνει ανενόχλητη, νιώθοντας την ασφάλεια της κάλυψης που της παρέχει η επίσημη πολιτεία.

Οι διαθέσεις φάνηκαν ήδη μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

• Τον Νοέμβρη του 2019 άντρες της ΕΛΑΣ είχαν επιτεθεί σεξιστικά και χυδαία σε φοιτήτρια, από την οποία ζήτησαν να κατεβάσει το παντελόνι της στη μέση της Πατησίων, όπως εκείνη είχε καταγγείλει μιλώντας τότε στο Documento, ενώ παρόμοια επίθεση σε βάρος της κόρης του είχε καταγγείλει και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

• Την ίδια χρονική περίοδο είχε σημειωθεί ο ξυλοδαρμός και η παρενόχληση του μέλους του Ρουβίκωνα Λάμπρου Γούλα στα Εξάρχεια. Μάλιστα αστυνομικός των ΜΑΤ εμφανίζεται να του είπε –αφού τον έγδυσε και κόλλησε πίσω του– «έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες;».

• Τότε σημειώθηκε και έφοδος της αστυνομίας σε κλαμπ στην Ιερά Οδό ξαπλώνοντας βίαια περίπου 300 ανθρώπους στο πάτωμα.

• Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019 σημειώθηκε ο ξυλοδαρμός φοιτητή ο οποίος κατέγραφε με το κινητό του επεισόδια στα Εξάρχεια αλλά και η ψυχολογική και σωματική βία που ασκήθηκε σε νεαρούς προσαχθέντες που μεταφέρθηκαν στο «τυφλό» πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας δεμένοι πισθάγκωνα και χτυπημένοι.

• Τον επόμενο μήνα αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι χτυπώντας τον ίδιο και τα παιδιά του. Τότε συνέβη και η εισβολή αστυνομικών σε κινηματογράφους στην Αθήνα στους οποίους ανήλικοι παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ».

• Το 2020 και εν μέσω πανδημίας αστυνομικοί είχαν επιτεθεί σε συγκεντρωμένους στην άνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής και την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

• Το καλοκαίρι του 2020 ο Βασίλης Μάγγος βασανίστηκε και χτυπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς στον Βόλο. Περίπου ένα μήνα μετά πέθανε. Οπως είχε δηλώσει ο πατέρας του Γιάννης Μάγγος στο Documento, το παιδί του πέθανε με μια σφαίρα στην ψυχή και όχι με μια σφαίρα στην καρδιά όπως ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

• Την ίδια περίοδο αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στον άγριο ξυλοδαρμό του κωμικού Αλέξανδρου Τιτκώβ και του μουσικού Θωμά Λάλου κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας. Παράλληλα είχε καταγγελθεί ότι αστυνομικοί χτύπησαν έγκυο πρόσφυγα.

• Τον Σεπτέμβριο του 2020 ΜΑΤ είχαν επιτεθεί σε πρόσφυγες και μετανάστες που διαμαρτύρονταν μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Μόρια, ενώ τραυματισμούς είχαν καταγγείλει και Κούρδοι διαδηλωτές μπροστά από τη Βουλή.

• Τον Οκτώβριο του 2020 η αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη μαθητών που κρατήθηκαν επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ, αλλά και στη χρήση χημικών εναντίον μαθητών σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι και στην επικίνδυνη διάλυση της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο την ημέρα έκδοσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

• Τον Νοέμβριο οι άντρες του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχαν χτυπήσει βάναυσα τα μέλη της οικογένειας Κατή στα Σεπόλια. Ο πατέρας υπέστη σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο. Οπως οι ίδιοι είχαν δηλώσει στο Documento, αστυνομικοί τους έλεγαν: «Είμαστε φασίστες, έχουμε χούντα και θα σας γαμάμε».

• Στις 6 Δεκεμβρίου προπηλακίστηκαν και συνελήφθησαν πολίτες και δικηγόροι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αποτροπιασμό προκάλεσε βίντεο με άντρα των ΜΑΤ να καταστρέφει με μίσος ανθοδέσμη στο μνημείο!

• Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 μετά τη λήξη πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου 26άχρονος φοιτητής, όπως είχε πει στο Documento, δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα με πυροσβεστήρα στο κεφάλι και το πρόσωπο και εγκαταλείφθηκε αναίσθητος από τους δυνάμει δολοφόνους του.

• Για πογκρόμ είχε κατηγορήσει την ΕΛΑΣ και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος με αφορμή τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων φοιτητών (σε έναν έσπασαν με πυροσβεστήρα τα δόντια), οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο κατόπιν επέμβασης της ομάδας Δράση.

• Λίγο καιρό μετά σημειώνεται η επίθεση αστυνομικών σε πολίτες στη Νέα Σμύρνη, ξεσηκώνοντας τους πολίτες παρά την πανδημία σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

• Μόνο λίγες ημέρες αργότερα η καταγγελία του Αρη Παπαζαχαρουδάκη για βασανιστήρια τύπου Γκουαντάναμο που υπέστη ο ίδιος αλλά και ο φίλος του Ομηρος στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ σόκαρε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προκαλώντας φόβο για το τι είναι η ικανή να κάνει η ΕΛΑΣ αλλά και εύλογη οργή για την κάλυψη που της παρείχε η κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή ώθησε πολλούς προσαχθέντες από τη μεγαλειώδη πορεία της Νέας Σμύρνης να καταγγείλουν όσα έζησαν στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

• Εξω από την είσοδο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το περασμένο καλοκαίρι μέλη της ομάδας Ζ τραμπούκισαν τον δημοσιογράφο του Documento Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη, με έναν εξ αυτών να τον πιάνει από τον λαιμό.

• Ο κύκλος της βίας κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη αλλά δεν σταμάτησε εκεί, αφού άντρες των ΜΑΤ διέλυσαν με περίσσια βιαιότητα την πορεία στη μνήμη του στην Αθήνα. Την επομένη και πάλι ΜΑΤ επιτίθενται αναίτια σε πολίτες στα Εξάρχεια, ενώ ένας αστυνομικός βιντεοσκοπείται να σπάει και την τζαμαρία καταστήματος.

• Την Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου γνώρισαν το δόγμα «νόμος και τάξη» του «επιτελικού κράτους» και 90 Κουβανοί μετανάστες, με τις εικόνες αγριότητας σε βάρος τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter